MM-pitkästä revanssien matka

Suunnistuksen MM-kisojen päätösmatkasta, pitkän matkan kilpailusta tuli MM-viikon pettymysten revanssi, sillä korkeimmalle korokkeelle nousivat Ruotsin Tove Alexandersson ja Norjan Olav Lundanes, joille alkuviikko oli enemmän tai vähemmän pettymys.

Alexandersson otti revanssin MM-maastoista voittamalla pitkän matkan kilpailun puolentoista minuutin erolla ennen Tanskan Maja Almia. Sveitsin Sabine Hauswirth otti pronssia 2.26 ruotsalaiselle jääneenä. Suomen naisista paras oli 13:nneksi sijoittunut Sofia Haajanen. Marika Teini oli 16. ja Anna Haataja joutui keskeyttämään loukkaannuttuaan kisan puolivälissä.

Miesten kisassa puolestaan juhli jälleen Norjan Olav Lundanes, joka rutisti 2,5 minuutin eron kisan ukrainalaiseen yllättäjään, hopeamies Ruslan Gliboviin. Sveitsin Fabian Hertner otti pronssia. Suomen miesten paras, Miika Kirmula löytyi sijalta 15.

Lundanes pettyi keskimatkan kisaansa ja joutui vatsavaivojen vuoksi jättämään viestin väliin. Revanssi kuitenkin onnistui toivotusti.

– Tiesin, ettei kuntoni ole hävinnyt mihinkään alkuviikosta. Uskon olevani urani parhaassa kunnossa. Kisa oli hallinnassani sen jokaisella metrillä, myhäili Lundanes tyytyväisenä urakkansa jälkeen.

Miika Kirmula. Kuva: Touho Häkkinen

Suomen miehistä Miika Kirmula oli tyytyväinen kisapäiväänsä.

– Fyysisesti oli hyvä päivä ja juoksu tuntui koko ajan hyvältä. Ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että kansainvälisen pitkän matkan rata loppui kesken. Kisa ei alkanut hyvin, sillä tein ykköselle virheen, kun en tasaisella alueella saanut mistään kiinni. Loppu tuntui vahvalta, Kirmula kertasi kisaansa.

MM-kisoissa ensimmäistä kertaa esiintynyt Elias Kuukka oli pettynyt suoritukseensa. Sijoitus oli 24.

– Suoritus oli huono alusta lähtien. Tein valtavasti virheitä. Jotenkin en ollut valmis kisaan. En osaa sanoa, mikä meni pieleen. Tasaiset alueet radalla yllättivät, myönsi Kuukka urakkansa jälkeen.

Fredric Portin taisteli kisan puolivälin jälkeen jaksamisen kanssa.

– Kroppa ei toiminut kunnolla. Monta junaa meni lopussa ohi, yritin pysyä niissä pitkänä vaununa perässä, mutta en onnistunut, harmitteli Portin.

Haajanen paras suomalaisnainen

Alexandersson nousi MM-keskimatkan ja -viestin pettymysten jälkeisestä suosta komeasti korkeimmalle korokkeelle.

– Olin maalissa onnellinen ja erittäin väsynyt. Suoritus oli hyvä, sillä tein vain pieniä virheitä. Kisa oli täyttä taistelua, mitään ei saanut ilmaiseksi, kertoi kolmannen kerran peräkkäin MM-pitkän voittanut Alexandersson.

Sofia Haajanen oli MM-pitkällä paras suomalaisnainen (13.).

Sofia Haajaselle oli tarjolla kärkivauhtia jo radan alkupuoliskolla, kun takaa startanneet Alexandersson, Alm ja Venäjän Natalia Gemperle ajoivat suomalaisen kiinni.

– Supernaiset tulivat takaa ja menivät menojaan. Ei ollut mitään mahdollisuuksia pysyä siinä vauhdissa. Nyt on aika tyhjä olo – suoritus ei ollut hyvä, muttei huonokaan. Reitinvalinnat eivät tulleet luonnostaan, se oli vähän sellaista pelokasta hakemista, ettei joudu mihinkään pahaan puskaan, Haajanen mietti maalissa.

Marika Teini teki ison virheen heti 2-rastille, eikä kisa lähtenyt rullaamaan toivotulla tavalla.

– Yritin lukea reitinvalintoja myöhemmille rastiväleille. Samanlainen virhe tuli 10-välillä, jossa aloin mennä 16:lle. Se oli vielä kirsikka tämän kakun päälle. Tästä tuli normaali pitkän matkan katastrofi minulle, mutta ensi vuodeksi otan tästä ajasta vartin pois, päätti Teini sisuuntuneena.

Anna Haataja aloitti ensimmäisen MM-starttinsa mallikkaasti. Hieman kisan puolivälin jälkeen hän kaatui alamäessä. Haatajan olkapää meni sijoiltaan ja hän joutui jättämään kisan kesken.

Kisasivut ja täydelliset tulokset: https://www.woc2018.lv/

Tulokset, MM-pitkä matka, Latvia

Miehet: 1) Olav Lundanes NOR 1.37.41, 2) Ruslan Glibov UKR 1.40.20, 3) Fabian Hertner SUI 1.40.47, 4) Daniel Hubmann SUI 1.41.32, 5) Gustav Bergman SWE 1.41.34, 6) Eskil Kinneberg NOR 1.42.35, 15) Miika Kirmula FIN 1.47.25, 24) Elias Kuukka FIN 1.53.08, 31) Fredric Portin FIN 1.56.58.

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 1.14.04, 2) Maja Alm DEN 1.15.31, 3)  Sabine Hauswirth SUI 1.16.30, 4) Natalia Gemperle RUS 1.20.03, 5) Kamilla Olaussen NOR 1.20.59 , 6) Andrine Benjaminsen NOR 1.21.48, 13) Sofia Haajanen FIN 1.26.48, 16) Marika Teini FIN 1.32.27, Anna Haataja kesk.