Nuori Suunta -uudistuksia tapahtumiin ja koulutukseen

Suomen Suunnistusliitto on uudistanut nuorisosuunnistuksen Nuori Suunta -kokonaisuuttansa tuotesisältöjen ja visuaalisen ilmeen osalta. Uudistukset tulevat näkymään toiminnassa vuoden 2021 aikana.

Nuori Suunta uudistus koskee tapahtumatoimintaa (”Tapahtumat tähtäimessä”), koulutustoimintaa (”Ohjaajat oppimassa”)  sekä jo aiemmin valmistettujen ”Koulu kartalla” -materiaalien laajentamista varhaiskasvatuksen kohderyhmälle.

Tapahtumat tähtäimessä

Tapahtumat tähtäimessä uudistuksen lähtökohtana on ollut suunnistuksen strategiassakin 2021–2025 mainitut tarpeet innostaa yhä useampia kilpailemaan, monipuolistaa suunnistuksen tapahtumatoimintaa sekä tuottaa aktiivisesti matalan kynnyksen kilpailuja lähellä, perheiden helposti saavutettavissa.

Uudistus pohjautuu Kultainen kompassi -tuotteen laajentamiseen kaikkia alle 14-vuotaita koskevaksi. Nimeä on samalla lyhennetty ja jatkossa Kompassi -tapahtumat sisältävät alueellisesti yhtenäiset cup- ja viestitapahtumat sekä alueleirimallin. Vuosittainen huipennus on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään Tapahtumat tähtäimessä -superviikonloppuna Nuorten Jukolan sekä INOV-8-liigan finaalin yhteydessä. Tänä vuonna tämä nuorten superviikonloppu järjestetään Valkeakoskella 21.-22.8.2021.

Ohjeistus Kompassi -tapahtumien järjestämiseksi on tulossa helmikuun alkuun mennessä.

Ohjaajat oppimassa

Ohjaajat oppimassa -uudistuksessa on haettu keinoja houkutella Nuori Suunta -ohjaajakoulutukseen suuremmalla volyymilla uusia ohjaajia ja lasten vanhempia mukaan verkostoitumaan ja kehittämään osaamistaan.  Tätä Suunnistusliiton koulutuspolun starttitason koulutusta on nyt monimuotoistettu tuottamalla ohjaajan opas digitaaliseen muotoon sekä tiivistetty kontaktikoulutuksen osuutta kahdesta viikonlopusta kahteen päivään.

Ohjaajakoulutuksen uudistuksen myötä aukesi myös avoin haku kouluttajatiimiin. Ohjaajakoulutuksia voi jatkossa toteuttaa omassa seurassa avoimina seurakoulutuksia sekä ilmoittautua voi myös kiertäväksi kouluttajaksi. Uudistetut koulutukset voidaan toteuttaa pilottikoulutuksina jo tulevana keväänä. Haku kouluttajatiimiin on auki 10.2. asti.

Tulevan vuoden aikana luvassa on myös uudistuksia suosittujen Koulu kartalla -harjoitusideoiden tyylisesti myös varhaiskasvatukseen sekä päivityksiä taso 1 -valmentajakoulutuksen materiaaleihin.