Jussi Laurilalle MM-pyöräsuunnistuksen yhteislähtökilpailun kultaa

Itävallan Waldviertelissä alkaneet pyöräsuunnistuksen MM-kisat käynnistyivät heti suomalaisjuhlilla, kun Jussi Laurila voitti yhteislähtökilpailusta kultaa. Toista kertaa MM-kisaohjelmassa olleen matkan muut mitalistit olivat Davide Machado (POR) ja Kevin Haselsberger (AUT).

Maajoukkueen valmentaja Mikko Niskanen on iloinen kisan avauspäivän menestyksestä.

-Tänään tuli hienoja onnistumisia. Jussi hoiti asian suunnistamalla ja kuittasi lopun rastilla kärkeen, kun edellä menneet tekivät virheen. Aikuisten kultamitali on aina upea saavutus ja nyt on ainakin mitalipaineet poissa. Mutta onnistumiskapasiteettia jäi vielä varastoon, vaikka tuli upeat kaksi mitalia, toteaa Niskanen viitaten myös nuorissa MM-pronssia ottaneeseen Kaarina Nurmiseen.

Loppukirillä voittoon

Eturivistä kisaan lähtenyt Laurila sai heti hyvän paikan letkasta. Ensimmäisen luupin taktiikkana oli katsoa, että pysyy oman letkan kärkiporukassa. Laurila kertoi oman suunnistuksen muuttuneen koko ajan varmemmaksi ensimmäisen luupin loppua kohden ja sopiva vauhtikin löytyi.

– Suunnistuksen kanssa piti olla koko ajan skarppina. Silloin, kun suunnistuksellisesti uskalsi päästää kovaa, pystyin ajamaan teknisissä alamäissä rohkeasti ja sain niissä etua muihin.

Kolmannelle ja viimeiselle luupille Laurila lähti kuuden hengen ryhmässä. Simon Braendli ja Anton Foliforov olivat vielä Laurilan letkan edellä kolmanneksi viimeisellä rastilla, mutta ottivat väärän reitinvalinnan ja koko letka ohitti kaksikon. Kisa ratkesi Laurilalle risteyksessä ennen toiseksi viimeistä rastia, kun Laurilalla oli selvät suunnitelmat, koko muun letkan ollessa hukassa. Sujuvan rastinoton myötä Laurila sai parinkymmenen metrin eron seuraaviin.

-Kyllä se loppua kohden oli neuvottelua itsensä kanssa, että kuudes sijakin on tosi kova tästä. Aina ei ole yhteislähdöt menneet ihan putkeen. Mutta nyt oli kyllä taktisesti harvinaisen kypsä ja tasapainoinen ajo. Suunnistin tarpeeksi rauhallisesti ja annoin muiden tehdä virheet.

Ennen starttia Laurila uskoi, että ilman katastrofeja lopputulos on kymmenen joukossa. Yhden kerran aikaisemmin maailmancupissa yhteislähtökilpailun voittaneen Laurilan kisat ovat tänä vuonna usein kaatuneet alun hätäilyyn. Voitto heti avauskisasta antaa hyvät lähtökohdat tulevia kisoja kohti.

-Nyt on ainakin varmistus siitä, että tuolla mäissä ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä fyysisesti. Oma kisavauhti riittää varmasti.

Naisten kilpailun kärkikolmikkoon suunnistivat Camilla Soegaard (DEN), Martina Tichovska (CZE) ja Sonja Zinkl (AUT). Olga Shipilova Vinogradova julistettiin jo kilpailun voittajaksi, mutta hylättiin myöhemmin gps-jäljen perusteella.

Paras suomalainen nainen päivän kisassa oli Ingrid Stengård, joka suunnisti sijalle 16. Marika Hara saapui maaliin neljäntenä, mutta sen lisäksi, että Hara antoi tasoitusta suunnistamalla puolet viimeisestä lenkistä tyhjällä renkaalla, leimausjärjestelmään ei ollut tallentunut leimaa yhdeltä rastilta. Koska leimasin oli kuitenkin toiminut moitteetta muilla rasteilla, säännöt eivät edellytä varakortin tarkistamista ja seurauksena oli hylkäys.

