Mitaliputki jatkui nuorten MM-kisojen päätöspäivänä – Ojanaholle hopeaa, Sepälle pronssia pitkältä matkalta

Artikkelikuva: Eeva-Liina Ojanaho lauantain viestissä. Kuva: Susana Luzir/JWOC2022

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut päättyivät Portugalissa suomalaisittain iloisissa tunnelmissa, kun Eeva-Liina Ojanaho ja Touko Seppä jatkoivat mitaliputkeaan päätöspäivän pitkällä matkalla.

Ojanaho suunnisti hopealle ylivoimaisen ruotsalaisvoittaja Hanna Lundbergin takana. Ojanaho oli ainoa suunnistaja, joka kykeni haastamaan Lundbergia kullasta. Muutamat virheet seitsemän kilometrin radan vaativilla pisteillä kasvattivat kuitenkin eron kultamitalistiin vajaan kolmen minuutin mittaiseksi.

– Suoritus ei ollut niin hyvä kuin aikaisempina päivinä, kun metsässä tuli tehtyä vähän sitä sun tätä. Olen vähän yllättynyt, mutta myös todella tyytyväinen, että edellisten päivien pronssien jälkeen tämä suoritus kirkastui hopeaksi, Ojanaho kertoi kilpailustaan.

Vasta 17-vuotias Ojanaho kilpaili uransa ensimmäisissä nuorten MM-kilpailuissa ja saavutti heti hopean ja kaksi pronssia. Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustava rovaniemeläinen ehtii kisata nuorten MM-rasteja vielä kolme kertaa.

– En odottanut yltäväni näin korkealle jo täällä. Aion jatkossakin lähteä kisoihin niin, että keskityn vain omaan suoritukseen ja toivon sen riittävän pitkälle. Tietenkin nämä tulokset antavat luottoa siihen, että oma tekeminen riittää korkealle myös tulevina vuosina, Ojanaho mietti.

Naisten sarjan pronssi meni Norjan Oda Scheelelle. Sabina Aumo täydensi suomalaismenestystä suunnistamalla kuudenneksi.

Sepälle viimeiset juniorikisat

Touko Seppä saavutti Ojanahon tavoin mitalin jokaiselta maastomatkalta. Pitkällä matkalla tuloksena oli pronssi puolitoista minuuttia Ruotsin Noel Braunin takana. Norjan Kornelius Kriszat Löfvald suunnisti hopealle reilun minuutin Seppää nopeampana. Sepälle jäi sunnuntaina vain vähän jossiteltavaa.

– Suoritukseen pitää olla tyytyväinen. Olisin tietenkin toivonut vähän parempaa sijoitusta, mutta oma taso on tuossa. Kolme kilpailua ja saldona kolme mitalia. Ihan hyvät kisat, Seppä kertoi.

Sepälle Portugalin kisat olivat uran viimeiset juniorikilpailut. Ensi vuonna odottavat yleisen sarjan haasteet.

– Olen päässyt jo juoksemaan aikuisten maailmancupin kisoja, joten ei se ole mikään hyppy tuntemattomaan. Ei tietenkään tule olemaan helppoa, kun vastus kovenee, mutta ei sen pitäisi mitään ylitsepääsemätöntä päänvaivaakaan aiheuttaa, Turun Suunnistajia edustava Seppä mietti tulevaa.

Ruotsi kisojen ylivoimainen menestyjä, Suomelle seitsemän mitalia

Ruotsi hallitsi nuorten MM-kisojen maastomatkoja ottamalla viisi kuudesta jaossa olleesta kultamitalista. Suomi tuli hienosti ruotsalaisten perässä, kun sinivalkoiset suunnistajat saavuttivat mitalin jokaisesta maastomatkan startista. Nuorten MM-kilpailujen sprinttimatkat käytiin Portugalissa jo heinäkuussa. Tuolloin Elisa Mattila voitti sprintin maailmanmestaruuden, joten Suomen saldo vuoden 2022 nuorten MM-kilpailuista oli yksi kulta, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Mitaleiden lisäksi suomalaisurheilijat saavuttivat monta sijaa kymmenen parhaan joukossa.

Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen oli erittäin iloinen menestyksestä laajalla rintamalla.

– Joukkueessa oli todella hyvä draivi päällä alusta asti. Tiesimme, että perusasiat hyvin tekemällä suoritusten pitäisi riittää lähes kaikkien urheilijoiden osalta korkealle. Perjantain keskimatka oli hyvä startti ja sieltä saatu energia kantoi koko viikonlopun yli, Syrjäläinen summasi.

Ensi vuonna nuorten MM-kilpailut käydään Romaniassa.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen pitkä matka 6.11.2022 Aguiar da Beira, Portugali

Naiset 7,3 km

1) Hanna Lundberg SWE 53:14, 2) Eeva-Liina Ojanaho FIN 56:13, 3) Oda Scheele NOR 57:39, 4) Hilda Holmqvist Johansson SWE 59:38, 5) Elsa Sonesson SWE 59:54, 6) Sabina Aumo FIN 59:59, 14) Silva Kemppi FIN 1:03:36, 15) Salla Isoherranen FIN 1:03:54, 41) Elsa Ankelo FIN 1:12:29, 47) Elli Punto FIN 1:13:33

Miehet 10,8 km

1) Noel Braun SWE 1:10:11, 2) Kornelius Kriszat Lövfald NOR 1:10:28, 3) Touko Seppä FIN 1:11:42, 4) Jakub Chaloupsky CZE 1:13:39, 5) Ilian Angeli ITA 1:13:48, 6) Zoltan Bujdoso HUN 1:15:06, 12) Aaro Ojala FIN 1:17:05, 20) Akseli Virtanen FIN 1:19:32, 25) Santeri Kirjavainen FIN 1:20:29, 26) Aarni Ronkainen FIN 1:20:40, 55) Rauli Aho FIN 1:27:02

Kilpailun livesivu
Viralliset tulokset
Kuvia