Marika Haralle kultaa pyöräsuunnistuksen MM-sprintissä

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina Seinäjoella sprinttikilpailulla. Suomalaiset jatkoivat vahvalla joukkuemenestyksellä, kun Marika Hara ajoi naisten MM-kultaa, ja nuorten naisten sarjassa Kaarina Nurminen otti jo kisojen toisen kultamitalinsa. Lisäksi viisi suomalaista otti podium-sijoituksen kuuden parhaan joukossa.

Naisten kilpailussa Marika Hara ajoi jälleen erinomaisesti, ja sprintin mestaruus on hänen upealla urallaan jo 12:s MM-kultamitali, joista 7 on henkilökohtaista ja 5 viestistä.

– Kokonaissuoritukseen olen tyytyväinen. Alkuun otin hieman rauhallisemmin, kun siinä oli tiheämpää urastoa ja lyhyempää rastiväliä. Pidemmillä ajoväleillä ja lopun urbaanimmalla radan osalla tuli tunne, että vauhtia olisi voinut olla enemmänkin. Mutta hyvin tuntui tuo vauhti riittävän tulokseen, ja suunnistus sujui tänään lähes virheettömästi. Onhan tämä älyttömän hienoa ottaa mestaruus kotikisoissa, iloitsi Marika Hara.

Hopeaa ajoi neutraalin joukkueen Svetlana Foliforova ja pronssia Ruotsin Anna Tiderman. Myös Antonia Haga ajoi kymppijoukkoon ollen kisan 9:s.

André Haga

Miesten kilpailussa Tsekin Krystof Bogar otti mestaruuden lähes minuutin erolla ennen Sveitsin Simon Braendlia ja neutraalin joukkueen Valeriy Glukhovia. Suomen André Haga jatkoi erinomaisia suorituksiaan kisoissa, ja Haga otti sprintissä neljännen tilan vain seitsemän sekuntia pronssista.

– Se oli mielenkiintoinen ja hauska rata. Piti nopeasti hahmottaa asiat, ja koko ajan piti olla suunnistuksessa tarkkana. Pyrin menemään mahdollisimman suoraviivaisesti, ja tein jonkin verran myös metsän läpi oikoja. Harmittaahan se nelossija silloin kun mitali on tavoitteena, mutta on hyvä nähdä, että vauhti ja taito riittää mitalikamppailuun, mietti André Haga.

Myös Jussi Laurila onnistui löytämään hyvän suunnistusrytmin vaativalla avokallio-suo -alueella, ja Laurila oli tiukan kilpailun 8:s puoli minuuttia Hagaa hitaampana.

– Sain keräiltyä suorituksen hyvin kasaan, ja pyrin pitämään suunnistuksen hallittuna. Muutama pieni virhe tuli mutta kokonaisuutena se oli aika sujuvaa. Sopivan haastava sprintti oli joka suhteessa, ja suunnistus edellä kohti huomista keskimatkaa, suunnitteli Laurila.

Kaarina Nurmiselle myös sprintissä nuorten MM-kultaa
Kaarina Nurminen

Kaarina Nurminen jatkoi nuorten MM-sprintissä kultamitalivauhdissa. Nurminen otti mestaruuden lähes 50 sekunnin erolla ennen hopeamitalistia Ranskan Lilou Paulya ja pronssimitalistia Venäjän Alena Aksenovaa.

– Kisan alku tuntui hankalalta, kun se oli enimmäkseen sellaista pientä juurakkopolkua. Mutta loppua kohti tuntui sujuvan paremmin, kun ratakin muuttui suoraviivaisemmaksi. Tänäänkään ei ollut ihan nappisuoritus, mutta se riitti kuitenkin sopivasti voittoon ja luottavaisin mielin jatketaan seuraaviin kisoihin, kuvaili mestari Kaarina Nurminen.

Nuoret suomalaisnaiset Pihla Häkkinen, Silja Yli-Hietanen ja Vilma Pesu ottivat palkintosijat 4-6 ja täydensivät erinomaisen joukkuepanoksen.

– Se oli sellainen hallittu kokonainen suoritus. Olen kyllä tosi tyytyväinen neljänteen sijaan, ja seuraavaksi voi sitten jahdata jo mitalisijoja, suunnitteli Pihla Häkkinen.

Nuorten miesten kilpailussa Tanskan Mikkel Brunsted Noergaard ja Morten Jorgensen ottivat kirkkaimmat mitalit, ja Sveitsin Noah Rieder ajoi pronssille. Suomen Simo Klemettinen oli hienosti kisan neljäs, vain kuusi sekuntia pronssimitalista.

– Tämä oli hyvä parannus eilisestä, kun silloin minulla meni yhteislähtökilpailussa rengas ja piti 40 minuuttia kävellä pyörän kanssa pois maastosta. Tänään kalusto pysyi ehjänä ja suunnistus sujui pääosin hyvin, mutta lopussa tuli harmillisesti 50 sekunnin isompi virhe. Tyytyväinen olen tähänkin, mutta paukkuja on jäljellä vielä seuraaviin kisoihin, mietti Klemettinen.

Tatu Aaltonen ajoi myös kymppijoukkoon ollen kisan 9:s vajaan minuutin Klemettistä perässä.

MM-kilpailut jatkuvat huomenna keskimatkalla Alajärvellä.

Tulokset – Pyöräsuunnistuksen MM-sprintti Seinäjoki 13.6.2021

Miehet: 1) Krystof Bogar CZE 22.05, 2) Simon Braendli SUI 22.53, 3) Valeriy Glukhov NEU 23.04, 4) André Haga FIN 23.11, 5) Grigory Medvedev NEU 23.31, 6) Anton Foliforov NEU 23.40, … 8) Jussi Laurila FIN 23.44, 10) Pekka Niemi FIN 24.01, 13) Samuel Pökälä FIN 24.12, 17) Tomi Nykänen FIN 24.33, Teemu Kaksonen FIN hyl.

Naiset: 1) Marika Hara FIN 22.04, 2) Svetlana Foliforova NEU 22.29, 3) Anna Tiderman SWE 22.52, 4) Camilla Soegaard DEN 23.07, 5) Nikoline Splittorff DEN 23.12, 6) Veronika Kubinova CZE 23.18, … 9) Antonia Haga FIN 24.07, 14) Henna Saarinen FIN 24.51, 17) Mervi Pesu FIN 25.18, 23) Eveliina Välimaa FIN 26.46, Ingrid Stengård hyl.

Miehet (nuoret 20): 1) Mikkel Brunstedt Noergaard DEN 20.03, 2) Morten Jorgensen DEN 20.14, 3) Noah Rieder SUI 20.51, 4) Simo Klemettinen FIN 20.57, 5) Yaroslav Shvedov RUS 21.08, 6) Vladimir Kuznetsov RUS 21.34, … 9) Tatu Aaltonen FIN 21.50, 19) Antti Rissanen FIN 23.15, 25) Wertti Autio FIN 24.03, 27) Akseli Pesu FIN 24.44, 30) Paulus Hanhijärvi FIN 25.20

Naiset (nuoret 20): 1) Kaarina Nurminen FIN 18.07, 2) Lilou Pauly FRA 18.52, 3) Alena Aksenova RUS 18.57, 4) Pihla Häkkinen FIN 19.16, 5) Silja Yli-Hietanen FIN 19.51, 6) Vilma Pesu FIN 19.59, … 8) Lotta Voutilainen FIN 20.34, 16) Siiri Rasimus FIN 22.15