Lajisääntömuutoksia

Lajisääntöihin on tehty runsaasti muutoksia tarkkuussuunnistukseen ja joitakin muutoksia myös pyörä- ja hiihtosuunnistukseen. Myös GPS-laitteiden ja kameroiden käyttöä on säädetty uudelleen.

Lajisääntökohtaa 3.54 on uusittu vastaamaan kansainvälisen liiton IOF:n sääntöjä. Nyt GPS-laitteiden ja kameroiden käyttö suunnistussuorituksessa on pääsääntöisesti sallittu. Tietosisällön käytölle on kuitenkin asetettu rajoitteita niin, ettei sitä saa käyttää kilpailun aikana.

Tarkkuussuunnistuksen lajisääntökokonaisuus 16 on päivitetty kokonaan vastaamaan kansainvälisiä sääntöjä ja muuttuneita käytänteitä.

Hiihtosuunnistuksessa annetaan kaikissa henkilökohtaisissa kilpailuissa jatkossa kartta 15 sekuntia ennen lähtöä 15-vuotiaiden ja sitä vanhemmissa sarjoissa. Hiihtosuunnistuksen osalta tehtiin myös merkittäviä muutoksia SM-kilpailuihin ja niiden sijoitteluun. SM-erikoispitkän matkan kilpailun järjestäminen lopetettiin. Kaudesta 2018 alkaen hiihtosuunnistuksen SM-kilpailuja järjestetään kolmena viikonloppuna entisen neljän sijaan. SM-sprintti ja –sprinttiviesti järjestetään omana viikonloppunaan, keskimatka ja viesti omanaan ja pitkän matkan kilpailu järjestetään Lapin Lumirastien osana. Muutos johtui halusta vähentää SM-kilpailuviikonloppujen määrää.

Pyöräsuunnistuksen SM-ohjelmaan lisättiin vuodesta 2018 alkaen erikoispitkän matkan kilpailu. Pyöräsuunnistuksen SM-viestiin on jatkossa sallittua osallistua miesten sarjoissa myös joukkueella, joka koostuu yhdestä miehestä ja yhdestä naisesta. Molempiin muutoksiin on syynä pyöräsuunnistajilta tulleet muutostoiveet ja jälkimmäisen muutoksen tarkoituksena on saada entistä enemmän joukkueita mukaan SM-viestiin.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail