Nuorten MM-hiihtosuunnistukset päättyivät mitalijuhliin

Miesten nuorten MM-viesti Viron Pannjärvellä alkoi enemmän kuin lupaavasti, kun huippuvireessä ollut Misa Tuomala toi Suomen kärjessä vaihtoon. Toisena vaihtoi Suomen kakkosjoukkue yhdessä Norjan, Venäjän ja Latvian kanssa. Tuomalan etumatka muihin oli yli 5 minuuttia. Ennakkosuosikkeihin kuulunut Venäjän 1 joukkue keskeytti ensimmäisellä osuudella.

– Päätin lähteä tekemään varmaa suoritusta ja välttää virheitä. Ykkösrastin jälkeen alkoi sujua. Viidennen rastin jälkeen en enää nähnyt ketään ja aloin jo katsoa, onko joku rasti jäänyt käymättä, myös viime vuonna nuorten viestikultaa voittamassa ollut Misa Tuomala totesi kilpailun jälkeen.

Kakkososuudella Santeri Aikio pystyi edelleen pitämään muut joukkueet takana ja kasvattamaan eroa. Jyri Uusitalo pääsi maastoon yli seitsemän minuuttia ennen toisena vaihtanutta Latviaa ja kolmantena vaihtanutta Norjaa.

– Oli helppo lähteä kärjessä, vaikka luulinkin eron olevan vain muutaman minuutin. Asenteena oli, että hiihtää pitää kovaa, mutta virheettömästi. Kisat alkoivat miten alkoi, ja ajattelin jo, että jos tänään ei onnistu, tämä on täysin turha reissu, keskimatkalta hylsyn ottanut Santeri Aikio totesi kisaviikon päättäneestä kullasta.

Viimeisellä osuudella Jyri Uusitalo saattoi keskittyä omaan suoritukseensa ja varmalla hiihdolla hän toi Suomen maaliin ensimmäisenä. Toisena maaliin kerkesi Suomen kakkosjoukkue, jota ei kuitenkaan virallisiin tuloksiin laskettu, joten hopeaa otti Norja ja pronssia Venäjä.

– Pystyin lähtemään kevyesti hiihtelemään ilman paineita. Kiva oli tuuletella loppusuoralla, sitä harvoin saa tehtyä, muutama minuutti ennen lähteä sauvansa katkaissut Jyri Uusitalo kertoo kilpailusta.

Naisille pronssia

Naisten viestissä Suomen joukkueilla oli kova keskinäinen kamppailu pronssista koko kilpailun johtaneiden Ruotsin ja Venäjän jälkeen.

Ensimmäisellä osuudella Liisa Sassi-Päkkilä toi Suomen vaihtoon kolmantena Ruotsin ja Venäjän jälkeen. Ero edellämeneviin oli 2,5 minuuttia. Suomen kakkosjoukkueen Noora Räisänen oli kintereillä, vain kuusi sekuntia ykkösjoukkuetta perässä. Toisella osuudella pysyivät sijat kärjen osalta lähes samoina, joskin Suomen kakkosjoukkueen Mirka Suutari vaihtoi kolmantena, kahdeksan sekuntia ennen ykkösjoukkueen Sanna Pusaa. Kärjessä Ruotsi ja Venäjä kirivät etumatkan suomalaisiin yli viiteen minuuttiin.

Ankkuriosuudella Ruotsi jatkoi varmaan viestiään ja otti kultaa ennen Venäjää. Suomen ykkösjoukkueen Suvi Oikarinen toi joukkueen maaliin kolmantena, ennen Suomen kakkosjoukkueetta.

Tytöille EM-kultaa

Suomen tytöt ovat tehneet tasaisia suorituksia läpi kisaviikon ja joukkueen tasaisuus näkyi myös kisaviikon päättäneessä viestissä, josta lopputuloksena oli EM-kulta.

Ykkösosuus oli vielä kaikin puolin tasainen ja kaikki kärkijoukkueet vaihtoivat kahden minuutin sisällä. Ensimmäisenä vaihtoon ehtivät Venäjän ykkös- ja kakkosjoukkue. Suomen Juliaana Näsi vaihtoi viidentenä, 1.12 kärjestä.

– Aika hassu viesti oli, sillä porukka hajosi niin, että aika yksin sai mennä. Pari huonoa reitinvalintaa tuli ja lumitilanne teki kilpailusta lähes kesäsuunnistusta suksilla, Näsi kertoo vähälumisesta kilpailusta.

Kakkososuudella Laura Kotila nosti Suomen kärkeen, mutta vain muutaman sekunnin perässä tuli Ruotsi, eikä Venäjäkään ollut kuin 18 sekunnin päässä.

– Juliaana tuli hyvin vaihtoon ja lähden tekemään omaa suoritusta. Lopussa muu porukka pummasi ja pääsin vaihtoon kärjessä. Välillä oli vaikeaa saada urista selvää ja tarkkana sai kokoajan olla, Kotila kertoo kilpailusuorituksestaan.

