Karhola ja Kirmula pitkän matkan suomenmestareiksi

Pitkän matkan suomenmestaruudet ratkottiin 5.9.  Saarijärven ja Äänekosken Lanneveden-Hietaman kylillä. Järjestävinä seuroina toimivat  Saarijärven Pullistus ja Rasti E4.

Naisten 11,2 km radan voittoon suunnisti Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola.  Pyrinnölle meni myös naisten hopeamitali, kun Venla Harju teki alun hapuilun jälkeen hyvän nousun toiselle sijalle jääden vain 15 sekuntia voitosta. Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen suunnisti pronssille.

Aikaisemmin SM-yöstä ja erikoispitkiltä kultamitalit napannut Karhola täydensi sarjaa nyt pitkän matkan mestaruudella.

– Oli tavoitteena voittaa tämä kilpailu. Meni kyllä vähän tiukoille. Tuli varmaan otettua väärä reitinvalinta ekalle pitkälle välille. Se vähän korpesi matkalla, kun tuntui, että joutui likistämään kauheasti fyysisesti, Karhola kuvaili suoritusta.

Karhola kertoi luottaneensa kuntoonsa ja vauhtiinsa.

– Oli rauhallinen olo lähteä. Uskalsin pysähtyä ja varmistella jos ei ihan tiennyt missä rasti on. Yritin käyttää aikaa pitkien välien valintoihin, että tulisi suunnilleen hyvät.

Kuva: Touho Häkkinen

Miesten 16,1 km radalla parasta vauhtia piti Kalevan Rastin Miika Kirmula, ollen lähes kuusi minuuttia nopeampi ennen hopeamitalistia, Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolaista. Pronssille suunnisti Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi.

– Lähdin eilisen karsinnan jälkeen aika nöyrin mielin. Tein semmoisen taktiikan, että keskityn tosi paljon kompassityöskentelyyn ja hidastan tarvittaessa vauhtia aika paljon, että saa homman oikeasti haltuun,  päivän voittaja kertasi suoritustaan.

Kirmula oli tehnyt karsinnan perusteella tarkan suunnitelman päivän kisaan. Pitkällä matkalla kriittinen alkumatka sujui ongelmitta ja eteen lähteneiden selät tulivatkin Kirmulan näköpiiriin kilpailun edetessä.

– Olen ehkä vähän yllättynyt erosta. Oli kyllä puhdas pitkän matkan suoritus itselle ja silloin yleensä on aika korkealla tuloslistalla. Mutta ehkä noin isoa eroa en osannut odottaa.  Tietenkin kun on raskas maasto ja kaksipäiväinen kisa, niin erot vielä vähän korostuu.

Järjestäjien kisasivut ja viralliset tulokset

Suunnistuksen SM-pitkä matka 5.9.2021, Saarijärvi

Miehet: 1) Miika Kirmula Kalevan Rasti 1.30.00, 2) Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima 1.35.56, 3) Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö 1.36.42, 4) Elias Kuukka Tampereen Pyrintö 1.37.01, 5) Akseli Ruohola MS Parma 1.37.38, 6) Aaro Aho Valkeakosken Haka 1.38.49, 7) Otto Simosas Tampereen Pyrintö 1.38.51, 8) Aleksi Sorsa Tampereen Pyrintö 1.38.57, 9) Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 1.38.58, 10) Tobias Henriksson Paimion Rasti 1.40.03

Naiset: 1) Lotta Karhola Tampereen Pyrintö 1.18.28, 2) Venla Harju Tampereen Pyrintö 1.18.43, 3) Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä 1.20.04, 4) Anni Haanpää Tampereen Pyrintö 1.20.22, 5) Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot 1.20.57, 6) Anna Haataja SK Pohjantähti 1.21.39, 7) Amy Nymalm Pargas IF 1.22.07, 8) Enni Jalava MS Parma 1.22.10, 9) Anu Tuomisto Norway 1.22.58, 10) Karoliina Ukskoski Lahden Suunnistajat-37 1.23.02