Suunnistuksen SM-kisat avoimiksi

Suunnistuksen sekä hiihto- ja pyöräsuunnistuksen SM-tapahtumat avataan ulkomaalaisille suunnistajille kauden 2014 alusta lähtien. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että SM-kisojen henkilökohtaisille matkoille voivat osallistua myös sellaiset ulkomaiset suunnistajat, jotka eivät edusta suomalaista seuraa. SM-mitalein ja -plaketein palkitaan kuitenkin vain suomalaiset tai kalenterivuoden alusta lähtien Suomessa pysyvästi asuneet suomalaista seuraa edustavat suunnistajat. Tähän asti SM-kisoihin ovat voineet osallistua vain suomalaisseuroja edustavat ulkomaalaiset.

– Muutos mahdollistaa SM-kisojen luokittelun maailmanrankikisoiksi (WRE). Se puolestaan nostaa SM-kisojen painoarvoa, kun urheilijat valitsevat kisoja kalenteriinsa, perustelee uudistusta Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Sääntöuudistus koskee vain henkilökohtaisia SM-matkoja sarjoissa H21 ja D21. Viestissä säilyy edelleen sääntö, jonka mukaan samassa viestijoukkueessa voi olla enintään yksi ulkomaalaissuunnistaja.

Maailmanrankipisteiden (WRE) merkitys kasvaa ensi vuonna, kun karsinnat poistuvat sprinttiä lukuun ottamatta MM-kisoista ja finalistien lähtöjärjestys määräytyy jatkossa WRE-listan perusteella.

– Suomella kuten muillakin mailla on jatkossa enintään kuusi WRE-kisaa vuosittain. MM-menestystä mieliville huipuille WRE-pisteistä tulee tärkeä prioriteetti. Lajillemme on kunniaksi, että näemme maailman huippuja SM-kisoissamme. Tällä on oma arvonsa ja lisäksi se antaa hyvää vertailupohjaa myös kotimaan suunnistajille mitata omaa tasoaan suhteessa kansainväliseen tasoon, uskoo toimitusjohtaja Ilomäki.

SM-palkitsemisen rajaaminen vain suomalaisille tai kalenterivuoden alusta lähtien Suomessa pysyvästi asuneille suunnistajille parantaa kotimaisten suunnistajien mahdollisuuksia hyödyntää omaa menestystään esimerkiksi paikallisesti.

Suunnistusliiton hallitus on tehnyt myös muita sääntömuutoksia, jotka astuvat voimaan vuoden 2014 alusta lähtien. Jatkossa Suomen lajisäännöt eivät rajoita suomalaisen suunnistajan seuravalintaa ulkomailla kilpailtaessa. Aiemmin Suomen lajisääntöjen mukaan sai edustaa saman kauden aikana vain yhtä pohjoismaista seuraa. Suomessa voi edelleen edustaa vain yhtä seuraa lajeittain ja kilpailukausittain.

Vuoden 2014 alusta lähtien kaikki henkilökohtaiset suunnistuksen, hiihtosuunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen aluemestaruuskilpailut ovat rankikelpoisia. Suunnistuksen SM-sprinttiin lisättiin sarjat H/D75 ja H/D80.

Sprintissä 10-vuotiaille voidaan tarjota ns. suora rata ilman rastireittisarjaa. Nuoret avoin –sarja poistetaan ja nuorille voidaan pitkän matkan kilpailuissa tarjota lyhyempi ratavaihtoehto 14-vuotiaiden sarjasta alkaen. Tulostekarttojen käyttö sallitaan suunnistuksessa muuten paitsi SM-kisoista ainoastaan SM-sprintissä.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail