Venla Harju henkilökohtaisen MM-sprintin paras suomalainen, Inka Nurmisen kymmenes sija ilahdutti päävalmentajaa

Suomi sai kaksi suunnistajaa kymmenen parhaan joukkoon MM-kilpailujen henkilökohtaisessa sprintissä Tanskassa torstaina. Vejlen kaupungin kaduilla käytiin teknisesti vaativa sprintti, jossa useat ennakkosuosikit sortuivat virheisiin.

Miesten kilpailun vei nimiinsä Norjan Kasper Fosser. Hopealle suunnisti Ruotsin Gustav Bergman ja pronssille Belgian Yannick Michiels.

Miika Kirmula oli parhaana suomalaisena kilpailun 11:s. Ero voittajaan oli 58 sekuntia ja pronssimitaliin reilut puoli minuuttia.

”Suoritus oli ihan kohtuullinen. Radat olivat erittäin vaativat ja maastossa oli paljon blokkeja. Se ei ole omaa vahvuusaluetta. Pari 6–8 sekunnin virhettä harmittaa. Pitkillä väleillä taktiikkana oli vain löytää mahdollisimman nopeasti reitti rastille ja lähteä toteuttamaan sitä. Reitin kartalta löydettyäni en edes yrittänyt hakea mahdollisesti nopeampaa toista reittiä rastille.”, Kirmula summasi suorituksensa.

Toinen miesten finaalissa suunnistanut suomalainen Aleksi Niemi oli 18:s.

Alexandersson jätettiin kuudenneksi, Nurminen ensikertalaisena kymppisakkiin

Naisten sprintissä Iso-Britannia juhli kahta mitalia. Megan Carter Davies voitti maailmanmestaruuden ja maanainen Alice Leake suunnisti pronssille. Brittien väliin hopealle kiilasi Sveitsin Simona Aebersold. Ennakkosuosikkina kilpailuun lähtenyt Ruotsin Tove Alexandersson teki useita virheitä jääden yllättäen kuudenneksi.

Suomen naiskolmikko suunnisti kilpailussa keskenään tasaisesti. Venla Harju oli parhaana suomalaisena yhdeksäs 45 sekuntia voittajaa hitaampana. Suomalaisten suurin ilonaihe oli Inka Nurmisen kymmenes sija vain kolme sekuntia Harjun takana.

”Ajattelin, että mahdollisuudet kymmenen sakkiin ovat olemassa, mutta tiesin, ettei se ilmaiseksi tule. Suoritus onnistui hyvin. Tein yhden reitinvalintavirheen, mutta en osaa heti analysoida, kuinka paljon siinä meni aikaa”, Nurminen sanoi.

MM-ensikertalainen Nurminen vältti ratamestarin pahimmat karikot, eikä eksynyt väärille kujille, kuten moni kilpakumppani.

”Rata ei ollut niin vaikea, kuin miltä se saattoi tv-kuvista näyttää, onhan täällä juuri tätä kilpailua varten harjoiteltu. Pitkille väleille oli tietenkin vaikea tehdä valintoja, mutta kyllä sieltä aina joku reitti löytyi”, Nurminen jatkoi.

Kisan kolmas suomalaisnainen Marika Teini oli 12:s kolme sekuntia Nurmisesta.

Päävalmentaja Thierry Gueorgioulla oli kaksijakoiset tunnelmat suojattiensa esityksistä torstaina, mutta erityisen iloinen hän oli Nurmisen suorituksesta.

”Inkan juoksu ansaitsee erityishuomion, sillä hän suoriutui hienosti kovassa paikassa. Inka on vasta 22-vuotias ja uskon, että hänen onnistumisensa antaa itseluottamusta myös muille suomalaissuunnistajille”, päävalmentaja totesi.

Ranskalaisvalmentaja myönsi jo aiemmin toukokuussa Ruotsin maailmancupin jälkeen, että Suomi on sprinttilajeissa takamatkalla muutamiin lajin huippumaihin nähden.

”Pääsemme huipulle, mikäli teemme paljon laadukkaita harjoituksia ja onnistumme kilpasuorituksessa kuten Inka tänään. Pitää kuitenkin muistaa, ettei tulosta tule yhdessä eikä välttämättä kahdessa kaudessa. Tämä vie aikaa.”, Gueorgiou sanoi.

Henkilökohtainen sprintti oli Tanskan MM-kilpailujen päätösmatka. Seuraavan kerran aikuisten arvokisamitaleita jaetaan elokuun alussa Virossa, jolloin ohjelmassa on maastomatkojen EM-kilpailut.

Tulokset 30.6.2022 suunnistuksen MM-kilpailujen henkilökohtainen sprintti, Vejle, Tanska

Miehet

1) Kasper Harlem Fosser NOR 13:56 2) Gustav Bergman SWE 14:12 3) Yannick Michiels BEL 14:20 4) Havard Sandstad Eidsmo NOR 14:25 5) Aston Key AUS 14:34 6) Ralph Street GBR 14:36 11) Miika Kirmula FIN 14:54 18) Aleksi Niemi FIN 15:13

Naiset

1) Megan Carter Davies GBR 14:22 2) Simona Aebersold SUI 14:28 3) Alice Leake GBR 14:40 4) Andrine Benjaminsen 14:41 5) Elena Roos SUI 14:46 6) Tove Alexandersson SWE 14:51 9) Venla Harju FIN 15:07 10) Inka Nurminen FIN 15:10 12) Marika Teini FIN 15:13

Tulokset kartat, GPS yms IOF-liven sivuilla.

Kuvia MM-kilpailuista Suunnistusliiton galleriassa