Päävalmentaja lähtee nauttimaan kotikisoista

Vuokatissa järjestettävät kotikisat ovat aiheuttaneet päävalmentaja Juha Tainille pientä painetta. Mies myöntää, että kotikisat jännittää, niin urheilijoita kuin häntä itseään.

– Odotukset ovat korkealla ja paineet pyritään kääntämään positiiviseksi voimavaraksi. Kotikisoista tulee oma latauksensa, mutta turhat paineet jätetään pois ja kisoista nautitaan täysillä, päävalmentajana kolmansiin MM-kisoihin lähtevä Taini lupaa.

Vuokatissa kisatunnelmaa luovat varmasti suuret kannustusjoukot. Toisaalta sukulaisten ja suunnistustuttujen läsnäolo tuovat omat haasteensa kisavalmistautumiseen. Kun tarjolla on paljon kisan ulkopuolisia virikkeitä, keskittymiseen vaatii työtä.

– Kisaohjelma on tiukka ja MM-kilpailuihin kuuluu paljon muutakin toimintaa kuin pelkät kilpailusuoritukset. Onnistumiset vaativat paljon keskittymistä ja omaa rauhaa. Meidän täytyy löytää sopiva malli, miten muun suunnistusväen kanssa toimitaan, jotta he eivät veisi urheilijoilta liikaa energiaa, Taini kertoo.

Suomalaisille  tutun maasto- ja kartoitustyylin luulisi tuovat pientä kotikenttäetua Suomen joukkueelle. Päävalmentaja arvioi, että kotikisat tuovat urheilijoille aavistuksen lisää itseluottamusta ja rentoutta. Varsinaisia mitalitavoitteita joukkueella ei ole, mutta päävalmentaja kertoo olevansa tyytyväinen, jos joka päivä joku suomalainen nähdään mukana palkintojenjaossa tai jopa mitaleilla.

– MM-kilpailujen kisaohjelma on tiukka. Kaikki matkat ovat erilaisia ja niiden haasteet tiedettään. Meillä on joka matkalle urheilijoita, jotka pystyvät menestymään. Toiveena on nähdä hyviä suorituksia ja onnistumisia laajalla rintamalla. Se, tuleeko hyvällä suorituksella mitali vai 6. sija riippuu muista kilpailijoista, Taini pohtii.