Suomi MM-sprinttiviestin seitsemäs

Suunnistuksen MM-kilpailut käynnistyivät Tanskan Koldingissa sprinttiviestillä. Suomen nelikko Marika Teini, Miika Kirmula, Akseli Ruohola ja Venla Harju sijoittui kilpailussa seitsemänneksi.

Maailmanmestaruuden voitti odotetusti ja ylivoimaisesti Ruotsi. Voitto oli Ruotsille neljäs peräkkäinen sprinttiviestissä. Hopeamitalin vei Iso-Britannia ja pronssille suunnisti Norja. Suomi jäi Ruotsille reilut kaksi ja puoli minuuttia. Pronssijoukkue Norjasta Suomi jäi vajaan minuutin.

Kirmula törmäsi kilpakumppaniin

Marika Teini toi Suomen vaihtoon kahdeksantena vajaat 50 sekuntia kilpakumppaneilta karanneesta Ruotsista. Kilpailun dramaattisin tilanne nähtiin toisella osuudella, kun suuri joukko kärkimaita erehtyi juoksemaan väärää tietä pitkin. Umpikujaan johtanut tie maksoi myös Miika Kirmulalle minuutin verran ja Suomi putosi pois terävimmästä kärkitaistosta. Vaihdossa Suomen ero kärkeen oli vajaat puolitoista minuuttia.

Kirmulan oma suoritus kaatui jo muutamaa rastiväliä aiemmin rajuun törmäykseen liettualaisen kilpakumppanin kanssa. Tälli osui erityisesti kylkiluiden alueelle.

”En osannut yhtään odottaa, että kulman takaa tulisi suunnistaja vastaan. Törmäyksen jälkeen hengittäminen oli erittäin vaikeaa ja rentous oli kadonnut. Loppumatkalla jouduin liian koville ja yritin vain sinnitellä mukana. Siinä menin sitten muun porukan mukana umpikujaan”, Kirmula kertasi osuuttaan.

Kirmula on valittu juoksemaan myös MM-kisojen muita matkoja, mutta heti sprinttiviestin jälkeen oli epäselvää, kykeneekö hän jatkamaan kisoja.

”Tällä hetkellä en pysty hengittämään syvään. Onneksi on välipäivä edessä. Katsotaan, miten tästä toivutaan”.

Kolmannella osuudella Akseli Ruohola suunnisti vauhdikkaasti takaa-ajoryhmässä, mutta lopussa kisan ennakkosuosikkeihin kuuluneet Norja ja Sveitsi pääsivät Suomelta karkuun. Ruoholan ero kärkeen oli vaihdossa vajaat puolitoista minuuttia.

Ankkuriosuudella Venla Harju jäi minuutin verran hurjaa vauhtia pitäneelle ruotsalaisankkuri Tove Alexanderssonille, mutta nosti Suomen sijoitusta kaksi pykälää seitsemänneksi.

”Vähän jäätiin siitä, mitä tavoiteltiin. Joukkuesuoritus koostuu monen juoksijan monesta rastivälistä ja on haastavaa saada kaikki onnistumaan. Saimme kuitenkin tehtyä myös hyviä juoksuja. Oma suoritus tuntui vahvalta ja hallitulta. Tästä on hyvä jatkaa”, summasi Harju kilpailun jälkeen.

MM-kilpailut jatkuvat tiistaina Frederician kaupungissa knockout-sprintillä.

Tulokset suunnistuksen MM-kilpailujen sprinttiviesti 26.6.2022, Kolding, Tanska

1) Ruotsi (Lina Strand, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman, Tove Alexandersson) 58:39 2) Iso-Britannia (Charlotte Ward, Ralph Street, Kris Jones, Megan Carter Davies) 59:41 3) Norja (Ane Dyrkorn, Lukas Liland, Kasper Harlem Fosser, Andrine Benjaminsen) 1:00:20 4) Sveitsi (Simona Aebersold, Joey Hadorn, Matthias Kyburz, Elena Roos) 1:00:26 5) Tanska (Nicoline Friberg Klysner, Sören Thrane Ödum, Jakob Edsen, Miri Thrane Ödum) 1:00:28 6) Ranska (Isia Basset, Adrien Delenne, Lucas Basset, Cecile Calandry) 1:00:31 7) Suomi (Marika Teini, Miika Kirmula, Akseli Ruohola, Venla Harju) 1:01:14

Viralliset tulokset, kartat ja muuta tietoa IOF:n livepalvelussa