Pieniä ja suuria unelmia

Jännittää. Minuakin. En ole urheilija, en ole suunnistaja, enkä asetu millään tavalla lähtöviivalle Vuokatin MM-kisoissa. Silti kisat ovat pyörineet mielessäni ja sydän iskee välillä ylimääräisen lyönnin.

MM-kisoista on puhuttu ja niitä on suunniteltu jo useampi vuosi. Omassa työssäni, Suunnistaja-lehden toimitussihteerinä, ensimmäinen konkreettinen valmistautuminen kohti Vuokattia alkoi tammikuussa 2012. Silloin aloitimme lehdessä palstan Kohti kotikisoja, jossa seurasimme maajoukkuesuunnistaja Venla Niemen matkaa MM-kisoihin, haastattelimme joka numeroon yhtä vapaaehtoista sekä kirjoitimme pikku pätkät kaikista aikaisimmista 29 MM-kisoista.

Matkalla kohti kotikisoja meillä on Suunnistusliiton viestinnän kanssa ollut paljon pieniä ja suuria unelmia. Kuten urheilijoilla, meillä on ollut pitkän ja lyhyen tähtäimen suunnitelmia, välietappeja ja osatavoitteita. Osan olemme saaneet toteutettua, osa on jäänyt vain suunnitteluasteelle. Olemme omalta osaltamme yhdessä MM-kisaorganisaation kanssa tehneet parhaamme, että kisat näkyisivät, kuuluisivat ja että niistä riittäisi puhetta. Eilen, kun pakkasimme autoa Pasilassa toimistotalomme pihassa, oli pakko todeta, että olemme me jotain saaneet aikaan: kasa erilaista materiaalia, mediaoppaita, erilaista fanitavaraa, sivumäärältään laajin Suunnistaja-lehti, nettiin kisakanava, Twitter-tili, Facebook-sivusto, videoita, kuvia, tekstiä, haastatteluja…

Viime vuonna MM-kisoissa Sveitsissä työtehtäviini kuului kuvaaminen sekä kirjoittaminen nettisivuille ja Suunnistaja-lehteen. Tänä vuonna olen päässyt askeleen lähemmäs joukkuetta, kun hoidan joukkueen mediasuhteita. Englanniksi tittelini olisi media officer, suomeksi suoraa yhtä jämäkkää käännöstä ei ole olemassa. Pähkinänkuoressa tehtäviini kuuluu pitää huolta, että tiedotusvälineiden edustajat saavat urheilijoilta tasapuoleisesti haastatteluja siten, että urheilijat pystyvät silti keskittymään itse urheiluun.

Vaikka minut on irrotettu varsinaisista kuvaus ja kirjoitustöistä, on Suunnistusliiton viestinnän edustus kisoissa vahva. Viestintäpäällikkö Pirjo Valjanen, toimitussihteeri Paula Lehtomäki, sähköisen median asiantuntija Timo Mikkola sekä avustajat Tytti Kirvesmies, Juuso Metsälä ja Kimmo Hirvonen pitävät siitä huolen, että saatte tuoreemmiltaan luettua urheilijoiden kommentit Kisakanavalta ja näette upeimmat kuvat sekä tietysti kisojen jälkeen pääsette lukemaan Suunnistaja-lehdestä jälkianalyysit.

Jos urheilijoille kisat ovat kauden ja monelle uran päätavoite, on tämä monelle meille suunnistuksen parissa työskentelevälle ehdottomasti yksi työuran kohokohta. Koen, että olen etuoikeutettu, kun saan olla tässä mukana, mutta samalla se tuo vastuuta ja velvoitteita, joista pitää selvitä. Vaikka minulla ei ole suuria unelmia ja menestystavoitteita urheilijoiden tapaan, voin rehellisesti myöntää, että minulla on omia tavoitteita, niitä pieniä unelmia, joiden toivoisin MM-kisoissa toteutuvan. Haluan, että voin kisojen jälkeen taputtaa itseäni olalle ja sanoa: ”Hienoa Hanna, hoidit työsi hyvin”. Kun parin tunnin kuluttua vedän kisojen ensimmäisen joukkueen lehdistötilaisuuden, on se ensimmäinen oma ”kisasuoritukseni”.

Ensimmäinen askel matkalla minun pieniin unelmiin.

Hanna Vehviläinen
Hanna Vehviläinen