Yrjö Teeriaho suunnisti uusille tuntureille

Suunnistuksessa lähes kaiken kokenut, kaikkien arvostama ja rakastama Yrjö ”Yki” Teeriaho menehtyi sairauskohtaukseen Jyväskylän sairaalassa 10. kesäkuuta 2021. Teeriaho syntyi 8.11.1930 Helsingissä ja oli kuollessaan 90-vuotias.

Suunnistus oli Teeriahon rakas laji, jonka tulevaisuudesta hän kantoi jatkuvasti huolta. Hän vaikutti työyhteisönsä Maanmittauslaitoksen seuran XYZ:n perustamiseen. Vuonna 1958 XYZ voitti Jukolan viestin Karkkilassa. Teeriaho suunnisti voittajajoukkueessa toisen osuuden. Vuosina 1957 ja 1960 XYZ oli Jukolan viestissä kolmas.

Kilpailu-uran jälkeen Teeriaho teki merkittävän työn suunnistuskarttojen kehittämisessä ja toimi itsekin kartoittajana. Hän oli tekemässä 1960 ja -70-luvulla arvokilpailujen karttoja, joista huipennuksena oli Tampereen MM-kisojen kartat vuonna 1979. Teeriaho oli Suomen Suunnistusliiton kilpailujen ylivalvoja vuosina 1968 – 1974.

Teeriaho valittiin Jukolan viestin omistaja- ja taustajärjestön jäseneksi vuonna 1972. Kaukametsäläisten ja samalla Jukolan viestin johtoryhmän puheenjohtajana hän toimi vuosina 1979-1994. Hänen aikanaan Jukolan viestin saavutti vankan aseman arvostettuna urheilutapahtumana, josta osoituksena osanottajamäärä lähes tuplaantui 12 000 kilpailijaan.

Teeriaho tunnettiin suunnistuksen ohella myös tuotteliaana kirjailijana. Vuosi sitten hän sai valmiiksi 12. teoksensa Suunnistus – älylaji, joka jäi testamentiksi suomalaiselle suunnistukselle. Lappi tuli hänelle tutuksi työssään kartoitustehtävissä. Useammat kirjat koskettivatkin Lappia ja etenkin Saariselkää ympäristöineen. Lisäksi hän oli ahkera lehtikirjoittaja. Hänen viimeinen kolumninsa julkaistiin 3.6.2021 Palokka-lehdessä.

Yrjö Teeriaholla oli kolme poikaa, joista keskimmäinen menehtyi keväällä. Poikien lisäksi Ykiä jäivät suremaan vaimo ja lastenlapset, lastenlastenlapset sekä monet ystävät.

Juhani Sihvonen, Kaukametsäläiset