Suomelle tuplakultaa EM-viestistä

Pyöräsuunnistuksen EM-viesti sujui suomalaisilta mainiosti. Puolan Zamoscissa ajetussa kisassa Suomi otti sekä miesten että naisten kultaa, jopa ylivoimaisella erolla seuraaviin. Miesten kolmikko Pekka Niemi, Samuli Saarela ja Jussi Laurila teki yli kolmen minuutin pesäeron toiseksi ajaneeseen Venäjään. Myös naisissa Venäjä otti hopeaa, mutta Suomen kolmikko Ingrid Stengård, Marika Hara ja Susanna Laurila oli maalissa yli seitsemän minuuttia aiemmin.

Miehissä Suomi vaihtoi avausosuudelta toisena näköetäisyydellä olleen Venäjän jälkeen.

– Kokonaisuutena osuus meni hyvin, ja olen siihen tyytyväinen. Ajelin melkein yksin koko radan läpi, Venäjän Gluhovin näin vasta ihan lopussa menevän edellä, kuvasi Niemi osuuttaan.

Toisella osuudella Samuli Saarela nosti Suomen kärkeen, ero Venäjään oli pari minuuttia.

– Pari pientä ohiajoa tuli – tai pikemminkin ihmettelyä. Parempi ihmetellä paikanpäällä kuin ajaa ohi. Nyt pystyi keskittymään ajamiseen, kun ei tarvinnut väistellä kompostijätettä, jota aiemmissa kisoissa poluilla oli. Sain ajella yksin koko matkan ja se sopi minulle, Saarela pohti.

Ankkuriosuudella Jussi Laurila hoiti kullan kotiin välillä jopa varmistellen.

– Oli helppo ajella, kun pojat petasi sen verran hyvät paikat. Jos oli vähänkin epävarmuutta, hidastin kävelyvauhtiin. Säästelin ajovoimaa ja -vauhtia ajopätkille, Laurila kertoi.

Naisissa Suomi oli paalupaikalla kaikissa vaihdoissa. Ingrid Stengård vaihtoi vajaan minuutin ennen seuraavia.

– Alussa tein turhia oikoja poluilta. Sitten päätin, että pudotan vauhtia, jos en ole ihan pomminvarma ja loppu sujui jo hyvin.

Toisella osuudella Marika Hara ratkaisi kisan Suomen eduksi. Hänellä oli lopussa aikaa koukata aiemmalla rastillakin, ja silti ero seuraaviin oli minuutteja.

– Lähestymisrastin jälkeen kävin vielä ysirastilla, vaikka piti mennä 12:lle, kun seurasin väärää rastiviivaa. Onneksi sielläkin ehti käydä. Ei se enää harmita, kun lopputulos oli tämä, Hara huokaisi viestivoittajana.

Etumatkasta huolimatta Laurila lähti ankkuriosuudelle epävarmana. Syy oli keskimatkan kaatuminen, joka tuntui vielä jäsenissä.

– Niska oli vielä jumissa ja käsiruhjeisiin sattui, mutta ei ne enää ajoa haitanneet. Huippusuoritusta ei tänään tarvittu, kun tytöt oli jo hoitanut homman, Laurila kiitteli.

EM-pyöräsuunnistus jatkuu torstaina naisten sprintillä, joka mitätöitiin avauspäivänä.

EM-pyöräsuunnistus, Puola
Viestin tulokset
Naiset: 1) FIN 2.11.02 (Ingrid Stengård, Marika Hara, Susanna Laurila), 2) RUS 2.18.15 (Svetlana Poverina, Olga Vinogradova, Ksenia Tsernih), 3) SVK 2.27.57 (Daniela Trnovcova, Natalia Tyszova, Stanislava Fajtova), 4) DEN 2.28.03, 5) SUI 2.28.44, 6) LTU 2.29.38.
Miehet: 1) FIN 2.05.40 (Pekka Niemi, Samuli Saarela, Jussi Laurila), 2) RUS 2.08.53 (Valeri Gluhov, Ruslan Gritsan, Anton Foliforov), 3) CZE 2.10.25 (Martin Sevcik, Jan Svoboda, Vojtech Stransky), 4) FRA 2.19.00, 5) EST 2.21.06, 6) LTU 2.27.33.