Reposen viimeinen MM-keskimatka

Hiihtosuunnistuksen MM-kilpailut jatkuvat lauantaina hiihdettävällä keskimatkalla. Tällä kertaa kilpailu käydään yhteislähtönä, joka muuttaa kisan luonnetta väliaikalähtöön verrattuna paljonkin.

-Vielä emme tiedä, onko kilpailussa kartanvaihtoa tai käytetäänkö perhoshajontaa. Odotan kilpailua mielenkiinnolla. Varmasti tulossa on sähäkkä taistelu, jossa pääsee hiihtämään toisia vastaan. Tykkään yhteislähdöstä, sillä se tuo tsemppiä omaan tekemiseeni, MM-konkari Milka Reponen pohdiskelee.

Edellisen kerran keskimatka käytiin yhteislähtönä vuoden 2015 Norjan MM-kilpailuissa  Norjassa. Siellä Suomi saavutti huikean loppukirikamppailun jälkeen nelosvoiton. Kirkkaimpana tähtenä pääsi juhlimaan Reponen, joka vei kullan ennen Marjut Turusta ja Mervi Pesua. Reposelle itselleen ei kilpailusta suurempia tunteita jäänyt, sillä vaikka voitto hieno olikin, oma suoritus jäi paljon parantamisen varaa.

-Onhan se hienoa voittaa ja kyllä minulla jossain kotona se mitali on, mutta ei tällaisessa näkyvyydeltään pienessä lajissa mitali muuta elämää mitenkään, Reponen myöntää.

Reponen on kuulunut Suomen hiihtosuunnistustähtiin jo reilun vuosikymmenen. Hiihtosuunnistuksessa MM-kilpailut käydään kahden vuoden välein ja takana on kohta neljä MM-urakkaa. Sitä ennen menestystä tyttönimeltään Leppäsalmi hiihtänyt nainen kerrytti nuorten MM-areenoilla.

Lauantaina Paimiossa asuvalla, talvikaudella Keuruun Kisailijoita edustavalla naisella on näillä näkymin edessään viimeinen MM-keskimatkan startti. Reponen ilmoitti lopettavansa huippu-urheilijan uransa näihin MM-kilpailuihin.

-13 vuotta näitä kisoja on kierretty. Minulla on kaikenväriset MM-mitalit ja SM-kulta joka matkalta. Elämässä alkaa olla paljon muutakin, mitä haluan tehdä. Hiihtosuunnistusta on vaikea harrastaa etelässä, kun olosuhteiden hankkiminen on työn takana. Vaikka on ollut hyvä talvi, latujen ylläpito lopetettiin meillä hiihtolomaan, Reponen harmittelee haastavia olosuhteita, jotka tarkoittavat etelässä asuvalle joko putkessa hiihtoa tai pitkiä matkoja parempien hiihtolatujen perässä.

Tällä hetkellä urheilu-uransa ohella fysioterapeuttina ja Paimion Rastin nuorten valmentajana toimiva, ensi viikolla 28-vuotta täyttävä nainen on satsannut lajiin ja urheilu-uraan vielä tällä kaudella täysillä. Kunto on hyvä ja kaikki on mahdollista. Paineita ei kuitenkaan enää ole.

-Ruotsin MM-kilpailut tuntuvat kuin kotikisoilta. Taktiikkanani keskimatkalla on keskittyä omaan suoritukseen ja hyödyntää muita, silloin kun pystyy. Ehkä huomenna tulee se täydellinen suoritus kilpailussa, Reponen pohtii tulevan kisan tavoitteita ja toivoo sitä vielä saavuttamatonta täydellistä kisasuoritusta.

MM-keskimatka alkaa miesten MM-keskimatkalla klo 11 ja jatkuu naisten kilpailulla 12.10.

Suomen joukkueesta keskimatkalle starttaavat: Salla Koskela, Liisa Nenonen, Milka Reponen ja Marjut Turunen sekä miehissä Janne Häkkinen, Tero Linnainmaa, Ville-Petteri Saarela ja Jyri Uusitalo.

Seuraa kilpailuja