MM-pyöräsuunnistuksen keskimatkalta kaksi podiumpaikkaa Suomeen

Pyöräsuunnistuksen MM-kisat Itävallassa jatkuivat keskiviikkona keskimatkoilla. Suomeen saatiin kaksi podiumpaikkaa. Nuorten MM- ja EM-kisoista suomalaiset saalistivat kolme mitalia.

Miesten kilpailussa kärkikolmikon muodostivat Sveitsin Simon Braendli, Ranskan Baptiste Fuchs ja Venäjän Grigory Medvedev. Jussi Laurila oli jälleen paras suomalainen, tällä kertaa tuloksena oli podiumpaikka kuudennella sijalla.

Jussi Laurila

Viimeisenä kisaan startannut Laurila ei ollut erityisen innoissaan lähtöpaikastaan kaikkein lämpimimpään keliin parin tunnin karanteenissa odottelun jäljiltä.

-Olihan se rankkaan. Tiedän että se kahden tunnin lämmössä odottelu vetää pikkaisen flegmaattiseksi. Kovasti sitä yrittää vastaan taistella, mutta alussa tuntui, ettei saanut iskua päälle. Eilinen yhteislähtökisa painoi kyllä jaloissa.

Siitä huolimatta eilisen maailmanmestarin alkutahti oli kova ja Laurila oli jo saavuttanut eteen lähtenyttä, kilpailussa neljänneksi sijoittunutta Krystof Bogaria. Isku ei aivan riittänyt saamaan tsekkiläistä kiinni, vaan Laurila asennoitui tekemään täysin omaa suoritusta. Laurila kuvaili reitinvalintojen löytymistä haasteelliseksi sekä kartalta että maastosta.

-Reitinvalinnat oli tosi hankalia tänään. Vaikka näytti siltä että optimivalinta löytyi, ei jotenkin vaan luottanut siihen. Myös reitinvalinnan toteuttaminenkin oli todella hankalaa. Välillä piti laittaa jalka maahan risteyksissä ja ruveta laskemaan uria. Eteneminen oli tosi tökkivää paikoitellen, Laurila kuvailee päivän haasteita.

Paluu 16 vuoden arvokisatauon jälkeen podiumille

Naisten kisan voittoon suunnisti eilen ykköspaikalta hylkäyksen kokenut Venäjän Olga Shipilova Vinogradova. Hopea ja pronssi menivät molemmat Tsekkiin Martina Tichovskalle ja Veronika Kubinovalle. Suomen naisista paras päivän keskimatkalla oli kuudentoistavuoden takaisen paluun MM-kisoihin tehnyt Mervi Pesu, sijoittumalla Laurilan tavoin kuudenneksi.

Pesu oli mukana vuonna 2002 järjestetyissä pyöräsuunnistuksen ensimmäisissä MM-kisoissa, mutta on sen jälkeen ollut tutumpi nimi hiihtosuunnistuspuolella. Pesu antaa kiitosta paluun onnistumisesta Tampereen seudun aktiiviselle pyöräsuunnistustoiminnalle, joka mahdollistaa lajinomaisen harjoittelun.

Mervi Pesu

Vaikka Pesu on vitsaillut tekevänsä comebackin siinä vaiheessa, kun myös lapset lähtevät arvokisoihin, hän ei olettanut että se tapahtuisi jo nyt. Paluu on mennyt siinä mielessä kuitenkin suunnitelman mukaan, että Pesun tytär Vilma kilpailee parhaillaan samoissa kisamaastoissa nuorten EM-kilpailuissa.

-Tänään oli haastavaa ja joka välillä oli reitinvalintaa. Alku oli vähän epävarmaa, eikä aina oikein tiennyt tekikö hyvän vai huonon valinnan. Tein myös aikamoisia kiertoja, joista ainakin yhdellä tuli takkiin. Tänään pysähdyin joka rastille katsomaan reitinvalintaa, koska eilen yhteislähtökisassa tuntui, ettei saanut selvää.

Päivän kilpailua Pesu kuvaa paljon pidemmäksi mitä oli lupailtu, sekä tiukaksi 30 lämpöasteen vuoksi. Juomarepun tyhjentyminen heti suorituksen alussa ei helpottanut tilannetta.

Kilpailijoita on hylätty pyöräsuunnistuksen MM-kisoissa gps-tarkastusten jälkeen. Kilpailijoiden mukana kulkevat gps-laitteet tallentavat kuljetun reitin. Kilpailussa ei ole sallittua oikaista polkujen ulkopuolelle. Tästä on aiheutunut urheilijoille erityistä päänvaivaa, sillä maastossa on usein todella vaikeaa hahmottaa mistä kartalla oleva ura kulkee.