Ankkuriosuudella Liisa Nenonen pystyi pitämään muut joukkueet takanaan ja Suomi sai juhlia nuorten EM-kultaa. Hopealla kiri viisi sekuntia Suomen jälkeen Venäjä ja pronssille Viro.

– Oli paha paikka lähteä kärjessä, sillä erot eivät olleet isoja ja nopeasti letka sai minut kiinni. Pitkään menimme Rusakovan kanssa kimpassa, kun muut tekivät erilaisen reitinvalinnan. Lopussa, kun venäläinen pysähtyi hetkeksi miettimään, päätin, että nyt mennään täysillä, sillä tiesin mihin olin menossa. Taakse en katsonut kuin vasta loppusuoralla. Tähän oli hyvä päättää kisaviikko, pitkältä matkalta pronssia viiden sekunnin erolla Venäläisiin ottanut Nenonen totesi onnellisena.

Venäjän ylivoimaa pojissa

Poikien EM-viestissä tasaisesti läpi kisaviikon huippusuorituksia tehnyt Venäjän ykkösjoukkue oli jälleen kerran täysin ylivoimainen. Suomen pojat taas pystyivät hyviin suorituksiin ja tuloksena oli makoisa EM-hopea.

Ensimmäisellä osuudella Tommi Härkönen vaihtoi viidentenä. Venäjän Aleksandr Pavlenko oli karannut Suomesta lähes 9 minuutin ja kakkosena vaihtaneesta Ruotsistakin yli 7 minuutin päähän. Toisella osuudella Emil Lönnström nosti Suomen hienosti kilpailun toiseksi Venäjän jälkeen. Ero johtavaan Venäjään kasvoi vain hiukan.

Kolmannelle osuudella Venäjän ylivoima jatkui ja Vladislav Kiselev toi joukkueen varmalla suorituksella maaliin yli 9 minuuttia ennen seuraavia joukkueita. Suomen pojat ottivat hopeaa ja Sveitsiläiset pronssia.

Täydelliset tulokset kisasivuilta:http://www.orienteerumine.ee/skio2014/jwsoc_eysoc/

Tulokset 23.2., viesti, Viro, Pannjärve

Nuorten MM-kilpailut
Miehet:
1) FIN 2.03.51 (Misa Tuomaala, Santeri Aikio, Jyri Uusitalo), 2) NOR 2.11.32 (Jonas Madslien Bakken, Bjornas Kvale, Jorgen Madslien), 3) RUS 2.11.46 (Ivan Kulikov, Stepan Zhukov, Maxim Dmitriev), 4) SWE 2.21.39 (Simon Fors, Filip Salen, Sixten Walheim), 5) CZE  2.24.34 (Vaclav Snuparek, Stepan Mudrak, Petr Horvat), 6) LAT 2.27. 50 (Janis Baunis, Nauris Raize, Emils Henrijs Taube)

Naiset:
1) SWE 2.08.49 (Evelina Wickbom, Isabel Salen, Frida Sandberg) 2) RUS 2.13.37 (Mariia Petrushko, Iuliia Borodulina, Liubov Balandina), 3) FIN 2.16.54 (Liisa Sassi-Päkkilä, Sanna Pusa, Suvi Oikarinen), 4) ITA 2.36.34(Stefania Corradini, Alice Ventura, Lia Patscheider), 5) NOR 2.46.08 (Ragnhild Hjermstad, Tiril Ruud Braasten, Evine Westli Andersen), 6) LTU 2.46.47 (Jogvile Susinskaite, Algirda Zaliauskaite, Dovile Makselyte)

Nuorten EM-kilpailut:
Tytöt 17: 1) FIN 1.32.10 (Juliaana Näsi, Laura Kotila, Liisa Nenonen), 2) RUS 1.32.15 (Mariia Glushkova, Nina Kuklina, Alexandra Rusakova), 3) EST 1.34.31 (Kaisa Rooba, Emily Raudkepp, Doris Kudre), 4) SWE 1.37.22 (Elsa Andersson, Klara Yngvesson, Gabriella Gustafsson), 5) CZE 2.02.46 (Hama Horvatova, Sabina Pilcova, Martina Wankova), 6) ROU 2.27.09 (Daiana Habina, Denisa Tamas, Roxana Culcean)

Pojat 17: 1) RUS 1.31.36 (Aleksandr Pavlenko, Mikhail Tcerioukov, Vladislav Kiselev), 2) FIN 1.41.14(Tommi Härkönen 38.51, Emil Lönnström, Eevertti Toivonen), 3) SUI 1.48.18 (Lukas Deininger, Noel Boos, Nicola Mueller), 4) SWE 1.48.49 (Filip Deininger, Rasmus Wickbom, Kalle Henrikson), 5) LTU 1.52.10 (Nojus Kalvaitis, Daumantas Petrovas, Rokas Vaitkus), 6) LAT 1.53.32 (Niks Plavins, Jevgenijs Danilovs, Uldis Upitis)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail