Naisille kultaa, miehillä hopeaa pyöräsuunnistuksen MM-viesteissä

Suomen naiset onnistuivat pitämään Suomen kovimpana pyöräsuunnistusmaana ottamalla MM-kultaa kolmannen kerran putkeen. Suomen voiton ennen Ranskaa ja Venäjää varmistivat Ingrid Stengård, Antonia Haga ja Marika Hara.

Suomen aloittaja, kokenut Stengård teki varman suorituksen ja toi Suomen vaihtoon toisena kärjessä vaihtaneen Ranskan jälkeen.

– Huomasin nopeasti, että rata muodostuu kahdesta osasta; ensin ajetaan hulluna ja sitten ollaan kieli keskellä suuta haastavalla loppuosalla. Rata sopi minulle, kun vain alku oli kovaa ajoa. Lopun menin todella varmistellen ja käytin paljon aikaa, Stengård kertoi toimivasta taktiikastaan.

Toisella osuudella Antonia Haga nosti Suomen kärkeen. Ero toisena vaihtaneeseen Itävaltaan ja kolmantena vaihtaneeseen Ranskaan oli alle pari kymmentä sekuntia.

– Yleisörastin jälkeen kävin ranskalaisen kanssa harhailemassa puskassa ja vielä viimeiselle rastille tuli pummia, kun en malttanut lukea karttaa. Ajo tuntui hyvältä ja suunnistus oli vaativaa, Haga kertoi omasta suorituksestaan.

Ankkuriosuudella pienestä flunssasta alkuviikosta kärsinyt Marika Hara pääsi ajelemaan omaan tahtiin. Yleisörastin jälkeen Hara teki ison pummin, jota seurasi monia pienempiä lopun vaativassa polkuviidakossa.

– Virheen jälkeen alkoi jännittämään, ote herpaantui ja tuli lisää virheitä. Show-meiningillä mentiin, Hara naureskeli yleisön iloksi tahattomasti tehdyistä gps-kiemuroista.

Suomi on ollut naisissa viestimitaleilla MM-pyöräsuunnistuksissa vuodesta 2012 lähtien ja vuotta 2015 lukuunottamatta värinä on ollut kulta. Kokenut pyöräsuunnistaja Hara on ollut voittamassa kaikkia näitä mitaleja. Selvää mitalin saamien ei kuitenkaan ikinä ole, kuten parin viikon takainen EM-viesti osoitti.

– Viesti on aina koko joukkueen juttu, jossa muuttujia on ainakin kolme kertaa enemmän kuiin henkilökohtaisilla matkoilla. Tavoitteena on tehdä joukkueena tosi hyvä suoritus. Ei tähän voittamiseen ikinä totu, Hara iloitsi mitalista.

Miehille taisteluhopea

Suomen miehet onnistuivat viestissä ja tuloksena oli loppusuorakamppailussa saavutettu MM-viestihopea. Suomen edellinen viestimitali on vuoden 2015 MM-pronssi. MM-Kultaa otti niin ikään EM-viestin pari viikkoa sitten voittanut Tsekki. Pronssille jäi Suomen kukistamana Venäjä.

Suomen viestin aloitti André Haga, joka tuli vaihtoon kolmantena.

– Jalat eivät tänään olleet 100 % kunnossa ja alkumatkan törmäyksessä löystynyt satula häiritsi menoa. Kokonaisuutena suoritus oli ihan hyvä. Mitali tuntuu hyvältä ja pronssikin olisi tyydyttänyt, mutta ainahan se on hienoa voittaa venäläiset, Haga iloitsi mitalista.

Toisella osuudella Jussi Laurila nosti Suomen kärkeen, mutta Tsekkin joukkue vaihtoi vain muutaman sekunnin Suomen perässä.

– Alun menin kovaa, jotta sain jätkät kiinni, mutta meillä oli toiselle rastille eri hajonnat. Lopussa taas kohtasimme ja loppu mentiin kolmistaan Tsekin ja Venäjän kanssa. Yritin silti pitää oman vauhdin ja ajaa kärjessä silloin, kun oli vähänkin hajua mihin oltiin menossa, Laurila kertoi.

Ankkuriosuudella käsi tiukassa paketissa ajanut Pekka Niemi teki tasaisen suorituksen, mutta Tsekki meni monojaan. Vielä viimeisellä rastilla Suomi oli kiinni pronssimitalissa, mutta jännitysnäytelmä päättyi Niemen vahvaan puristukseen viimeisessä ylämäessä.

– Tämä oli ehdottomasti voitettu mitali, sillä emme olleen ennakkoon kovimpia mitalisuosikkeja. Murtunut käsi tuntui kyllä yhdessä laskussa, mutta en antanut sen häiritä. Oli tämä yllätys, että pystyin voittamaan Venäjän, Niemi juhli MM-hopeaa.

Tulokset, MM-viesti 23.8.

Pyöräsuunnistuksen MM, Vilna, Liettua

Naiset: 1) FIN 2.31.18 (Ingrid Stengård, Antonia Haga, Marika Hara), 2) FRA 2.34.36 ( Lou Denaix, Hana Garde, Gaelle Barlet), 3) RUS 2.34.48 (Anastasia Svir, Svetlana Poverina, Olga Shipilova Vinogradova), 4) AUT 2.34.50 (Sonja Zinkl, Marina Reiner, Michaela Gigon), 5) LTU 2.37.35 (Gabriele Andrasiuniene, Karolina Mickeviciute, Algirda Zaliauskaite), 6) CZE 2.38.50 (Katerina Novakova, Marie Brezinova, Martina Tichovska)

Miehet: 1) CZE 2.36.17 (Vojtech Stransky, Vojtech Ludvik, Krystof Bogar), 2) FIN 2.40.09 (Andre Haga, Jussi Laurila, Pekka Niemi), 3) RUS 2.40.11 (Grigori Medvedev, Anton Foliforov, Ruslan Gritsan), 4) FRA 2.45.53 (Yoann Garde, Cedric Beill, Baptiste Fuchs) , 5) LTU 2.46.25 (Regimantas Kavaliauskas, Sarunas Dmukauskas, Jonas Maiselis) 6) DEN 2.48.34 (Thomas Steinthal, Rasmus Folino Nielsen, Rasmus Soegaard)

Täydelliset tulokset kisasivuilta

Pyöräsuunnistuksen jatkuvat perjantaina pitkällä matkalla.

Jutta päivitetty: Naisten toisen osuuden vaihtotilanne.