-Se on yllättänyt, että ne mitä täällä merkataan poluiksi, ei olisi Suomessa merkattu. Välillä saa todella käyttää mielikuvitusta että näkee polun siinä mihin se on merkattu, Pesu kertoo paikallisen kartoitustavan eroista.

Nuoret mitaleille kahdessa sarjassa.

Juha Lilja suunnisti hopealle nuorten MM-kisoissa. Liljan tavoite kisoista oli mitali, joten tulos oli odotettu. Liljalla ei ollut etukäteen kokemusta Itävallan maastoista, karttoihin tutustuminen on siis ollut tärkeässä roolissa kisavalmistautumisessa. Reitinvalinnat osoittautuivat haastaviksi myös nuorten sarjoissa.

Juha Lilja

-Kisa meni hyvin, eikä oikeastaan tullut virheitä. Löysin mielestäni aika hyvät reitinvalinnat ja otin tarpeeksi rauhassa. Otin aikaa sille että pysähdyin ja katsoin reitinvalinnat tarkasti, että tiedän varmasti meneväni oikein. Ylämäissä varmaan vähän jäin, mutta hauskaa oli, Lilja kertoo.

Nuorten EM-kisoissa juhlittiin myös mitalia, kun tyttöjen sarjassa voitto napsahti Suomeen Kaarina Nurmisen toimesta. Nurmiselle mitali oli kisojen toinen. Tosin eilinen yhteislähdön pronssi tuli nuorten MM-kisoista, joissa nainen kävi vierailemassa. Ikänsä puolesta Nurminen on oikeutettu ottamaan osaa vielä tänään alkaneisiin nuorten EM-kisoihin.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuvat torstaina käytävällä viestillä. Suomen joukkueet julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoa kisasivuilta: http://www.wmtboc2018.at/

Tulokset, MM-pyöräsuunnistus, keskimatka, Itävalta

Miehet: 1) Simon Braendli SUI 1.02.14, 2) Baptiste Fuchs FRA 1.03.18, 3) Grigory Medvedev RUS 1.03.51, 4) Luca Dallavalle ITA 1.04.18, 5) Krystof Bogar CZE 1.05.07, 6) Jussi Laurila FIN 1.05.18,…, 11) Pekka Niemi FIN 1.07.01, 21) André Haga FIN 1.13.30, 27) Samuel Pökälä FIN 1.15.52, 41) Kare Kaskinen FIN 1.24.49, Anders Blomster FIN dnf

Naiset: 1) Olga Shipilova Vinogadova RUS 1.08.55,  2) Martina Tichovska CZE 1.10.51, 3) Veronika Kubinova CZE 1.11.13, 4) Clare Dallimore GBR 1.14.10, 5) Anastasia Trifilenkova RUS 1.16.43, 6) Mervi Pesu FIN 1.18.17, 7) Ruska Saarela FIN 1.19.49, 9) Marika Hara FIN 1.20.35, 13) Ingrid Stengård FIN 1.22.26,  14) Henna Saarinen FIN 1.22.30, 17) Antonia Haga FIN 1.23.29

Tulokset, NMM-pyöräsuunnistus, keskimatka, Itävalta

Miehet: 1) Adrian Jaeggi SUI 51.13, 2) Juha Lilja FIN 52.46, 3) Ignas Ambrazas LTU 53.17, 4) Teemu Kaksonen FIN 54.06, 5) Tobias Micko AUT 55.05, 6) Thomas Steinthal DEN 55.17, …, 17) Tomi Nykänen FIN 1.00.50,  18) Väinö Venetjoki FIN 1.00.53

Naiset: 1) Vilma Kralova CZE 51.39, 2) Constance Devillers FRA 52.51, 3) Alena Fedoseeva RUS 54.02, 4) Georgia Skelton NZL 55.35, 5) Austeja Kalvaityte LTY 55.61, 6) Pinja Koskinen FIN 57.38, 10) Jutta Nurminen FIN 59.47, 12) Eveliina Välimaa FIN 1.01.03, 23) Saara Yli-Hietanen FIN 1.11.26

Tulokset, NEM-pyöräsuunnistus, keskimatka, Itävalta

Pojat: 1) Kylian Wymer FRA 38.33, 2) Richard Wohanka CZE 39.30, 3) Mikkel Brunstedt Noergaard DEN 40.28, 4) Grigory Volodin RUS 41.00, 5) Albin Demeret Joly FRA 43.17, 6) Matej Tuma CZE 45.07,…, 7) Ilari Haltia FIN 46.53, Wertti Autio FIN dsq, Antti Rissanen FIN dsq

Tytöt: 1) Kaarina Nurminen FIN 31.39, 2) Marisa Costa POR 31.50, 3) Christine Reibert Hansen 34.10, 4) Jana Hnilica AUT 34.29, 5) Silja Yli-Hietanen FIN 36.05, 14) Vilma Pesu FIN 44.01

16.8.2018 klo. 9.55 päivitetty tuloksia