Koskela ja Linnainmaa hiihtosuunnistuksen pitkän matkan suomenmestarit

Artikkelikuvassa Salla Koskela – Kuvaaja: Katri Loukusa

Lounais-Hämeen Rastin Salla Koskela ja Kyrös-Rastin Tero Linnainmaa hiihtosuunnistivat mestareiksi SM-pitkällä matkalla Sonkajärvellä. Sonkajärven Pahkan järjestämät kilpailut käytiin erinomaisissa ja runsaslumisissa olosuhteissa Sonkajärven Oinasjärvellä.

Naisten sarjassa Lounais-Hämeen Rastin Salla Koskela osoitti vahvaa kisavirettä ottaen mestaruuden yli kolmen minuutin erolla hopeamitalistiin Keuruun Kisailijoiden Sonja Mörskyyn. Pronssille hiihtosuunnisti Suunta Jyväskylän Kaisa Klemettinen.

– Pari mutkaa tuli matkalla, mutta ei sen kummempaa. Kun sain edellä lähteneen Sonja Mörskyn näkyviin, niin siinä suunnistus hetkeksi herpaantui. Ohitin Mörskyn kuitenkin toisella lenkillä, ja yritin saada vauhtia nostettua loppua kohti. Hiihto tuntui nyt helpolta, ja pystyin iskemään hyvin vauhtia, kun sitä tarvittiin, kuvaili Salla Koskela.

– Fiilikset ovat nousussa kohti MM-kotikisoja. Sain gradunkin alkuviikosta valmiiksi, ja se helpotti mieltä valtavasti. Kulku hiihtosuunnistusurillakin on mennyt viime viikkojen aikana koko ajan parempaan suuntaan, joten hyvillä mielin odotellaan MM-kisojen alkua, kertoi Koskela.

Tero Linnainmaa – Kuvaaja: Katri Loukusa

Miehissä kärkikolmikossa erot olivat tiiviimmät, ja lopulta kisan voittoon nousi Kyrös-Rastin Tero Linnainmaa. Keminmaan Urheilijoiden Ville-Petteri Saarela otti hopeaa 59 sekunnin erolla voittajaan. Hiisirastin Joona Huila hiihtosuunnisti pronssia vain vajaa kaksi minuuttia Linnainmaata perässä.

– Sonkajärvellä on monena talvena ollut maan parhaimmat hiihtosuunnistuskisat, ja SM-kisan rata tarjosi jälleen takuuvarmaa laadukasta hiihtosuunnistusta, kehui miesten mestari Tero Linnainmaa onnistuneita järjestelyjä.

– Radalla oli paljon hyviä ja pitkiäkin reitinvalintavälejä, joiden valintojen miettimiseen piti löytää riittävästi aikaa. Yhdellä välillä en osannut ottaa optimaalisinta valintaa, mutta muut reitinvalinnat onnistuivat. Kisan alkupuoliskolla kroppa ei oikein lähtenyt käyntiin, enkä saanut siinä parasta vauhtia päälle. Kartanvaihdon jälkeen yhdellä välillä tuli hetkeksi myös totaalieksyminen, jossa hukkasin lähes minuutin verran aikaa. Mutta loppukisa tuli vauhdikkaasti maaliin, ja valmistautumisjuna on raiteillaan kohti kauden pääkisoja reilun viikon kuluttua Keminmaassa, kuvaili Tero Linnainmaa.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen SM-pitkä matka 5.3.2022, Sonkajärvi

Naiset (17.7 km): 1) Salla Koskela Lounais-Hämeen Rasti 1.04.02, 2) Sonja Mörsky Keuruun Kisailijat 1.07.07, 3) Kaisa Klemettinen Suunta Jyväskylä 1.08.12, 4) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 1.08.20, 5) Sari Vääränen Kouvolan Suunnistajat 1.08.51, 6) Tuuli Suutari Kouvolan Suunnistajat 1.10.31

Miehet (22.0 km): 1) Tero Linnainmaa Kyrös-Rasti 1.14.18, 2) Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat 1.15.17, 3) Joona Huila Hiisirasti 1.16.14, 4) Hannu-Pekka Pukema Rastivarsat 1.17.27, 5) Aaro Aho Valkeakosken Haka 1.17.34, 6) Tuomas Outinen Kymin Suunnistajat 1.17.37