Joko Mobo-suunnistus on tuttua?

Joko olet tutustunut mobiilisuunnistukseen eli MOBOon? Uusia ratoja on avattu useita eri puolille Suomea kevään aikana, ja lisää on luvassa. Avoimena on tällä hetkellä jo yli 70 rataa  ja monilla paikkakunnilla on useita ratoja.

MOBO on tarkoitettu matalan kynnyksen tutustumiseen suunnistukseen. Radalle voi lähteä omatoimisesti milloin haluaa ja rasteja voi kiertää haluamansa määrän ja vapaavalintaisessa järjestyksessä.

MOBOa on monilla paikkakunnilla käytetty koulujen suunnistuskerroilla ja koululaiset ovat innostuneet älypuhelimen ja suunnistustehtävän yhdistämisestä. MOBOssa älypuhelin toimii sekä karttana, kompassina että leimasimena eli kaikki tarvittava on käsissäsi. MOBO-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen ilmaiseksi omasta sovelluskaupasta (hakusana MOBO).

MOBO-leimaus tehdään älypuhelimella lukemalla joko qr-koodi tai NFC-tarra.
MOBO-leimaus tehdään älypuhelimella lukemalla joko qr-koodi tai NFC-tarra.

Suomen avoimet MOBO-radat

Ohjeet  MOBO-suunnistajalle ja sovelluksen käyttöön.

Mobo-radan rastilaattaan voidaan liittää yhteistyökumppanin logo.
Mobo-radan rastilaattaan voidaan liittää yhteistyökumppanin logo.
Joko seurallasi on MOBO-rata?

MOBO-radan hankkiminen käy helposti. Tutustu radan laatimisohjeisiin ja täytä tilauslomake. Rata on käyttövalmiina n. 2 viikkoa tilauksen jälkeen.

Monet seurat ovat hankkineet MOBO-radalleen yhteistyökumppanin tukea. Tukija voi olla kunta, oppilaitos tai esimerkiksi radan alueella sijaitseva yritys. Tukijan logo voidaan liittää sekä karttaan että rastilaattoihin. MOBO-rata on mainio kohde myös Liikkuva koulu -hankkeen liikuntapaikkoihin.

Matalan kynnyksen kokeilupaikkana MOBO-radan on hyvä olla helposti tavoitettavissa ja rastipisteet voivat olla helpohkoja. Alla on hyvä esimerkki tuoreesta Tiirismaan Ladun toteuttamasta Tiirismaan MOBO-radasta, jossa on sekä helppoja että hieman haastavampia rasteja.

Mobo-radalla rastit voi kiertää halutussa järjestyksessä.
Mobo-radalla rastit voi kiertää halutussa järjestyksessä.

MOBO-rataa rakennettaessa kannattaa miettiä rastien kiinnitys kerralla kuntoon. Laatta on alumiinikomposiittilevyä, joka voidaan kiinnittää esimerkiksi tolppaan ruuveilla. Tolppa kannattaa laittaa jämäkästi kiinni, ja tolpan pään voi maalata vaikkapa punaisella maalilla muilta puolilta, jotta tolppa erottuu ympäristöön.

Malli Mobo-laatan kiinnityksestä.
Malli Mobo-laatan kiinnityksestä.

Lisätietoja MOBO-radoista: Eero-Antti Lonka mobo.suomi(a)gmail.com, 050 305 8561.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail