Karttojen kuvausohjeisiin muutoksia

Kansainvälinen Suunnistusliitto (IOF) on päivittänyt karttojen kuvausohjeita. Nyt tammikuussa vahvistetut uudet karttasäännöt ovat jo voimassa käytettäviksi. Kaikki seuraavan kesän kilpailukartat julkaistaan uusien kuvausohjeiden mukaisesti. Pyöräsuunnistukseen tuli pitkään odotettu kokonaan uusi kuvausohje. Sprinttisuunnistukseen on tehty muutama merkittävä päivitys ja perinteiseen suunnistuskarttaan aivan pieni korjauspäivitys.

Pyöräsuunnistuskartan kuvausohje (ISMTBOM 2022) korvaa kokonaan aiemman yli kymmenen vuotta käytetyn ohjeen. Uusi pyöräsuunnistusohje vastaa nyt hyvin nykyisiä lajissa olevia tarpeita ja käytäntöjä. Uudet pyöräsuunnistuskartat eivät ulkonäöltään poikkea huomattavasti aiemmista, mutta monilla pienillä säädöillä kartat ovat aiempaa selkeämpiä ja luettavimpia nimenomaan pyöräsuunnistuksen haasteissa.

Sprinttisuunnistukseen (ISSprOM 2019-2) on tullut korjauspäivitys, jolla parannetaan erityisesti 2-tasoisten kohteiden havainnollisuutta. Uudella kuvausohjeella voidaan esittää aiempaa paremmin useamman kerroksen kaupunkirakenteita sekä erilaisia alikulkuja ja siltoja. Uusi kolmiomerkintä selkeyttää ylä- ja alakerrosten ymmärtämistä.

Sprinttisuunnistuksen kuvausohjeeseen on korjattu takaisin  läpipääsemättömän kasvillisuuden tumma vihreä värisävy (musta-vihreä kielletty pensas). Myös rakennusten harmaata värisävyä on vaalennettu takaisin aiempaan värisävyyn sekä kielletyn alueen violettia ruudukkoa kevennetty karttakuvaa peittämästä.

Nämä korjaukset ovat olleet Suomessa osin käytössä suosituksina jo edellisvuosina. Nyt käytännöt ovat korjattu myös virallisiin karttasääntöihin. Lisäksi sprinttisuunnistuksessa on muutamia pienempiä muutoksia, jotka eivät juurikaan erotu kartoilta.

Sprinttikarttoja varten IOF on valmistanut ohjeen monimutkaisten kaupunkikohteiden kartoittamiseen. Havainnekuvissa on erilaisia monitasoisia kohteita ja kohteen suositellut karttamallit. -> IOF:n ohje (engl.)

Sprinttikartan näkyvimmät muutokset ovat:
-Siltojen ja tunneleiden uusi kolmiomerkki.
-2-tasoisten alueiden kuvaustapa (vinoraidat).
-Läpipääsemättömän kasvillisuuden tummempi värisävy. Musta-vihreän värikoodi on 100-0-80-30.

Suunnistuskartan kuvausohjeeseen (ISOM2017-2) on tehty korjaus violettiin kielletyn alueen merkintään. Korjattu merkintä on aiempaa kevyempi eli violetit viivat ovat kapeammat ja harvemmassa. Tämäkin muutos on ollut Suomessa suosituksena viime vuodet. Kielletyn alueen alle jäävä maasto erottuu kartalta paremmin.

Kaikki karttojen kuvausohjeet sekä sprinttikartan mallikuvat löytyvät IOF:n karttasivuilta https://orienteering.sport/iof/mapping/.
OCAD-ohjelman mukana ovat jo saatavilla uudet päivitetyt tiedostopohjat kaikille karttalajeille. SSL täydentää tarvittavilta osin tiedostopohjia sekä kuvausohjeiden suomenkielisiä tiivistelmiä ennen kesäkauden alkua.