Kirmula ja Harju ylsivät välieriin MM-kisojen knockout-sprintissä

Suomalaissuunnistajat jäivät kuuden parhaan ulkopuolelle suunnistuksen MM-kilpailujen knockout-sprintissä tiistaina Tanskan Fredericiassa. Miika Kirmula ja Venla Harju ylsivät parhaina suomalaisina välieriin.

Ennakkosuosikit pitivät pintansa kilpailun finaalissa. Miesten maailmanmestaruuden voitti Sveitsin Matthias Kyburz. Muut mitalit menivät ruotsalaisille, kun hopealle kiri August Mollen ja pronssille Jonatan Gustafsson. Naisten maailmanmestariksi suunnisti ylivoimaisesti Ruotsin Tove Alexandersson. Hopeaa otti Iso-Britannian Megan Carter Davies ja yllätyspronssille suunnisti Alankomaiden Eef Van Dongen.

Sunnuntain törmäys tuntui vielä tiistaina

Miika Kirmulan finaalipaikka ei jäänyt kauas, mutta välieränsä loppuratkaisuissa suomalainen jäi neljänneksi kahden parhaan miehen edetessä finaaliin.

”Päällimmäinen tunne on harmitus, kun finaalipaikkaa ei tullut. Toisaalta olen kyllä erittäin onnellinen, että ylipäätänsä pääsin tänään kilpailemaan”, hän summasi tunnelmansa.

Vielä kisaa edeltävänä päivänä Kirmula joutui pohtimaan osallistumistaan koko kilpailuun. Sunnuntain sprinttiviestissä hän törmäsi rajusti kilpakumppaniin ja sai kivuliaan tällin rintakehään.

”Eilen piti käydä juoksemassa verryttelylenkki ja testata, kuinka paljon syvään hengittäminen sattuu. Kipulääkkeet auttoivat jonkin verran. Kilpailun aikana sitä ei huomannut, mutta muuna aikana kuten verryttelyssä sattuu koko ajan, ja kyllähän se aina vie pois energiaa itse kilpailusta”, Kirmula kertoi.

Päivän paras suomalainen arveli, ettei ollut ”täysin hereillä” välierän loppuratkaisuissa.

”Viimeisellä pitkällä välillä pari miestä meni ohi. Sen jälkeen ohittaminen oli vaikeaa, kun loppu tultiin ahtaita kujia pitkin, missä oli tiukkoja käännöksiä. Loppukirissä sain vielä parikymmentä senttiä kiinni, mutta ei se riittänyt finaaliin”, hän kertasi välierän loppuhetkiä.

Kirmula on konsultoinut rintakehäkolhuunsa lääkäreitä sekä Tanskassa että Suomessa, eikä vamma pahene kilpailemalla. Näin ollen hänet nähdään myös MM-kisojen päätösmatkalla henkilökohtaisessa sprintissä torstaina.

Päivän paras suomalaisnainen Venla Harju selvitti karsinnan ja puolivälierän suvereenisti, mutta välierässä kilpakumppaneiden vauhti kiihtyi. Viimeinen reitinvalinta yhdessä Norjan Andrine Benjaminsenin kanssa oli hitaampi ja suomalainen jäi välieränsä viimeiseksi.

Neljä suomalaista erissä

Aamun karsinnasta yhteislähtöeriin pääsi neljä suunnistajaa. Kirmulan ja Harjun lisäksi puolivälierissä nähtiin Akseli Ruohola ja Marika Teini. Ruohola oli puolivälieränsä kuudes ja Teini viides. Puolivälierästä jatkoon olisi tarvittu sijoitus kolmen parhaan joukossa.

Ida Haapalan ja Tuomas Heikkilän kisapäivä päättyi aamupäivän karsintaan.

Suunnistuksen MM-kilpailujen päätösmatkana on henkilökohtainen sprintti torstaina Vejlen kaupungissa.

Tulokset, kartat ja GPS-seuranta IOF:n livetulospalvelun sivuilla
Kuvia Suunnistusliiton kuvagalleriassa
Kisojen ohjelma, tv-lähetystiedot ja Suomen joukkue erillisessä seurantauutisessa