Maailmancupista MM-tuntumaa ensi kesään

Suunnistuksen maailmancup jatkuu viikonloppuna Latvian Cesisissa, noin sata kilometriä Riikasta koilliseen. Tiiviiseen kisaviikonloppuun mahtuu kolme osakilpailua: perjantain keskimatka, lauantain viesti sekä sunnuntain sprintti. Kilpailut ovat samalla esikisat vuoden kuluttua Riikan lähistöllä käytäviin suunnistuksen MM-kisoihin.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri näkee maailmancupilla ison merkityksen nimenomaan tuntuman saamiseksi tuleviin MM-maastoihin. Osakilpailujen jälkeen Suomen joukkue jää muutaman päivän leirille Latvian MM-treenimaastoihin.

– Maailmancup on hyvä alkusyksyn välietappi, jossa pääsee mittaamaan omaa tasoaan. Kiertueen ja sen jälkeisen leirin tärkein merkitys on kuitenkin se, että saamme maajoukkuetasolla ensikosketuksen vuoden 2018 MM-maastotyyppiin, Kähäri painottaa.

Suomi lähtee Latviaan 20 urheilijan joukkueella, sillä kolmen päivän kisaurakkaa kaikki eivät vie läpi, vaan osa jakaa startteja keskenään.

– Pidän tärkeänä sitä, että osallistumme maailmancupiin isolla porukalla. Näin mahdollisimman moni saa kokemusta siitä, mitä MM-maastot vuoden kuluttua tulevat olemaan. Ajankohta on hyvä tutustua maastoihin kasvillisuuden näkökulmasta, sillä MM-kisat järjestetään vuoden kuluttua elokuun alussa, Kähäri vertaa.

Tämän vuoden MM-kisoissa Virossa maastojen rehevyys asetti suunnistajille erityishaasteita. Latviassa ei ole odotettavissa aivan samanlaista.

– Kasvillisuus Latvian MM-maastoissakin on tiheää, mutta ei ihan yhtä pahaa kuin Virossa. Luvassa on sellaista ojanotko- ja rinnemaastoa, Kähäri kuvaa.

Kähärin mukaan maajoukkue leireilee Latviassa ensi viikon lyhyen leirin lisäksi myös lokakuussa. Myös ensi kesän näyttökisat käydään Latviassa heinäkuussa, ja valintojen jälkeen joukkue viimeistelee kisakuntonsa MM-leirillä Latviassa. Ensi viikon harjoitusleirillä Suomi tekee yhteistyötä Itävallan, Latvian, Viron, Tsekin, Saksan ja Norjan maajoukkueiden kanssa.

– Sieltä saadaan hyvää sparrausta. Lisäksi latvialaisilta saadaan tärkeää tietoa, miten he kotimaastoissaan juoksevat, Kähäri pohtii.

Latviassa suunnistetaan VIron tapaan vehreissä ja rehevissä maisemissa. Kuva: KImmo Hirvonen.
Portin hakee taidollisesti hyviä kisoja

Fredric Portin lähtee muiden suomalaisten huippusuunnistajien tavoin hakemaan maailmancupissa tuntumaa ensi kesän MM-maastoihin.

– Maailmancupiin on mukava lähteä juoksemaan. Ensi vuoden MM-kisojen kannalta on hyvä käydä jo vähän katsomassa, miltä maastoissa näyttää. Kasvillisuuden kannalta vertailukohta on nyt hyvä MM-kisoja ajatellen, siihen on helppo motivoitua, Portin pohtii.

Paimion Rastin Portinin urheilijan elämä muuttui pari viikkoa sitten, kun hän aloitti vuoden pituisen sijaisuuden FSO:n valmentajana Vaasan seudulla.

– Vaikka kisoja on viime viikkoina ollut vähemmän, on ollut hankala saada pidempää hyvää treenijaksoa. Pienet sairastumiset ja pienet ongelmat polven kanssa ovat uuden työn ohella verottaneet harjoittelua. Lähden kuitenkin Latviaan hakemaan taidollisesti hyviä kisoja ja nauttimaan matkasta muuten, Portin lupaa.

Portin kisaa kaikki kolme maailmancupin osakilpailua, vaikka myöntääkin, että tavoitteet ovat painottuneet maastomatkoille.

– MM-maastoissa on varmasti vihreää ja puskaa, mutta ehkä se on hieman tavallisempaa kuin Viron MM-kisoissa, jossa oli paljon pelailua kasvillisuuden kanssa. Uskon, että Latvian maastotyyppi on sellainen, joka sopii monelle, sillä se muistuttaa vähän myös keskieurooppalaisia maastoja, Portin vertaa.

Maailmancup jatkuu Latvian jälkeen vielä Sveitsissä syys-lokakuun vaihteessa järjestettävällä finaalikierroksella.

Yle televisioi myös kauden viimeiset maailmancupin kierrokset. Latvian osakilpailuja on mahdollista seurata TV2:lla perjantaina klo 13.30, lauantaina klo 14.00 ja sunnuntaina klo 16.00 alkaen.

Maailmancupin kokonaispisteet

Maailmancupin kisasivut

Suomen joukkue