Boström Pääkaupunkiseudun paras urheilija 2013

Suunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström on valittu Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi vuonna 2013. Valinnan teki Helsingin Urheilutoimittajat ry (HUT). Palkitsemistilaisuus järjestettiin tiistaina Mäkelänrinteen lukion auditoriossa eli Boströmin entisessä opinahjossa Helsingissä.
Boström, 31, villitsi heinäkuussa suunnistuksen MM-kotikisojen yleisön Sotkamossa. Hän voitti sprinttisuunnistuksen maailmanmestaruuden kisojen ensimmäisenä finaalipäivänä.

– Sen verran iso kunnia tämä on, että pidän vaikka väkisin tätä pokaalia sylissä, Boströn naurahti, kun sai käsiinsä painavan kiertopalkinnon lisäksi omaksi jäävän pienemmän pokaalin ja ruusun.

Bostrom herkisteli vielä heinäkuisen Sotkamon tunnelmissa Nina Vanhatalon haastattelussa. Karsinnan jälkeen hän kävi jääkylvyssä, ja tunnelma alkoi nousta finaalin lähestyessä. Silti Boström oli rauhallinen ja luottavainen, vaikka monituhatpäinen yleisömassa odotti kotijoukkueelta menestystä.

– Olin valmistautunut siihen, että minua kannustetaan mitaleille.

Boström asuu Helsingissä ja edustaa suunnistuksessa kirkkonummelaista Lynx-seuraa.

Monipuolinen kestävyysurheilija hallitsee myös yleisurheilun juoksulajit. Yleisurheilussa siuntiolaista Sjundeå IF:ää edustava Boström oli syksyllä mukana yleisurheilun Ruotsi-maaottelussa Tukholman olympiastadionilla ja sijoittui kymppitonnilla kolmanneksi.

Juoksuun liittyy myös tuore Boströmin valmentajauutinen. Hänen valmentajakseen tulee estejuoksun ruotsalainen olympiavoittaja Anders Gärderud. Suunnistustaustainen Gärderud on yltänyt maailman huipulle, mikä on Boströmin silmissä iso meriitti. Kun valmentaja on itse pystynyt pääsemään huipulle, hänellä on siitä polusta ammennettavaa myös valmennettavalle. Ennen Gärderudia Boström oli pitkään Jari Ikäheimosen valmennuksessa.

– Maailmanmestaruus on antanut uskoa siihen, että voin olla joku toinenkin päivä maailman paras, Boström kertasi.

HUT on jakanut Pääkaupunkiseudun parhaan palkinnon nyt 34 kertaa. Palkitsemisperinne alkoi Moskovan olympiavuonna 1980, jolloin purjehduksen olympiavoittaja Esko Rechardt valittiin parhaaksi. Boström on ensimmäinen suunnistaja, joka on saanut palkinnon.

Palkitsemistilaisuutta isännöivät Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea ja HUT:n yhteistyökumppani Helmi Liiketalousopisto. Teemaan sopivasti Boström on onnistunut yhdistämään urheilun ja opiskelun. Hän on geoinformatiikan maisteri ja tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistossa.

– Opiskelu on uran missä vaiheessa vain hyvää vastapainoa urheilulle. Tykkään molemmista, mutta tohtorinlakki on vielä työn alla, Boström kertoi.

Vuoden 2013 urheiluteosta HUT palkitsi muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquen. Joukkue voitti MM-kultaa huhtikuussa Bostonissa vahvalla loppukirillä.

HUT on jakanut Vuoden urheiluteko -palkinnon 25 kertaa, vuodesta 1989 lähtien. Vuonna 1991 Helsingin Suunnistajien iltarastit palkittiin Vuoden urheilutekona. Boström puolestaan oli ensimmäinen suunnistaja, joka palkittiin pääkaupunkiseudun parhaana urheilijana.