Lähikilpailun ohjeistus ja säännöt

Ketterämmät ja kevyemmät kisajärjestelyt mahdollistava uusi suunnistuksen tapahtumaformaatti on saanut nimen lähikilpailu. Ohjeistukset järjestelyihin sekä säännöt kaudelle 2021 ovat nyt valmiit.

Uudella ketterällä tapahtumaformaatilla tavoitellaan, että jatkossa seuroilla on mahdollisuus ja halu järjestää suunnistuskilpailuita useammin ja näin ollen eri-ikäisillä suunnistajilla on mahdollisuus saada kilpailusuorituksen nautinto säännöllisesti ja ympärivuotisesti lähellä myös arki-iltaisin.

Kuntorastien kilpailuversio

Lähikilpailu on kuntorastien kilpailuversio, jossa ratasuunnittelu lähtee kilpailuvaatimusten toteuttamisesta. Pääosassa on maasto ja radat, sen sijaan tapahtumaympäristön pystyttämiseen ja palveluiden tarjoamiseen liittyvältä vaivalta seura voi halutessaan välttyä, jolloin talkooponnistus ei ole suuri.

Lähikilpailuja voi järjestää ympärivuotisesti kaikkina viikonpäivinä, mikäli samalla alueella ei ole kansallista tai arvokkaampaa kilpailua samana päivänä. Tiettyinä aikoina naapurialueellakaan ei voi olla lähikilpailua tai sitä arvokkaampaa kilpailua samana päivänä. Järjestämisoikeus lähikilpailulle on mahdollista hakea vasta, kun kansallisten kilpailuiden kalenteri on valmis, eli suunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen osalta järjestämisvuonna helmikuun alusta ja hiihtosuunnistuksen osalta marraskuusta alusta alkaen. Järjestämisoikeutta on kuitenkin mahdollista hakea vielä jopa kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.
Joustavuutta järjestäjälle ja osallistujalle

Vapaat lähtöajat ovat mahdollisia ja ikä- tai sukupuolisidonnaiset sarjat eivät ole välttämättömiä lähikilpailussa. Hintoja ohjataan sijoittamaan kansallisen kilpailutapahtuman ja kuntorastien osanottomaksun välimaastoon.

Lähikilpailu on toivottavasti myös monille uusille suunnistajille ensikokeilu kilpailuihin. Osallistuja voikin osallistua tapahtumaan ilman seuran jäsenyyttä, mutta suunnistuksen kilpailulisenssi on oltava.

Joustavat järjestelyt mahdollistavat tapahtuman järjestämisen turvallisesti ja vastuullisesti myös korona-epidemian aikana ja nyt julkaistavan ohjeistuksen liitteeksi onkin lisätty näkökulmia, kuinka suunnistustapahtuma voidaan organisoida siten, että lähikontaktien syntyminen ehkäistään.

Lähikilpailun ohjeistus järjestämiseen ja säännöt

Suunnistusliiton järjestää lähikilpailu infon ja kyselytilaisuuden Teams-yhteydellä tiistaina 16.2. klo 17.30-18.30

Ilmoittaudu mukaan Suomisportin lomakkeella viimeistään 15.2.