Pökälälle pyöräsuunnistuksen MM-kultaa ja Pesulle hopeaa

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut alkoivat yhteislähtökilpailuilla Kuortaneen urheiluopiston maastoissa. Suomalaisittain kilpailut alkoivat menestyksekkäästi, kun saldona oli yhteensä neljä mitalia. Miesten sarjassa Samuel Pökälä juhli MM-kultaa ja Mervi Pesu naisissa MM-hopeaa. Nuorissa Kaarina Nurminen ajoi maailmanmestaruuteen ja Silja Yli-Hietanen pronssille.

Miesten kilpailussa mitaliratkaisut tehtiin aivan viimeisillä rastiväleillä ja loppusuoralla. Matkan edellisen kerran voittanut Tsekin Jiri Hradil kamppaili kullasta loppusuoralle asti, mutta totesi Samuel Pökälän tällä kerralla selvästi vahvemmaksi, ja Hradil joutui tyytymään hopealle. Pökälä pääsi näin juhlimaan uransa ensimmäistä henkilökohtaista pyöräsuunnistuksen maailmanmestaruutta.

– Välillä tuntui, että tein hölmöjä reitinvalintoja, kun edessä oli porukoita mitä piti ajaa kiinni. Mutta enimmäkseen ne porukat olivatkin eri hajonnoilta, ja olin hyvässä vauhdissa. Hyvä rata oli saatu aikaan, ja se tarjosi reitinvalintoja, joissa piti punnita pitäisikö oman valinnan vai menisikö porukan mukana. Meno tuntui hyvältä ja mestaruus mukavalta, mutta nyt siirretään jo katseet sekä palauttelu kohti seuraavia kisastartteja, suunnitteli Pökälä.

Samuel Pökälä

Pekka Niemi oli myös loppuvaiheessa mitalivauhdissa, mutta ajautui neljänneksi vain sekunnin erolla pronssiin.

– Hyvä ajo se oli kokonaisuudessa, ja suunnistus kulki hyvin kärkiporukan mukana. Viimeisillä väleillä oli pientä eri reitinvalintojen hakuja ja loppusuoraa lähestyessä tiukkaa otatusta ajolinjoista. Yksi irtosoramutka mentiin pronssimitalisti Foliforovin kanssa pitkäksi melkein ojanpohjan kautta, kuvaili Niemi tiukkoja loppuratkaisuja.

Myös André Haga ajoi mainiosti ollen kisan kuudes vajaan minuutin Pökälää hitaampana.

Mervi Pesu ja Marika Hara

Naisten kilpailussa neutraalin lipun alla kilpaillut Svetlana Foliforova otti mestaruuden yli minuutin erolla ennen Mervi Pesua. Loppumatkalla himmeämmistä mitaleista kamppaili Pesu, Tsekin Martina Tichovska ja Marika Hara. Lopulta Mervi Pesu teki parhaimmat reitinvalinnat, ja juhli MM-hopeaa.

– Koko ajan oli suunnistus hallussa, ja toteutin reitinvalinnat niin kuin olin miettinyt. Jonkin verran ajettiin Marikan kanssa samoja valintoja, mutta toisella lenkillä mentiin eri tavalla. Lopussa tein sellaisen reitinvalinnan, jossa menin pikkupolkua, mutta siinä pääsi ajamaan vauhdilla suoraan rastista läpi. Vauhdista laitoin kaikki peliin jo siinä vaiheessa, ja se riitti loppuun asti, iloitsi Pesu.

Marika Hara ajoi lopun vaiheiden jälkeen neljänneksi vain kahden sekunnin erolla pronssimitalisti Tichovskaan.

– Lopussa vähän hölmöilin, kun ajoin parin polunlähdön ohi, ja ajauduin hieman hitaammalle valinnalle. Kokonaisuutena oli kuitenkin hyvä kisa. Suunnistus sujui, ajo kulki ja joukkuekavereiden mitaleistakin voi iloita, kuvaili Marika Hara kisatunnelmiaan.

Myös Ingrid Stengård ajoi kymppisakkiin olleen kisan kymmenes.

Nuorten MM-kilpailussa kultaa ja pronssia

Kaarina Nurminen ajoi pyöräsuunnistuksen nuorten maailmanmestaruuteen ja Silja Yli-Hietanen pronssille.

Kaarina Nurminen

Nuorten naisten kilpailussa Tsekin Lucie Nedomlelova johti kilpailua selvästi vielä noin puoli kilometri ennen maalia, mutta herpaantuminen risteyksissä tuotti ison virheen. Suomen Kaarina Nurminen malttoi suunnistaa loppuun asti tarkasti, ja hän juhli maalissa nuorten maailmanmestaruutta.

