MM-suunnistus 2025 Kuopioon

Suomi ja Kuopion Suunnistajat sai vuoden 2025 MM-isännyyden: Hanna Väätäinen (vas.), Sirpa Suhonen, Timo Suhonen, Mika Ilomäki ja Sakari Hyvönen iloitsivat Norjassa päätöksen kuultuaan.

Suomi sai hyviä kabinettiuutisia perjantaina, kun Kansainvälinen suunnistusliitto (IOF) myönsi suunnistuksen MM-kisat vuodeksi 2025 Suomeen ja Kuopioon. Lisäksi IOF:n hallitus nimesi Suomen järjestäjäksi vuoden 2022 hiihtosuunnistuksen MM-kisoille, jotka järjestetään Kemissä ja Keminmaalla.

IOF:n hallitus myönsi ensimmäistä kertaa kahdet maastomatkojen MM-kisat samalla kertaa, sillä sekä Suomi että Sveitsi hakivat avoinna olleita vuoden 2023 MM-kisoja. Suomi oli jo etukäteen ilmaissut kiinnostuksensa myös vuoden 2025 kisoille. Sveitsille myönnettiin vuoden 2023 kisat.

Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki oli tyytyväinen, kun MM-kisat saatiin jälleen Suomen järjestettäväksi.

– Suomalaiselle suunnistukselle tämä on erittäin mahtava asia. Kuopiosta löytyy kisoille motivoituneet järjestäjät ja hienot puitteet, joille on hyvä rakentaa onnistunut tapahtuma, Ilomäki korosti.

Myös kuopiolaisten nelihenkinen delegaatio MM-Norjassa iloitsi myönteisestä MM-päätöksestä. Kuopion Suunnistajien puheenjohtaja Timo Suhonen oli tyytyväinen hakuprosessin ratkettua.

– Fiilikset ovat iloiset, sillä olimme seurana tosissaan mukana hakemassa ja nyt tapahtumaa voidaan innolla lähteä viemään eteenpäin. Tulossa on iso ja merkittävä tapahtuma sekä seuran, Kuopion kaupungin että suomalaisen suunnistuksen näkökulmasta, Suhonen arvioi.

Kuopion kaupunki on tukenut MM-unelman toteutumista jo hakuvaiheessa.

– Myös kaupungilla on ollut suuri into saada MM-kisat, jotka tuovat kaupungille paljon näkyvyyttä ja lisää matkailijoita. Tapahtumalla on yleisökisoineen iso merkitys paikalliselle elinkeinoelämälle mm. matkailutuloina, Suhonen uskoo.

Kuopion Suunnistajat järjesti heinäkuussa Tahkolla Fin5-suunnistusviikon, joka toimi koeponnistuksena MM-kisoja varten. Suhosen mukaan Fin5:lla jaettiin vastuuta seuran nuorille tulevaa ajatellen.

MM-kisat 2025 ovat ns. maastomatkojen MM-kisat eli kisaviikon ohjelmassa on keskimatka, pitkä matka ja viesti. Suhosen mukaan MM-kisojen jako vuorovuosin käytäviin maasto- ja sprinttimatkojen kisoihin mahdollisti kisojen hakemisen.

MM-suunnistus 2025 on viides kerta lajin MM-kisoille Suomessa. Aiemmin kisat on järjestetty 1966 Fiskarsissa, 1979 ja 2001 Tampereella sekä 2013 Vuokatissa. Hiihtosuunnistuksen MM-kisat 2022 ovat neljännet Suomessa järjestettävät: vuonna 1975 kilpailtiin Hyvinkäällä, 1988 Kuopiossa ja 2005 Levillä.

Myös muiden suunnistuksen lajien arvokisoja käydään lähivuosina Suomessa: EM-tarkkuussuunnistus kilpaillaan 2020 Uudellamaalla ja MM-pyöräsuunnistus 2021 Kuortaneella.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail