MM-kisat linssin läpi

Valokuvaajan rooli suunnistuskisoissa on monesti melko ”yksinäinen”. Jos ei tyydy ottamaan perus loppusuorakuvia, on maastoon lähdettävä ennen ensimmäistä lähtöä ja pois sieltä pääsee niihin aikoihin, kun kahviossa myydään jäljelle jääneet pullat puoleen hintaan.

MM-kisat eivät olleet poikkeus. Useampaan kertaan maastosta poistuttua ensimmäinen kysymys oli: kuka voitti / pääsikö suomalaiset jatkoon? Onneksi yleisö välitti tunnelmaa aina metsään saakka. Mieleenpainuvimmat hetket maastossa olivat pitkän matkan finaalissa, kun kuvauspiste oli yli puolen kilometrin päässä kilpailukeskuksesta, kuulutuksesta ei kuulunut sanaakaan, mutta jokaisen suomalaisen lähtiessä metsään kantautui melkoinen huutomeri. Kiitokset siitä. Toimitte hyvänä varoittajana, kun suomalaisten kuvaus oli kuitenkin päätarkoitus.

Kuten jo mainittua, MM-kisoja tuli seurattua suurelta osin vain 10-30s / urheilija kerrallaan. Silloin oli revittävä niistä lyhyistä ja linssin läpi katsotuista hetkistä kaikki irti. Kun ei heikkojen kännykkäkenttien johdosta pystynyt online-tuloksiakaan aina katsomaan, piti kehon kielestä ja yleissuorittamisesta tehdä omat johtopäätökset.

Ja monesti ne tuntui menneen jopa oikein. Muistan mm. keskimatkan karsinnassa kolmanneksi viimeisellä rastilla kyykkiessäni, kuinka n. 10s otannalla olin melko varma, että erittäin määrätietoisesti edennyt Hannu Airila menee finaaliin. Vasta kilpailukeskuksessa sain tähän vahvistuksen. Tosin tuli siellä nähtyä toisenlaistakin kehonkieltä. Pitkän matkan finaalissa eräs suunnistaja veti kameralle Usain Bolt poseerauksen 30m ennen rastia, useampikin alkupään suunnistaja testasi Lina Strandin NORT:ssa viitoittamaa tietä koittaen, mahtuuko Emit väärinpäin leimasimeen ja eräskin keskimatkan finalisti pisti puun suojissa tukkaansa kuntoon, kun huomasi tulevansa kameran eteen.

Kun kuvaajasta kerta kyse, niin laitetaan loppuun Emit väärin päin kädessä -leimauksen innoittamana MM-kisojen top5-leimaustekniikat.

5: Yllätys oikealta

05_yllatys_oikealtaw

4: Ninja

04_ninjaw

3: Aitominen

03_aitominenw

2: Rodeo

02_rodeow

1: Synkro

01_synkrow

Lisää MM-otoksia.

-Kimmo Hirvonen-