Alfta Ösa Venlojen viestin voittoon

Ruotsalainen Alfta Ösa voitti Napapiiri-Jukolan Venlojen viestin.

Järjestäjien tiedotteessa kerrotaan viestin ratkenneen ankkuriosuudella, jonne viisi kärkijoukkuetta lähti 48 sekunnin sisään. Pisimmän korren vei lopulta ruotsalainen Alfta Ösa, jonka ankkuri Natalie Gemperle onnistui osuudellaan mainiosti. Hopeaa vei IFK Göteborg ja pronssia Järla Orientering. Paras suomalaisjoukkue oli neljänneksi sijoittunut Tampereen Pyrintö.

Kuva: Touho Häkkinen

Ankkuriosuudelle lähdettiin huippujännittävistä tunnelmista. Ensimmäisenä matkaan lähti Alfta Ösan Gemperle. Ok Pan Århus, Tampereen Pyrintö ja  Hiidenkiertäjät tulivat vaihtoon vain 34 sekuntia Alfta Ösan jälkeen. OK Kåre vaihtoi viidentenä, 48 sekuntia kärjen perässä. IFK Göteborg oli vaihdossa kuudes, 1:57 kärjestä.

Ankkuriosuudella nähtiin erittäin jännittäviä tilanteita. Myös kärkipaikka vaihtui, kun Tampereen Pyrinnön ankkuri Simona Aebersold vei joukkueen hetkellisesti johtoon. Pyrinnön kohtaloksi koitui neljäs rastiväli, jossa ankkuri Aebersold harhaili suolla ja menetti otteen kärkitaistelusta.

Viesti kulminoitui 4,8 kilometrin ja 7 kilometrin väliselle pitkälle rastivälille, jossa kärkijoukkueet tekivät erilaisia reittivalintoja. Alfta Ösan  Gemperle tuli välin virheettömästi ja kasvatti eron toisena olleeseen IFK Göteborgin Sara Hagströmiin 1:35:iin. Tampereen Pyrintö, OK Kåre ja Järla Orienteering tulivat rastille letkassa 1:51 kärkeä perässä. Samalla Hiidenkiertäjien Annika Rihma putosi sijalle kuusi, kärjestä 3:31 jääneenä.

Gemperle tuli lopun vauhdikkaasti ja ero Hagströmiin kasvoi lopulta 2:46:iin. Järla Orienteringin Karolin Ohlsson jäi maalissa Göteborgista vain kolme sekuntia.

– Rakastan Jukolaa, ja tällaisen yleisön edessä juokseminen tuntui aivan uskomattomalta, totesi onnellinen Gemperle Ylen haastattelussa.

– Venlojen viestin voittaminen on mahtava tunne. Viestissä on aina aivan erilainen vastuu kuin yksilökilpailussa. Kartta oli tosi yksityiskohtainen ja hieno maasto, ankkuri Gemperle kertoi voittajien lehdistötilaisuudessa.

Jana Knapovalle Venlojen viestin voitto oli ensimmäinen iso voitto.

-Olen superonnellinen, että pystyin tekemään hyvän suorituksen, vaikka tein pieniä virheitä. Tiesin, että pitää keskittyä suunnistukseen.

Venlojen viesti 21.8.2021

1) Alfta ÖSA OK 1 SWE 3.05.38 (Irina Nyberg, Josefine Heikka, Jana Knapova, Natalia Gemperle ), 2) IFK Göteborg 1 SWE 3.08.24 (Victoria H Björnstad, Isia Basset, Sanna Fasth, Sara Hagström), 3) Järla Orientering 1 SWE 3.08.27 (Anastasia Denisova, Elsa Jansson Petrina Costermans, Karolin Ohlsson), 4) Tampereen Pyrintö 1 FIN 3.08.42, 5) OK Kåre 1 SWE 3.09.19, 6) Hiidenkiertäjät 1 FIN 3.10.00, 7) NTNUI 1 NOR 3.11.39, 8) OK Pan Århus 1 DEN 3.12.10, 9) Lahden Suunnistajat -37 1 FIN 3.12.31, 10) Suunta Jyväskylä 1 FIN 3.12.57

Tulokset