Samuel Pökälä pyöräsuunnistuksen MM-kultaan yhteislähtökilpailussa Falunissa

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailujen päätösmatkana ohjelmassa oli yhteislähtökilpailu. Falunissa Lugnetin urheilukeskuksen lähistöllä ajettu kilpailu oli pyöräsuunnistajille teknisesti vaativa mäkisessä ja polkurikkaassa maastossa. Radoilla alkuosat olivat kilpailun luonteeseen sopien hieman vauhdikkaammat ja loppulenkillä käytettiin hyppyrimäen rinteen vaativimpia polkuja.

Miesten kilpailussa nähtiin dramatiikkaa jo ensimmäisillä metreillä, kun lähtökiihdytyksessä syntyi kolari, johon päättyi myös Miika Nurmen kilpailu. Suurin osa miehistä pääsi kuitenkin ongelmitta matkaan, ja vaativan vauhdikkaat hajontalenkit alkoivat jakaa porukkaa.

Samuel Pökälä

Suomen Samuel Pökälä oli koko kilpailun ajan kärkitaistelussa, ja hänellä oli pieni ero takaa-ajajiin vaativalle loppulenkille lähdettäessä.

– Jalka oli tänään hyvä, mutta Portugalin Machadon oletin olevan kova tuossa viimeisellä mäkilenkillä. Hän kuitenkin jäi jo matkalla, ja pääsin rauhassa viimeiselle lenkille. Jaksoin iskeä ison ylämäen hyvin, ja tiesin että voin suunnistaa vaativan loppulenkin huolella, analysoi Pökälä.

Maailmanmestaruus antoi Pökälälle erinomaisen päätöksen Ruotsin MM-kisoissa.

– Nyt on kyllä hyvät fiilikset, kun tuntui etteivät ne kisojen kolme ensimmäistä henkilökohtaista matkaa menneet aivan nappiin. Nyt tuli kyllä todella hyvä onnistuminen, enkä tehnyt kisassa käytännössä kuin vain yhden ohiajon minkä pystyin nopeasti paikkaamaan. Ykkösnumero on tähän kisaan lähtöpaikankin kannalta paras mahdollinen, ja onneksi onnistuin säilyttämään sen ensi vuodelle, iloitsi mestari Pökälä.

Suomalaisista palkinnoille nousi myös Andre Haga ollen kilpailun viides. Kymppijoukkoon ehti myös kahdeksanneksi ajanut Kare Kaskinen.

Naisten kilpailussa tiiviissä kärkitaistelussa Tanskan Camilla Soegaard ajoi mestariksi ja Emily Benham Kvale hopealle vain viisi sekuntia voittajaa perässä. Tsekin Martina Tichovska ehti pronssille, josta neljänneksi sijoittunut Henna Saarinen jäi vain sekunnin.

– Minulla oli tänään hieman tukkoiset jalat, eikä kilpailu meinannut lähteä vauhdilla liikkeelle. Hajonnatkin olivat matkalla melkoisen isot, eikä maastossa pystynyt tietämään kilpailun tilannetta. Kolmanneksi viimeiselle tein harmittavan virheen, jossa tipuin pari sijoitusta, enkä saanut korjattua sitä loppusuoralla kuin yhdellä. Muilta osin suunnistus sujui tänään hyvin. Kokonaisuutena tämä viikko meni minulla kuitenkin yläkanttiin, ja hyvillä mielin voin olla, kertoi tänään neljänneksi ajanut ja eilen mestaruuden ottanut Henna Saarinen.

Suomalaisista myös Ingrid Stengård ajoi vahvasti ollen kilpailun kuudes. Kymppijoukkoon sijoittuivat myös seitsemänneksi ajanut Marika Hara ja kymmenenneksi Ruska Saarela.

Nuorten MM-kilpailussa kolme mitalia

Pyöräsuunnistuksen nuorten MM-kilpailussa Kaarina Nurminen ajoi mestariksi ja onnistui täydellisessä henkilökohtaisten kisojen kultasuorassa näissä kilpailuissa. Hopeaa ajoi Italian Iris Aurora Pecorari ja pronssia Ruotsin Tilda Palm.

Kaarina Nurminen

– Tämä oli tosi kova kisa. Alussa lähdettiin hirveää vauhtia, ja tuntui että kaikki pysyivät silti mukana. Tämä yhteislähtökilpailu on minulle asetelmanakin vaikea, kun tykkäisin suunnistaa enemmän omassa tahdissa. Loppulenkille lähdettäessä olin vielä kärjessä, mutta isossa ylämäessä minulla oli aivan tyhjät jalat, ja ruotsalainen ajoi ohi. Luulin jo, että kultamitali meni siinä, mutta suunnistin mäen jälkeen vaikeat alueet tarkasti tehden omia hyviä reitinvalintoja, ja onnistuin kiilaamaan voittoon. Huikeaa onnistua tässä kaikkien henkilökohtaisten kisojen mestaruussuorassa, iloitsi neljä kultaa voittanut ja viimeistä vuottaan nuorten sarjassa kilpaileva Kaarina Nurminen.

