Kymen Rastiviesti jatkaa Viestiliigaa Kotkassa sunnuntaina

Viestiliiga jatkuu sunnuntaina pitkän kesätauon jälkeen Kotkassa. Kymen Rastiviesti on osa Kotkan tiivistä suunnistusviikonloppua.

Lauantaina kisataan nuorten suunnistajien suurtapahtuma Nuorten Jukola. Sunnuntaina nuoret jatkavat henkilökohtaisilla kilpailuilla. Viestiliigassa kilpaillaan samassa yhteydessä Kymen Rastiviesti. Osanottajamäärät viikonloppuna ovat kiitettävät, kun Nuorten Jukolassa kilpailee 139 joukkuetta ja Viestiliigassa 83 joukkuetta. Sunnuntain kilpailupäivän aikana Kotkan metsissä liikkuu liki 1200 suunnistajaa.

Rastiviestin areenana toimii Honkalan hiihtokeskus, jonka ympärillä on tiheä latupohja- ja polkuverkosto. Ratamestari Tuomas Mattila kuvailee kisamaastoa tyypilliseksi kymenlaaksolaiseksi maastoksi.

Kymen Rastiviesti poikkeaa muista Viestiliigan osakilpailuista osuusrakenteensa suhteen. Ensimmäinen ja kolmas osuus ovat kestoltaan reilu puoli tuntia, mutta toinen osuus on kilpailun pisin ja kestää kärjenkin osalta yli 40 minuuttia.
Osa joukkueista laittaakin kovimman suunnistajansa ankkuriosuuden sijaan juuri toiselle osuudelle.
– Ajatuksena oli tarjota haasteita joukkueille juoksujärjestyksen laadintaan. Toisella osuudella voi tulla enemmän fyysisiä eroja. Maastokin mahdollisti tällaisen ratkaisun, jossa yksi osuus on hieman muita pidempi, ratamestari Mattila paljastaa.

Kouvolalaiset melkein kotikisassa

Viestiliigan kolmen osuuden kilpailuissa kärkipaikkoja on tarjottu myös niille seuroille, joiden miehistö ei riitä kärkipaikoille seitsemän osuuden Jukolassa. Yksi tällaisia kevään onnistujia on ollut Kouvolan Suunnistajat, joka ylsi toukokuun Hämeen Rastiviestissä Kangasalla seitsemänneksi.

Sunnuntaina Kouvolan väreissä suunnistava Arttu Lindqvist odottaa Kymen Rastiviestiä jo innolla.
– Melkein kotikisoista voidaan puhua. Tämä on ollut kalenteriin merkattuna jo hyvissä ajoin. Ainakin maastotyyppi on tuttu, Lindqvist sanoo.

Hän kuvaa kouvolalaisten kautta nousujohteiseksi. Kevätyön viestissä ei vielä tullut top 30-sijoitusta, mutta FinnSpring-viestissä mentiin heittämällä 20 parhaan joukkoon. Hämeen Rastiviestissä voittoon suunnistanut Koovee tuli maaliin vain vajaat kolme minuuttia ennen Kouvolaa.

– Keväällä oltiin vielä kohmeessa, mutta sitten lämmettiin. Olemme saaneet yksittäisiä onnistumisia jo useamman vuoden aikana, mutta koko joukkueen osalta onnistumiset ovat jääneet harvaan. Nämä kisat ovat iso mahdollisuus näyttää omaa osaamista ja myös kehittyä suunnistajana, Lindqvist toteaa.

Kotkassa toinen osuus voi olla muita osakilpailuja ratkaisevammassa osassa. Kärkijoukkueet laittavat sinne isoja pyssyjä ja siellä on varmaan maajoukkuemiehiäkin liikkeellä, Lindqvist ennakoi.

Lisää ratamestari Mattilan ja Kouvolan Suunnistajien Lindqvistin kommentteja voi lukea Viestiliigan sivuilta.

Viestiliigan kärjessä neljän osakilpailun jälkeen ovat Koovee miehissä ja Lahden Suunnistajat naisissa.

Penkkiurheilijoille Kotkan suunnistusviikonloppua tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden seurata lajia kotoa käsin. Nuorten Jukola näytetään lauantaina suorana ISTV:ssä kello 10.45 alkaen. Kymen Rastiviesti nähdään sunnuntaina Elisa Viihde Viaplaylla kello 13.15 alkaen. Naisten viesti starttaa kello 13.30. Miehet pääsevät metsään kello 15.00.

Linkkejä