Kuukan tavoitteena maailmancupin finaalikierroksella omantasoiset suoritukset

Suunnistuksen maailmancupin finaalikierros käydään viikonloppuna Sveitsin Grindelwaldissa. Aikaisemmista vuosista poiketen maailmancupin päätöskierros koostuu pitkästä matkasta ja keskimatkasta, sekä sunnuntaina juostavasta sprinttiviestistä.

Tampereen Pyrinnnön Elias Kuukka lähtee odottavaisin mielin maailmancupin finaaliin. Kokemusta Sveitsin finaalikierroksesta nuorukainen sai jo viime vuonna, mutta nyt odotukset ovat korkealla, sillä tarjolla on miehen lempimatkoihin kuuluva pitkä matka.

– On hienoa päästä juoksemaan maailmancupissa normaali pitkän matkan kilpailu. Odotan viikonlopun kilpailuja innolla, muutama viikko takaperin Suomen mestaruuden nimiinsä juuri pitkältä matkalta ottanut mies kertoo.

23-vuotias Kuukka panostaa tällä hetkellä täysillä urheiluun ja suunnistukseen. Tavoite MM-paikasta kaatui keväällä sairasteluihin ja nilkkavaivoihin, mutta kesän myötä vaivat näyttävät jääneen menneisyyteen. Miehen hyvästä kunnosta osviittaa antaakin SM-kilpailujen sijoitukset, pitkän matkan kärkisijan lisäksi mm. SM-sprintissä mies oli neljäs ja samainen sija tuli Tampereen Pyrinnön viestinelikolle myös SM-viestistä.

– Sain harjoitella koko kesän terveenä ja kunto on nyt kohdillaan, mikä näkyy siinä, että olen pärjännyt myös heikoimmilla matkoillani, Kuukka pohtii syksyn hyviä sijoituksia.

Vaikka suunnistuksen MM-kilpailut jäivätkin vielä kokematta, edustustehtäviä on Kuukalla tänä vuonna ollut maailmancupissa Suomessa ja Latviassa sekä Puolassa järjestetyissä ei olympialajien suurtapahtumassa, World Gamesissa.

-World Games oli hienosti järjestetty tapahtuma ja hyvä oppimatka. Pääpanostus oli keskimatkalla, jolla suoritus kuitenkin kaatui samoihin elementteihin kuin maailmancupeissa, itseluottamuksen puutteeseen ja yliyrittämiseen. Toki maastotyyppikin oli minulle outo, Kuukka pohdiskelee kesän kansainvälisiä kisoja.

Arvokilpailut ovat kova paikka kokeneellekin urheilijalle ja suunnistajat saavat tehdä paljon ajatustyötä, että suoritus pysyy paineiden alla hallinnassa. Kuukka kertookin viikonlopun tärkeimmäksi tavoitteeksi omantasoisen suorituksen tekemisen.

– Ulkomailla on aina vähän erilaista suunnistaa kuin Suomessa. Ja kun porukka ympärillä on niin kovaa kuin maailmancupissa, oman suorituksen tekeminen on vaikeaa. Sveitsissä yritän luottaa siihen, että oma suoritus riittää. Jos saan tehtyä omantasoisen suorituksen, olen tyytyväinen oli sija mikä oli, Kuukka lupaa.

Suunnistuksen maailmancup, Grindelwald, Sveitsi 29.-1.10.

Yle välittää lauantain ja sunnuntain kilpailut TV2:lla.

29.9. pitkä matka klo 12.40-
30.9. keskimatka, maailmancupin finaali klo 11-, TV2 15.40-17.05
1.10. Sprinttiviesti klo 13.25-, TV2 15.15-16.40

Maailmancupin johtopaikkaa pitää naisissa Ruotsin Tove Alexandersson ja miehissä Sveitsin Matthias Kyburz. Suomalaisista korkeimmalla sijalla on maailmancupin kuudentena oleva Venla Harju ja seitsemännellä sijalla oleva Marika Teini, joka ei kuitenkaan osallistu maailmancupin finaalikierrokselle. Miehissä Fredric Portin on sijalla 23.

Maailmancupin sijoitukset

Kilpailujen liveseuranta

Järjestäjien kisasivut

Suomen joukkue Joukkueeseen valittu Otto Simosas jää pois ja hänet korvaa Jesse Laukkarinen.