Kansainvälinen suunnistusliitto IOF on keskeyttänyt Venäjän jäsenyyden

Kansainvälinen suunnistusliitto IOF on ylimääräisessä hallituksen kokouksessaan tehnyt päätöksen, että Venäjän toiminta suljetaan toistaiseksi pois IOF:n alaisesta kilpailutoiminnasta. IOF:n päätös on luettavissa tästä. 

Käytännössä tämä tarkoittaa, että venäläiset eivät voi osallistua mihinkään neljän lajimuodon IOF:n alaiseen kilpailutoimintaan. Lajit ovat hiihtosuunnistus, tarkkuussuunnistus, pyöräsuunnistus ja suunnistus. Kilpailuja ovat lajien MM- ja EM-kilpailut, maailmancupin osakilpailut, WRE-kilpailut sekä kaikki nuorten MM- ja EM-kilpailut. 

Ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma osuu juuri Suomeen, kun maaliskuussa kilpaillaan hiihtosuunnistuksen MM-kilpailut Keminmaassa.

– Ymmärrettävä ja ryhdikäs päätös IOF:ltä. Luulen, että venäläisten olisi ollut hyvin vaikea tässä tilanteessa osallistua Suomessa järjestettävään tapahtumaan. Toivottavasti vastaava sulku saadaan toteutettua myös muussa kansainvälisessä urheilussa, toteaa Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki. 

Suunnistusseurat ovat olleet aktiivisesti yhteydessä Suunnistusliittoon kysyen, miten seurojen tulisi suhtautua seurojensa venäläisiin suunnistajiin, joista osa asuu pysyvästi Suomessa. Toinen seuroja askarruttava kysymys on se, voivatko yksittäiset venäläiset osallistua Suunnistusliiton alaiseen kilpailutoimintaan.

Toimitusjohtaja Ilomäki toteaa asiasta seuraavaa: 

– Seurojen tulee itse linjata se, ovatko seurojen venäläiset jäsenet myös jatkossa jäseniä. Osa venäläisistä asuu pysyvästi Suomessa ollen osa suomalaista yhteiskuntaa. Ei tällaisia ihmisiä voida sulkea millään perusteella pois. Hieman hankalampi on se tilanne, kun venäläinen seuran jäsen on vain käymässä Suomessa jonkin kilpailutapahtuman takia. Mutta nämä on seuran linjattavia asioita, koska Suunnistusliitto ei voi määritellä sitä, ketkä ovat jäsenseurojensa jäseniä. Suomalaisia seuroja edustavat venäläiset ovat siis liiton puolesta tervetulleita osallistumaan kansalliseen kilpailutoimintaan. Suunnistusliiton hallituksen seuraavassa kokouksessa 8.3. asiaa tarvittaessa vielä täsmennetään erityisesti sen osalta, voivatko venäläiset osallistua esimerkiksi Jukolaan ja rastiviikoille edustaen venäläistä seuraa. Haemme tähän myös mahdollista linjausta muiden Pohjoismaiden kanssa.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Mika Ilomäki, p. 045-773 103 10, mika.ilomaki@suunnistusliitto.fi