Jämsän Retki-Veikot Nuorten Jukolan voittoon

Turku ja Impivaara tarjosivat hienot ja aurinkoiset puitteet 34. Nuorten Jukolalle, johon ilmoittautui 162 joukkuetta ympäri Suomen. Viestin järjestelyistä vastasi Turun Suunnistajat. Loppuun asti jännittävänä pysyneen viestin voittoon suunnisti Jämsän Retki-Veikot joukkueella Elias Ronkainen, Aarni Ronkainen, Heta Virkajärvi, Aapo Virkajärvi, Helmi Pitkänen, Mikaela Karjalainen, Samuli Peltola. Voitto oli jämsäläisille seuran historian ensimmäinen. Hopealle suunnisti Kirkkonummen Lynx ja pronssille Espoon Suunta. Kärkikolmikon takana erot kasvoivat isoiksi.

Jämsän Retki-Veikot pitivät kahden ensimmäisen osuuden aikana hyvät iskuasetelmat. Kolmannella osuudella Virkajärvi nosti jämsäläiset toisiksi, mutta ero kärjessä edenneeseen Espoon Suuntaan oli melkein kaksi ja puoli minuuttia. Viestin seuraavilla osuuksilla vaihdeltiin kärjessä sijoituksia Jämsän, Espoon ja Kirkkonummen kesken.

Kuudennelle osuudelle kärjessä lähtenyt Jämsän Retki-Veikkojen Mikaela Karjalainen kertaa oman osuutensa vaiheita:

-Alku meni hyvin, oli kevyt jalka ja liput löytyi. Yleisörastilla kävi joku käsittämätön virhe ja aloin lukemaan väärää väliä. Tuli oikosulku ja aivot oli varmaan tosi hapoilla. Siinä Melina [Lahdenperä] näki selän ja tultiin loppumatka yhdessä.

Heti ankkuriosuuden alkumatkalle viriteltiin hienoa draaman kaarta Espoon Suunnan ja Jämsän Retki-Veikkojen välille. Lähes yhtä matkaa viimeiselle kuudelle kilometrille lähteneet EsSu:n Kristian Boström ja JRV:n hiljattain nuorten MM-kisajoukkueessa mukana ollut Samuli Peltola vuorottelivat kärkipaikalla.

Puolivälissä Peltola sai suorituksensa hyvään hallintaan ja ryhtyi kasvattamaan eroa Boströmiin. Jämsäläiset karkasivat voittoon ja taistelupareiksi hopeasta rupesivat Espoon Suunta ja hyvän nousun ankkuriosuudella tehnyt Lynx. Lynxin Juuso Viskarin nousujohteinen suoritus riitti maaliin asti ja joukkue sijoittui hopealle. Erot eivät lopulta muodostuneet isoiksi sillä Lynxiläiset kirivät maaliin vain 11 sekuntia voittajien jälkeen EsSu heti kannoilla.

Jämsän Retki-Veikot juhlivat maalissa seuran ensimmäistä Nuorten Jukolan voittoa

Jännitys ei loppunut vielä siihen, sillä voittajajoukkueen ankkurin emit-kortti ei ollut rekisteröinyt käyntiä yhdellä rastilla. Jälkihiki nousi koko joukkueella pintaan ja purkautui lopulta tarkistuslipukkeesta löytyneen varmistuksen tuomaan iloon.

-Kisa lähti liikkeelle hyvin ja sain heti eroa EsSuun. Neloselle tein ison virheen kun nousin liian ylös ja vedin ohi. Seiskalta ei tullut leimaa. Tarkistusliuskaa tarkasteltiin aika pitkään. Tiesin että olen käynyt rastilla mutta kyllä vähän sydän pamppaili, joukkueen voittoon ankkuroinut Peltola kertasi suoritustaan.

Jämsäläiset osasivat varautua kolmen kärkeen sijoittumiseen, mikäli kaikki osuisi kohdilleen. Yksi avain menestykseen on hyvä joukkuehenki.

-Meillä on tosi kannustava ilmapiiri. Kaikki tietää, että miten tahansa siellä metsässä menee, niin hymyillen otetaan vastaan maalissa. Mitään paineita suorittaa ei ole ja kaikki tekee sen minkä osaa, Karjalainen summaa.

Tulokset, Nuorten Jukola 2019 Turku

1) Jämsän Retki-Veikot 2.40.43 (Elias Ronkainen, Aarni Ronkainen, Heta Virkajärvi, Aapo Virkajärvi, Helmi Pitkänen, Mikaela Karjalainen, Samuli Peltola), 2) Lynx +0.11 (Anton Packalen, Tatu Aaltonen, Nelli Aaltonen, Florian Fritzen, Salla Isoherranen, Aino Asklöf, Juuso Viskari), 3) Espoon Suunta +0.16 (Topias Kemppi, Tuomas Ruuskanen, Silva Kemppi, Juho Noponen, Emmi Markki, Melina Lahdenperä, Kristian Boström), 4) Tampereen Pyrintö +7.43, 5) Nord West +7.47, 6) Orienta SKI-O +10.14