Marika Teini upeasti maailmancupin kolmas

Suunnistuksen maailmancup jatkui perjantaina Latvian Cësisissa suomalaisittain mainiosti. Marika Teini otti naisten keskimatkalta kolmannen sijan ja Fredric Portin miehissä viidennen sijan. Keskimatkan voitot veivät Venäjän Natalia Gemperle ja Norjan Olav Lundanes.

Teini suunnisti perjantaina Latviassa mainiosti suunnistuksen maailmancupin keskimatkalla. Teini teki nousujohteisen kisan, vaikka loppumatkan mäissä tiukalle joutuikin.

– Alkurastit menivät hieman haparoiden, ja tein pari virhettäkin, kun en tiheässä nähnyt rastilippua, vaikka vierestä juoksin ohi. Puolivälin jälkeen alkoi sujua ja loppu meni hyvin, Teini summasi hienon kisansa.

Keskimatka sujui kokonaisuutena Suomen naisilta mainiosti. Myös MM-pronssinainen Venla Harju ylsi kärkikymmenikköön, ollen seitsemäs. Harju teki ykkösrastille jo ison virheen, mutta tuli loppuradan vauhdikkaasti.

Teini sai radan loppuosalla kiinni edellään lähteneet Merja Rantasen ja Sveitsin Julia Grossin. Vetoapu oli fyysisen radan loppumäissä tarpeen. Eroa kärkeen Teinille kertyi lopulta 51 sekuntia, Sveitsin Sabine Hauswirth rutisti vahvan loppuvetonsa ansiosta noin puolen minuutin eron Teiniin. Taakse jäi myös matkan tuore maailmanmestari Ruotsin Tove Alexandersson, joka teki isoja virheitä matkan varrella. Kolmas sija sivuaa Teinin parhaita maailmancupin sijoitksia parin vuoden takaa, jolloin hän oli EM-kisoissa keskimatkalla kolmas ja maailmancupissa sprintissä kolmas.

– Sain Merjan kiinni ennen loppumäkiä, ja se oli hyvää sparrausta, kun noita mäkiä ruvettiin ryömimään. Mäet eivät ole vahvuuteni, joten olin erittäin onnellinen, että Merja oli siinä sparraamassa, Teini iloitsi rankan kisan päätteeksi.

Keskimatkan maasto oli varsin tiheää, ja monin kohdin kiertävät reitinvalinnat polkujen kautta kannattivat.

Rantanen oli lopulta sijalla 12, Sari Anttonen 13 ja Sofia Haajanen 15.

Portin tahdon voimalla uransa parhaaseen

Miesten kisassa nähtiin pitkästä aikaa upea suomalaissuoritus myös miesten maastomatkalla. Fredric Portinin viides sija  on hänen uransa paras arvokisasijoitus. Portin jäi kisan voittaneelle Lundanesille runsaat kaksi minuuttia ja ero pronssipallin Gustav Bermaniin oli minuutin. Portin oli syystäkin tyytyväinen menoonsa.

– Tämä oli aivan upea suoritus siihen nähden, mitä ajattelin ennen Latviaan tuloa. Tällaista en odottanut. Taidollisesti olen erittäin tyytyväinen. Ilmeisesti ei kehtaa enää pummata, kun valmentaa nuoria, vastikään FSO:n valmentajana Vaasan seudulla aloittanut Portin iloitsi.

Maailmancupin keskimatkan rata oli fyysinen ja suunnistuksellisesti vaativa. Kisa käytiin paikoin erittäin tiheässä maastossa, jossa kilpailijat jumittuivat välillä vihreisiin tiheikköihin lyhyilläkin matkoilla. Myös isot kaatuneet puut hidastivat sujuvaa matkantekoa kartalle hyväkulkuiseksi merkityssä maastossa.

– Tämä oli erittäin fyysinen päivä, kun viime viikot olen ollut aika väsynyt, Portin kuvasi.

Olli-Markus Taivainen oli kisassa 21. Mies arvioi suorituksensa yhdeksi parhaistaan arvokisoissa.

– Tämä oli yksi parhaista tämän tason kisojen suorituksistani. Puolivälissä oli jo vähän kansainvälistä vauhtiakin, kun sain Olli Ojanahon kiinni 1,5 minuutilla. Kokonaisuuteen olen erittäin tyytyväinen, Taivainen mietti maalissa.

Suomen miesten sijoitukset maailmancupin kärkipaikoilla maastomatkoilla ovat viime vuosina olleet harvassa. Edellisen kerran kärkiviisikossa nähtiin Pasi Ikonen 2014 Norjan keskimatkalla (2.).

Maajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri iloitsi hienosta suomalaispäivästä.

– Meillä on ollut tiedossa, että useammalla suomalaisnaisella on mahdollisuus kärkikolmikkoon. Marika Teini, Fredric Portin ja myös Aleksi Anttolainen (30.) uskalsivat tänään tehdä oman tasoisensa suoritukset. Portinin ja Anttolaisen suoritukset olivat suunnistuksellisesti täysosumia, ja heidän lisäkseen myös moni muu voi olla tyytyväinen, Kähäri summasi keskimatkan osakilpailun.

Maailmancup jatkuu lauantaina viestillä ja sunnuntaina sprintillä. Suomen ykkösjoukkueet lauantaina ovat Merja Rantanen, Marika Teini ja Venla Harju sekä miehissä Aleksi Anttolainen, Olli-Markus Taivainen ja Fredric Portin. Matkaan lähtee kolme viestijoukkuetta. Muut Suomen joukkueet ovat FIN2 Sofia Haajanen, Saila Kinni ja Sari Anttonen naisissa ja Aleksi Niemi, Aaro Asikainen ja Olli Ojanaho miehissä sekä FIN3 Kirsi Nurmi, Miia Niittynen ja Anna Haataja naisissa sekä Otto Simosas, Einari Heinaro ja Elias Kuukka miehissä.

Fredric Portin maailmancupin keskimatkan loppusuoralla. Kuva: Katja Mjösund.

Suunnistuksen maailmancup, Latvia Cësis
Keskimatka
Naiset: 1) Natalia Gemperle RUS 38.56, 2) Sabine Hauswirth SUI 39.21, 3) Marika Teini FIN 39.47, 4) Helena Bergman SWE 39.51, 5) Tove Alexandrsson SWE 39.53, 6) Anastasia Rudnaja RUS 39.56, 7) Venla Harju FIN 40.25, 12) Merja Rantanen FIN 41.13, 13) Sari Anttonen FIN 41.18, 15) Sofia Haajanen FIN 41.20, 20) Saila Kinni FIN 42.21, 29) Miia Niittynen FIN 43.30, 43) Anna Haataja FIN 44.59.

Miehet: 1) Olav Lundanes NOR 35.57, 2) Matthias Kyburz SUI 36.41, 3) Gustav Bergman SWE 37.12, 4) Martin Regborn SWE 37.16, 5) Fredric Portin FIN 38.11, 6) Johan Runesson SWE 38.18, 21) Olli-Markus Taivainen FIN 40.44, 30) Aleksi Anttolainen FIN 41.20, 40) Aleksi Niemi FIN 42.02, 42) Aaro Asikainen FIN 42.18, 50) Olli Ojanaho FIN 42.52, 56) Elias Kuukka FIN 43.40, 75) Otto Simosas FIN 45.54.

Kuva: Ojars Millers.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail