Sianoja ja Ojanaho ylivoimaisia suunnistuksen SM-pitkällä

Suunnistuksen pitkän matkan SM-kilpailut kilpailtiin Siikaisten Vuorijärvellä, Pohjois-Satakunnassa.

Naisten pääsarjassa MS Parman Maija Sianoja ja miesten puolella Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho ottivat molemmat Suomen mestaruuden jopa neljän ja puolen minuutin erolla seuraaviin.

Raskaspohjainen ja vaativa maasto repi kilpailun erot suureksi. Ojanahon voittoaika miesten 16,8 km kilpailussa  oli 1:46:23.

– Oli todella raskaspohjainen ja vaativa maasto, joka tarjoili kyllä taidollista haastetta. Reitinvalinnat onnistuivat ja juoksu kulki hyvin. Rastinotoissa ja rastiväleillä sen sijaan tuli kyllä melko paljon ajanhukkaa. Harjoituskausi on mennyt hyvin, ainoastaan viimeiset pari viikkoa olen joutunut olemaan juoksematta Himos Trail -polkukilpailussa kipeytyneen pohkeen vuoksi. Onneksi pääsin kuitenkin hakemaan juoksuvirettä kilpailua edeltävinä päivinä, kertasi Ojanaho tunnelmia kilpailun jälkeen.

23-vuotiaan Ojanahon takana myös muut kärkisijat menivät nuorille miehille, kun SM-hopealle taisteli MS Parman Akseli Ruohola ja pronssille Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi.

Naisten 11,5 km:n mitalitaistelussa sen sijaan kokemus oli valttia. SM-hopealle suunnisti Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen ja pronssille Rastikarhujen Mira Kaskinen.

Sianoja oli tyytyväinen suunnistukseensa ja kehui maaston monipuolisuutta.  Avaimena voittoon oli hyvän harjoittelutaustan ohella tasapainoinen suoritus ja vauhdin rytmitys.

– Maltoin rauhoittaa tarpeen tullen ja löysin hyviä reitinvalintoja, joilla sai pitää vauhtia. Rata oli hyvä ja sisälsi reitinvalintavälejä ihan loppuun asti. Maaston paras pala oli kallio-suo-alueet radan keskivaiheilla.

– Vaikka kevään ja kesän korona-aika on ollutkin henkisellä puolella vähän vuoristorataa, niin tunsin, että kunto oli kuitenkin hyvä syksyn kisoihin lähdettäessä.

20-vuotiaiden kärkisijat menivät Kalevan Rastin Siiri Silvennoiselle ja Tampereen Pyrinnön Mikko Eerolalle. Espoon Suunnan Hanne Hilo ja Turun Suunnistajien Touko Seppä olivat taas 18-vuotiaiden vikkelimmät.

SM-kausi jatkuu ensi viikonloppuna Angelniemen Ankkurin isännöimillä SM-sprinttimatkoilla Salossa sekä Rasti 88:n SM-viesteillä Pöytyällä.

 

Kilpailun tulokset: https://online4.tulospalvelu.fi/tulokset-new/fi/2020_smpitka/

Kilpailusivut: https://www.kansu.fi/sm2020/kilpailun-seuraaminen/