Lajisääntömuutoksia hiihtosuunnistuskaudelle

Suunnistusliiton liittohallitus on hyväksynyt lajisääntömuutoksia koskien tulevaa kautta erityisesti hiihtosuunnistuksen osalta. Lisäksi pyöräsuunnistuksen lajisääntöihin tehtiin joitakin muutoksia, samoin SM-sääntöihin.
Suunnistukseen lisättiin SM-kilpailuihin (sprintti, keskimatka, pitkä, erikoispitkä, yö) sarjat H ja D 90.

Hiihtosuunnistuksen kehittämisryhmä kävi syksyn aikana kansalliset lajisäännöt läpi ja aiemmin keväällä tehdyn kyselyn perusteella tehtiin myös SM-ohjelmaan muutoksia, jotka astuvat voimaan pääosin vuonna 2024 ja niistä tiedotetaan erikseen. Ensi talveksi muutos tulee R2-sarjojen sprinttiviestiin, joka muuttuu 2 x 2 -osuuksiseksi ja osuuden ohjeaika on 12-15 min.  Sprinttiviestiin lisättiin sekä miehiin että naisiin yksi sarja lisää palvelemaan vanhimpia osallistujia.

Hiihtosuunnistuksen ohjeaikoja ja kartan mittakaavoja yhtenäistettiin kansainvälisten ohjeiden mukaisesti. Sen lisäksi eri sääntökohtiin tehtiin pieniä tarkennuksia ja täydentäviä muotoiluja.

Hiihtosuunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen SM-pitkälle voi jatkossa osallistua myös kilpailuvuonna 14 vuotta täyttävät urheilijat. Sääntö selkeyttää kilpailujärjestelyjä, etenkin kun em. lajeissa sarjajako on nuorissa parittomin vuosin ja kilpailutarjontaa rajallisesti.

Pyöräsuunnistuksessa merkittävin muutos oli yhteislähdön tulo mukaan korvaten tässä vaiheessa erikoispitkän kilpailumatkana sekä SM-kilpailuna. Lisäksi tehtiin pienempiä muutoksia ja tarkennuksia mm. kartta-asioihin.

Suunnistuksen SM-kilpailuihin sarjat H/D 90

Suunnistukseen liittyen on tullut joitakin sääntömuutosesityksiä, joista päätettiin hyväksyä sarjojen H/D 90 lisääminen suunnistuksen SM-ohjelmaan (sprintti, keskimatka, pitkä, erikoispitkä, yö). Osallistujamäärää seurataan tulevina vuosina ja sen perusteella päätetään mahdollisista muutoksista.

SM-kilpailuja koskien poistettiin sääntökohta sarjojen yhdistämisestä, mikäli osallistujia on vähemmän kuin viisi tai viesteissä vähemmän kuin kolme.

Suunnistuksen keskimatkan ohjeaikoihin tehtiin muutos siten, että sarjoissa H/D 50 ja vanhemmat keskimatkan ohjeaika on 25-30 minuuttia aiemman 20-25 minuutin sijaan. Tämä muutos koskee myös SM-keskimatkan finaalia.

– Lajisääntöjä muutettiin samalla kertaa nyt useampaan eri lajimuotoon ja kokonaisuuteen liittyen. Iso kiitos lajien kehittämisryhmille sekä tapahtumaryhmälle valmistelusta. Uskon, että näillä muutoksilla on positiivinen vaikutus suunnistuslajien kilpailuihin, kertoo liiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen.

Tarkennuksia lajisääntöihin tulee vielä kohti kesäkautta 2023.

– Knock-Out-sprintin ohjeita laaditaan parhaillaan ja niistä saattaa joitakin tulla myös sääntötasolle. Ne täydennetään hyvissä ajoin ennen suunnistuskauden alkua. Lisäksi kilpailumanipulaatio- ja antidoping-ohjelma vaativat sääntötarkennuksia, joita tehdään myös vielä lähikuukausien aikana.
Suunnistusväeltä tulee kiitettävästi esityksiä sääntömuutoksiksi ja nämä käsitellään aina tapahtumaryhmässä. Aina muutokset eivät toki tule hyväksytyiksi, päättää Saarinen ja kannustaa jatkossakin tekemään kehitysehdotuksia.-

Suunnistuksen lajisäännöt