Jussi Laurila valmiina Kuortaneen MM-kisoihin

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut käynnistyvät lauantaina 12.6. yhteislähtökilpailulla Kuortaneella. Suomella on aikuisten MM-kilpailuissa 14-hengen ja nuorten 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa 12-hengen joukkue.

Joukkueen kokoonpanossa on lukuisia kokeneita MM-kisakävijöitä, ja yksi heistä on Jalasjärven Jalaksen Jussi Laurila. Laurilan kotimaakunnassa käytävät kilpailut ovat olleet urheilijan mielessä jo pitkään, ja kysyimme Laurilan mietteet kisojen kynnyksellä.

– Tunnelmat ovat odottavaiset ja sopivaa kisajännitystä on ilmassa. Alkuvuodesta kisojen järjestäminen ei ollut vielä koronan vuoksi selvää, mutta nyt on hienoa, kun kaikki toteutuu, kuvailee Laurila.

Kotikisoihin valmistautuminen on sujunut luonnollisesti kotimaassa harjoitellen ja leireillen.

– Nyt ei ole tarvinnut erityisesti lähteä ulkomaille hakemaan tyyppimaastoja. Talven harjoituskaudella tavoitteena oli harjoitella monipuolisesti, terveenä pysyen ja riittävästi harjoitustunteja keräten. Hyvän lumitalven ansiosta viihdyin hiihtoladuilla, ja hain kisafiilistä myös muutamasta hiihtosuunnistuskisasta. Talvella oli lisäksi hyviä pyöräsuunnistusleirejä, ja kokonaisuus onnistui hyvin, kertoo Laurila.

Toukokuun SM-kisoissa Laurila ei aivan mahtunut terävimpään kärkikolmikkoon, mutta kisakunto on silti kohdillaan.

– Meillä on Suomessa tällä hetkellä ehkä kovin taso kymmeneen vuoteen, ja monta kovaa miestä kamppailemassa kärkipaikoista. Ulkomaalaisten tasosta ei pysty varmasti sanomaan, kun kansainväliset kisat ovat olleet viime aikoina vähissä. Kevään ergo-testit ovat kuitenkin näyttäneet oman suorituskyvyn olevan huipputasoilla, ja vahvan joukkueen mukana on upea lähteä kisoihin.

Pyöräsuunnistuksessa välineiden rooli on merkittävä, ja erityisesti tällä osa-alueella heijastuu Laurilan pitkä kokemus lajin parista. Vain testatut ja toimivat osat päätyvät kisakalustoon.

– Oleellista on, että pyörään voi luottaa. Lähtöviivalla ei voi miettiä toimiiko se vai ei. Lähden kisoihin tutulla ja moneen kertaan kisatulla jäykkäperällä, jossa päivityksenä on nyt vain uusi maalaus sekä vaijeriton sähkövaihtaja. Kaiken varalta on vielä varapyörä, johon sopivat samat kiekot kuin ykköspyörään. Lisäksi uutta rengasta sekä varaosia on varastossa kaiken varalta.

Jussi Laurila MM-kisojen 2019 keskimatkalla Tanskassa.

Jussi Laurilan MM-ura on jatkunut katkeamattomana jo vuodesta 2008 lähtien, ja tähän mennessä kirkkaimpana henkilökohtaisena meriittinä on MM-kulta vuoden 2018 yhteislähtökilpailusta. Lisäksi palkintokaapissa on kaksi henkilökohtaista MM-hopeaa ja kuusi MM-viestimitalia.

– Tulos on hyvän suorituksen merkki. Sillä mielellä lähden Kuortaneen MM-kisoihin, että henkilökohtaisilta matkoilta mitali on tavoitteena. Joukkueessa on ympärillä hyvää tekemistä, ja positiivisella mielellä startataan kisoihin, päättää Jussi Laurila.


Kisatapahtumia ja Suomen joukkueen suorituksia voi seurata netissä IOF:n välittämien live-lähetysten, live-tulospalvelun ja gps-seurannan avulla. Tämän lisäksi lauantain yhteislähtökilpailun isompi kisakatsomo löytyy myös Jussi Laurilan kotipaikkakunnan Jalasjärven elokuvateatterista.


Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailujen ohjelma

La 12.6. Yhteislähtö, Kuortane
Su 13.6. Sprintti, Seinäjoki
Ma 14.6. Keskimatka, Alajärvi
Ke 16.6. Pitkä matka, Kuortane
To 17.6. Viesti, Seinäjoki