SM-pitkä nuorten miesten näytöstä

Nuoret miehet valtasivat joukolla Raaseporin Tenholassa sunnuntaina kilpaillun SM-pitkän kärkisijat. Toni Saari otti uransa ensimmäisen miesten SM-kultamitalin 20 sekunnin erolla ennen Elias Kuukkaa. Miika Kirmula otti pronssia kaksi minuuttia Saarelle jääneenä. SM-mitali oli myös Kuukan ja Kirmulan uran ensimmäinen aikuisten sarjassa. Kärkikuusikkoon mahtuivat nuorten kaartista vielä Tobias Henriksson (4.) ja Olli Ojanaho (6.), joka mahtuisi ikänsä puolesta vielä 18-vuotiaitten sarjaankin.

Naisten kisassa saatiin kokeneempi mestari, kun Minna Kauppi otti kultamitalin kolmen minuutin erolla Saila Kinniin. Henna-Riikka Haikonen oli kolmas.

Saari lähti jahtaamaan SM-mitalia ahnaalla taktiikalla.

– Täysillä alusta asti. Uskoin, että väsy ei tule, sillä yleensä olen jaksanut hyvin kisojen loput, kertasi Saari, joka noteerasi SM-pitkän kauden pääkisakseen.

Saari aloitti talven ja kevään sairastelujen jälkeen ikäänkuin uuden kauden, joten suunnistusharjoituksia on vielä alla varsin vähän.

– Jalat olivat tänään hyvät, mutta suunnistus oli liikaa jaloissa ja yksi isompi virhekin mahtui matkaan, Vaajakosken Terän Saari kertoi.

Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka oli itsekin hieman yllättynyt hopeamitalistaan.

– Pieniä virheitä tuli, mutta kisa oli koko ajan hallussa. Oli hienoa mennä yksin koko matkan, nautiskeli Kuukka maalissa.

Miika Kirmula toipui hyvän alun jälkeisestä pienestä notkahduksestaan, vaikka kompassin kanssa oli ongelmia.

– Minulla oli vaikeuksia pysyä suunnassa, ja maalissa kompassista puuttui kehä kokonaan. Olisi pitänyt ottaa varakompassi käyttöön, Kirmula pohti tyytyväisenä kuitenkin SM-mitaliinsa.

Naisten kisassa Minna Kauppi oli omaa luokkaansa. Hän sai kolme minuuttia edellään lähteneen Saila Kinnin kiinni kisan puolivälissä ja kaksikko ylitti maaliviivankin yhtä aikaa.

– Alku sujui tosi hyvin ja sain Sailan kiinni. Sitten molemmat alkoivat hermoilla ja pakka hajosi muutamaan virheeseen. Fyysisesti meni hyvin siihen nähden, etten ole juossut kovaa MM-kisojen jälkeen, Kauppi kertoi kisan jälkeen.

Kinni kertoi yllättyneensä, kun Kauppi sai hänet kiinni.

– Olin tehnyt siihen mennessä yhden virheen. Lisäksi kiersin yhden välin tietä pitkin ja siinä hävisin toisen minuutin. Loppusuoralla koitin haastaa maailmanmestaria ja kyllä se siitä intoutui, kelasi Kinni kaksikon kirivaihetta.

Henna-Riikka Haikonen otti uransa ensimmäisen SM-mitalin. Pronssi oli mieluinen kotiinvieminen Raaseporista.

– Tavoitteea oli hallita hermot ja mennä suunnistuksen ehdoilla ja se toteutui. Siedin pienet epävarmuuden hetket ja pääsin niistä yli, avasi Haikonen mitalinsa taustoja.

SM-syksy jatkuu parin viikon kuluttua SM-sprintillä ja -viestillä.

Kilpailun tulokset