MM-pitkälle taistelijan asenteella

Anna Haataja ja Elias Kuukka välipäivän yatzylla, mutta lauantain MM-pitkällä ei enää tuurilla mennä. Kuva: Touho Häkkinen.

Suunnistuksen MM-kisat päättyvät lauantaina pitkän matkan kilpailuun, josta on odotettavissa erittäin raskas ja vaativa kilpailu sekä fyysisesti että suunnistuksellisesti. Suomen joukkueesta raastavaan koitokseen starttaavat Anna Haataja, Sofia Haajanen ja Marika Teini sekä Elias Kuukka, Fredric Portin ja Miika Kirmula.

Anna Haataja odottaa MM-viikon päätöskisasta melkoista taistelua.

– Tarjolla on todellisia taisteluelementtejä: paljon nousua, vaikeakulkuista maastoa ja kuuma keli. Uskon, että kisa kuitenkin ratkeaa suunnistamalla, sillä luvassa on runsaasti reitinvalintaa ja tiukkaa rastinottoa.

Haataja starttaa ensimmäiseen MM-kisaansa innokkaana, sillä hän on Latviassa vietetyn viikon aikana ehtinyt jo odottaa pääsyä irti.

– Olen vetänyt täällä omaa viimeistelyä ja seurannut muiden kisoja. Alkuviikosta oli takaisku, kun sairastin pienen flunssan. Sen takia tein viimeistelytreenin perjantaina viestimaastossa. Kisaviikolla painotan oikean fyysisen vireen löytämistä, en niinkään tykkää mässäillä taitotreeneillä enää tässä vaiheessa, Haataja kertoo.

Alkuviikon kisaseurantaa Haataja on tehnyt myös pitkän matkan kisaa silmällä pitäen.

– Se on tullut selväksi, että taso on kova ja vaatimustaso on kova. Myös ennakkosuosikit tekevät virheitä ja kaikilla on vaikeaa. Yllätysnimien nousu korkealle sijoissa antaa uskoa siihen, että sijoja ei ole jaettu etukäteen. Oma tavoitteeni on keskittyä suunnistukseen hyvin koko kisan ajan. Suoritus lähtee nöyrästä työnteosta, Haataja suunnittelee ja tunnustaa pitkän matkan suosikkimatkakseen.

Toinen MM-kisojen ensikertalainen lauantain päätösmatkalla Suomi-paidassa on Elias Kuukka, joka on tyytyväinen viimeistelyjaksoonsa ennen tärkeää starttia.

– Lauantaina on juhlapäivä – tämä kisa on ollut kauden suurin tavoitteeni ja haaveeni pienestä pitäen. Pitää lähteä nauttimaan, vaikka jossain vaiheessa varmasti tuntuu pahalta. Kestävyys ja sinnikyys ratkaisee, uskoo Kuukka.

Miehillä on edesssä noin 16 kilometrin rata, jossa on nousua 600 metriä ja 24 rastia. Ilokseen Kuukka löysi kotimaan MM-valmistautumiseen relevantin maaston lähes kotikulmilta, Mäntästä Mäntänvuorelta.

– Rastien määrä on aika vähän viime vuosiin verrattuna. Se on minulle hyvä, jos radalla on useita pitkiä välejä. Oma vahvuuteni on perusasioissa: jaksan tehdä hyvää perustyötä loppuun asti sekä fyysisesti että suunnistuksen kanssa. Uskon, että reitinvalinnat ja huolellinen suunnistus nousevat ratkaisevaan rooliin, Kuukka arvioi.