Myös nuorten MM-kisoissa mitalitili auki

Kaarina Nurminen voitti nuorten naisten yhteislähtökilpailusta MM-pronssia. Nurminen kuvaili rataa haastavimmaksi, mihin hän on arvokisoissa törmännyt. Päivän valttikortti oli tarkka suunnistus eikä niinkään kova vauhti.

-Alussa, kun mentiin letkassa tuli virheitä ja sekoiltiin. Mutta kun porukka hajosi ja pääsin menemään yksin, lähti sujumaan paremmin. Vikassa kartanvaihdossa kuulin, että olen kolmantena ja sitten tuli vähän jännitystä ja paineet. Tuli vähän virhettä, mutta ei se jäänyt kauheasti harmittamaan, kun tuli kolmas sija, nuori urheilija iloitsi.

Nuorten miesten yhteislähtökisassa paras suomalainen oli Tomi Nykänen kuudennella sijallaan.

MM-pyöräsuunnistukset jatkuvat Itävallassa keskiviikkona käytävällä keskimatkan kilpailulla.

Lisätietoa ja täydelliset tulokset: http://www.wmtboc2018.at/wmtboc2018/

Tulokset, MM-pyöräsuunnistus, yhteislähtökilpailu, Itävalta

Naiset: 1) Camilla Soegaard DEN 1.17.42, 2) Martina Tichovska CZE 1.19.03, 3) Sonja Zink AUT 1.21.12, 4) Maja Rothweiler SUI 1.21.29, 5) Veronika Kubinova CZE  1.22.28, 6) Nadia Larsson SWE 1.23.50,…, 16) Ingrid Stengård FIN 1.28.27, 17) Henna Saarinen FIN 1.28.32, 19) Ruska Saarela FIN 1.30.54, Mervi Pesu FIN dsq, Marika Hara FIN dsq, Antonia Haga FIN dsq

Miehet: 1) Jussi Laurila FIN 1.20.46, 2) Davide Machado POR 1.20.49, 3) Kevin Haselsberger AUT 1.210.50, 4) Anton Foliforov RUS 1.20.51, 5) Simon Braendli SUI 1.20.52, 6) Grigory Medvedev RUS 1.21.06, 8) Pekka Niemi FIN 1.23.18, 13) André Haga FIN 1.23.38, 17) Anders Blomster FIN 1.24.38, 22) Kare Kaskinen FIN 1.26.31,  35) Samuel Pökälä FIN 1.34.30

Tulokset, NMM-pyöräsuunnistus, yhteislähtökilpailu, Itävalta

Naiset: 1) Uliana Sukholovskaja RUS 1.12.17 , 2) Alena Fedoseeva RUS 1.13.10, 3) Kaarina Nurminen FIN 1.13.36, 4) Lea Hnilica AUT 1.20.19, 5) Anastasia Cherednikova RUS 1.20.44, 6) Tatiana Gubernatorova RUS 1.21.00, … 9) Saara Yli-Hietanen FIN 1.22.14, 12) Jutta Nurminen FIN 1.22.21, 13) Pinja Koskinen FIN 1.22.38, 21) Eveliina Välimaa FIN 1.35.00

Miehet: 1) Jan Hasek CZE 1.14.03, 2) Adrian Jaeggi SUI 1.16.44, 3) Ignas Ambrazas LTU 1.17.05, 4) Anathael Dott FRA 1.17.38, 5) Thomas Steinthal DEN 1.17.39, 6) Tomi Nykänen FIN 1.18.09, 11) Juha Lilja FIN 1.21.28, 14) Teemu Kaksonen FIN 1.21.53, 18) Väinö Venetjoki FIN 1.22.54

7.8. klo.19.34 juttuun päivitetty Shipilovan hylkäys ja korjattu tuloksiin
16.8. klo.9.40 päivitetty tuloksia