Suomalaisista myös Silja Yli-Hietanen nousi jälleen palkinnoille ollen kilpailun kuudes ja kymppijoukkoon nousi myös kahdeksanneksi sijoittunut Aino Kankaanpää.

Nuorten miesten MM-kilpailussa Ruotsin Felix Silver jatkoi mestaruusputkeaan, mutta suomalaiset pääsivät juhlimaan kahta mitalia Tatu Aaltosen ajaessa hopeaa vajaan minuutin erolla voittajaan ja Akseli Pesun ottaessa pronssia.

Tatu Aaltonen

– Minulla oli taktiikkana pysyä Ruotsin Felixin tuntumassa, mutta sitten tšekkiläinen kääntyi ja kolautti tangot yhteen, minkä jälkeen hukkaisin hieman aikaa, kun piti laittaa tankoa suoraan. Muuten ensimmäiset lenkit menivät minulla hyvin, mutta loppulenkillä tuli hieman sählättyä. Siinä näin vielä muutamassa kohdassa kärkimies Felixiä, mutta takaa-ajo epäonnistui virheisiin. Mutta ei tämä hopeakaan huono ole, ja muutenkin kisat menivät minulla tosi hyvin, iloitsi Tatu Aaltonen.

Akseli Pesulle pronssimitali on hänen uransa ensimmäinen nuorten MM-mitali.

– Alussa oli aika paljon ruuhkaa ja jäin ensimmäisellä rastilla hetkeksi sivuun katsomaan reitinvalintaa. Mutta sitten sain suunnistuksen hyvin haltuun ja aloin vahvoilla jaloilla kelaamaan porukkaa kiinni sekä ohi. Loppulenkillä tultiin yhtä matkaa kisaillen Eemilin kanssa, mutta hänellä sattui lopussa jotain, ja minä pääsin pronssille. Hyvät on fiilikset mitalista, iloitsi Akseli Pesu.

Lopun alamäen irtosorassa kaatunut Eemil Koskinen täydensi nuorten menestystä neljännellä sijalla, ja kymppijoukkoon ehti myös kymmenenneksi sijoittunut Simo Klemettinen.

Tulokset – MM-pyöräsuunnistuksen yhteislähtökilpailu 20.7.2022, Falun, Ruotsi

Naiset: 1) Camilla Soegaard DEN 1.02.36, 2) Emily Benham Kvale GBR 1.02.41, 3) Martina Tichovska CZE 1.05.49, 4) Henna Saarinen FIN 1.05.50, 5) Nikoline Splittorff DEN 1.07.59, 6) Ingrid Stengård FIN 1.08.04, 7) Marika Hara FIN 1.08.07, … 10) Ruska Saarela FIN 1.08.10, 20) Antonia Haga FIN 1.13.36, 28) Eveliina Välimaa FIN 1.16.08, 34) Saara Yli-Hietanen FIN 1.22.17, Mervi Pesu ei läht

Miehet: 1) Samuel Pökälä FIN 1.08.29, 2) Davide Machado POR 1.10.15, 3) Krystof Bogar CZE 1.10.16, 4) Simon Brandli SUI 1.10.20, 5) Andre Haga FIN 1.10.41, 6) Andreas Waldmann 1.10.49, … 8) Kare Kaskinen FIN 1.12.16, 17) Juha Lilja FIN 1.14.06, Jussi Laurila hyl., Miika Nurmi kesk., Petrus Hanhijärvi ei läht, Teemu Kaksonen ei läht.

Nuoret 20-v naiset: 1) Kaarina Nurminen FIN 51.07, 2) Iris Aurora Pecorari ITA 51.44, 3) Tilda Palm SWE 52.48, 4) Lou Colle FRA 53.33, 5) Sofie Stranska CZE 53.34, 6) Silja Yli-Hietanen FIN 55.26, … 8) Aino Kankaanpää FIN 59.08, 13) Vilma Pesu FIN 59.14, 14) Siiri Rasimus FIN 59.20, 15) Emma-Riikka Laamanen FIN 59.23

Nuoret 20-v miehet: 1) Felix Silver SWE 50.56, 2) Tatu Aaltonen FIN 51.49, 3) Akseli Pesu FIN 52.49, 4) Eemil Koskinen FIN 52.54, 5) Lukas Wieser AUT 54.20, 6) Mihkel Mahla EST 54.28, … 10) Simo Klemettinen FIN 54.59, 12) Eevert Kenttämies FIN 56.13, 13) Paulus Hanhijärvi FIN 56.24