IOF esitteli MM-kisojen karsintajärjestelmän

Muutama tunti keskimatkan karsinnan jälkeen Kansainvälinen suunnistusliitto (IOF) julkaisi uuden karsintajärjestelmän MM-kisoihin. Järjestelmä on voimassa jo ensi vuoden MM-kisoissa Italiassa. MM-kisaviikolla ainoa karsintakilpailu on jatkossa sprintissä, sillä sekä pitkän matkan että keskimatkan finaalien maapaikat määräytyvät jatkossa aiemman MM-menestyksen perusteella.

Maat jaetaan jatkossa kolmeen divisionaan sekä miesten että naisten menestyksen pohjalta. Maapisteitä voi kerätä MM-pitkällä matkalla, -keskimatkalla ja viestissä. Ylimpään kategoriaan kuuluvat kahdeksan maata sekä MM-kisojen järjestäjä saavat kolme kilpailijaa MM-finaaliin. Seuraavat 14 maata saavat kaksi kilpailijaa ja loput yhden kilpailijan. Lisäksi hallitseva maailmanmestari ja alueellinen mestari (esim. Euroopan mestari) saa henkilökohtaisen paikan. Italian MM-kisojen finaalipaikkoja varten pisteytetään vuosien 2012 ja 2013 MM-kisojen menestys.

Vuodesta 2014 eteenpäin divisioonajako tarkistetaan vuosittain sen vuoden MM-menestyksen mukaan. Joka vuosi 1. divisioonan heikoin maa putoaa 2. divisioonaan, josta puolestaan paras nousee ylimpään ryhmään. Kakkosdivisioonan kaksi heikointa puolestaan vaihtaa paikkaa kolmosdivisioonan kahden parhaan välillä. Jos kakkosdivisioonan toiseksi parhaalla maalla on enemmän vuosittaisia MM-pisteitä kuin ykkösdivisioonan 7:nneksi sijoittuneella maalla, nämä vaihtavat paikkaa seuraavaksi vuodeksi.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini arvioi tuoreeltaan uuden MM-karsintajärjestelmän täyttävän kriteerit.

– Järjestelmänä se on ok, mutta asettaa melkoisia paineita maailmanrankijärjestelmän uudistukselle, Taini arvioi.

Varsinaista maitten pisteytystapaa IOF ei vielä Vuokatissa esitellyt. Samalla IOF uudistaa oman rankijärjestelmänsä (WRL), joka määrää MM-kisojen finaalin lähtöjärjestyksen sekä pitkällä matkalla että keskimatkalla. Lisäksi finaaleissa on ns. kuuma ryhmä, johon alustavan suunnitelman mukaan otetaan kymmenen parasta urheilijaa. Sprintin ranki erotetaan omaksi listakseen. Rankiehdotusta testataan lokakuuhun asti ja sen jälkeen tehdään lopulliset päätökset uudistuksen yksityiskohdista.