Suomelle kultaa EM-tarkkuussuunnistuksen viestissä Espoossa

Kuvat: Timo Mikkola – Artikkelikuvassa: Antti Rusanen

Tarkkuussuunnistuksen EM-kilpailujen päätöspäivänä kilpailtiin viestit Oittaalla Espoossa. Kolmen osuuden viestissä avoimen sarjan lähtöviivalla oli 27 joukkuetta, ja ensimmäisen osuuden ensimmäisillä rastipaikoilla oli kuhinaa. Tarkkuussuunnistusradat Oittaan maastossa olivat erinomaisen vaativat, ja monet joukkueet tekivät virheitä kerryttäen aikatappiota.

Pinja Mäkinen aloitti Suomen joukkueen viestin varmasti, ja teki puhtaan tuloksen normaaleilla tehtävärasteilla. Mäkiselle kertyi aikatappiota vain lopun aikarastitehtävillä. Toisella osuudella Petteri Hakalalla suoritukseen osui kaksi virhettä, eikä lopun aikarastitehtävätkään menneet täysin puhtaasti.

Pinja Mäkinen, Petteri Hakala, Antti Rusanen

Suomen joukkueen ankkuri Antti Rusanen lähti vauhdikkaasti ankkuriosuudelle liikkeelle, sillä ratojen kiertämiseen annettu maksimiaika lähestyi vääjäämättä.

– Pikkuisen lähtötilanteessa oli aikapainetta, mutta sain homman heti vauhdikkaasti liikkeelle. Suoritus oli käytännössä täydellinen, sillä perusrata meni virheittä, ja sain aikarasteillakin kaikki oikein nopeasti. Kisa oli tosi mukavaa pienipiirteistä kalliomaaston kartanlukua, ja minusta tämä oli tämän viikon normaalikisaradoista vaikein, siinä sai tarkasti työstää. Huippufiilikset on nyt voitosta. Edellinenkin vastaava kisa voitettiin Slovakiassa, ja nyt onnistuttiin uusimaan mestaruus vielä kotikisoissa. Tuntuuhan tämä hyvältä, tiivisti joukkueen iloiset tunnelmat Antti Rusanen.

Suomen kakkosjoukkue Lauri Mäkinen, Sami Hyvönen ja Juha Hiirsalmi suoriutui myös osuuksistaan mainiosti, ja kakkosjoukkue oli kilpailussa neljäs. Virallisiin tuloksiin huomioidaan kuitenkin vain maan paras joukkue.

Parasarjassa voiton vei tunteikkaasti Ukrainan joukkue selvällä aikaerolla Ruotsin hopeajoukkueeseen. Suomen joukkue Tuula Tjäder, Tuomo Markelin ja Pekka Seppä onnistui podium-paikalle kisan kuudenneksi.

Parasarjan ankkuri Pekka Seppä.

Viestissä sijoitukset ratkeavat normaalitehtävien ja aikarastitehtävien yhteistuloksella, joka lasketaan sekunteina. Jokainen virhe normaalitehtävissä on 60 sekunnin arvoinen ja aikarastitehtävistä lasketaan suoritusaika sekä virheistä sakkosekunteja. Tulokset muodossa (min.s)

Tulokset – EM-tarkkuussuunnistuksen viesti, 29.5.2022, Oittaa, Espoo

Avoin sarja: 1) Suomi (Pinja Mäkinen, Petteri Hakala, Antti Rusanen) 9.13, 2) Tanska 10.01, 3) Norja 11.46, 4) Ruotsi 12.09, 5) Italia 12.31, 6) Slovakia 12.34

Parasarja: 1) Ukraina 18.13, 2) Ruotsi 23.46, 3) Espanja 24.57, 4) Tsekki 26.12, 5) Puola 28.33, 6) Suomi (Tuula Tjäder, Tuomo Markelin, Pekka Seppä) 29.49