– Ei minunkaan kilpailuni virheettömästi sujunut. Taisin olla jo selvässä johtoasemassa, kun sitten menin väärästä risteyksestä, pysähdyin ja kaivoin kompassinkin taskusta varmistamaan homman jatkumisen. Ajoin kilpailussa aika paljon yksin, mutta sitten aivan lopussa näin tsekkiläisen, ja aavistin olevani toisena. Uskoin tulevani maalissa hopealle, mutta mestaruus olikin hieno yllätys, iloitsi Kaarina Nurminen voittoaan.

Lopussa virheen tehnyt Tsekin Lucie Nedomlelova otti hopeaa ja Silja Yli-Hietanen upeasti pronssia.

– Alussa oli heti reitinvalintaa ja reilusti hajontaa. Tein maltilla omaa suoritustani, ja suunnistus sujui hyvin. Kisan lopussa ajoin vahingossa seinää päin, jossa loukkasin hieman kättä ja kolhin pyörää. Onnistuin kuitenkin voittamaan loppukiritaistelun vinolla ohjaustangolla, ja vahva kisatsemppi riitti hienosti pronssiin, iloitsi Yli-Hietanen.

Nuorten miesten kilpailussa Antti Rissanen oli parhaana suomalaisena 9:s kolme ja puoli minuuttia Tanskan Morten Jorgensenille hävinneenä. Tatu Aaltonen oli 11:s vain kymmenen sekuntia Rissasta hitaampana.

MM-pyöräsuunnistus jatkuu huomenna sprinttikilpailulla Seinäjoella.

Tulokset – MM-pyöräsuunnistus yhteislähtö 12.6.2021, Kuortane

Miehet: 1) Samuel Pokälä FIN 1.06.33, 2) Jiri Hradil CZE 1.06.35, 3) Anton Foliforov NEU 1.06.59, 4) Pekka Niemi FIN 1.07.00, 5) Ignas Ambrazas LTU 1.07.23, 6) André Haga FIN 1.07.24, … 11) Teemu Kaksonen FIN 1.08.39, 15) Kare Kaskinen FIN 1.08.54, 29) Jussi Laurila FIN 1.10.51

Naiset: 1) Svetlana Foliforova NEU 1.08.39, 2) Mervi Pesu FIN 1.10.00, 3) Martina Tichovska CZE 1.10.05, 4) Marika Hara FIN 1.10.07, 5) Linn Bylars SWE 1.10.48, 6) Olga ShipilovaVinogradova NEU 1.10.48, … 10) Ingrid Stengård FIN 1.13.12, 24) Eveliina Välimaa FIN 1.16.46, 31) Ruska Saarela 1.19.20, Antonia Haga FIN hyl

Tulokset – nuorten MM-pyöräsuunnistus yhteislähtö 12.6.2021, Kuortane

Miehet (nuoret 20): 1) Morten Jorgensen DEN 58.59, 2) Albin Demaret Joly FRA 1.00.57, 3) Yaroslav Shvedov RUS 1.01.18, 4) Mikkel Brunstedt Noergaard DEN 1.01.58, 5) Matej Tuma CZE 1.02.08, 6) Richard Wohanka CZE 1.02.09, … 9) Antti Rissanen FIN 1.03.31, 11) Tatu Aaltonen FIN 1.03.41, 15) Paulus Hanhijärvi FIN 1.04.07, 16) Akseli Pesu FIN 1.04.12, 20) Wertti Autio FIN 1.07.07, 31) Simo Klemettinen FIN 1.34.02

Naiset (nuoret 20): 1) Kaarina Nurminen FIN 1.00.40, 2) Lucie Nedomlelova CZE 1.01.35, 3) Silja YliHietanen FIN 1.04.29, 4) Sofie Stranska CZE 1.04.30, 5) Mari Linnus EST 1.05.50, 6) Lilou Pauly FRA 1.05.53, 12) Pihla Häkkinen FIN 1.07.05, 20) Vilma Pesu FIN 1.09.57, 22) Lotta Voutilainen FIN 1.11.15, 24) Siiri Rasimus FIN 1.13.05

Kaikki tulokset: https://online4.tulospalvelu.fi/tulokset-new/en/2021_kuortanemass/
Suunnistusliiton kuvapankki: https://kuva.sslmedia.info/Pysu2021/MM/12062021/