Fincket vahvimpia pitkän matkan MM-katsastuksessa

Suomen suunnistushuiput antoivat sunnuntain katsastuksissa viimeiset näyttönsä MM-kotikisoihin Vuokattiin. Ilomantsin Petrokankaalla käydyssä pitkän matkan katsastuskisassa vahvimpia olivat sisaruspari Anni-Maija ja Simo-Pekka Fincke. Naisten kisassa Minna Kauppi oli toinen 45 sekuntia Finckeä hitaampana. Karoliina Sundberg oli kolmas ja Riina Kuuselo neljäs.
Miehissä Simo-Pekka Fincke jätti toiseksi tullutta Tero Föhriä minuutin ja kolme sekuntia. Jani Lakanen oli kolmas ja Petteri Muukkonen neljäs.

– Tulokset on nyt taululla ja siitä aletaan katsoa joukkuetta, ketä valitaan kisoihin, pohti päävalmentaja Juha Taini katsastusten päätyttyä.

Suomen MM-joukkue 7.7. Vuokatissa alkaviin kisoihin julkistetaan maanantaina iltapäivällä.
MM-kisoihin on jo aiemmin nimetty sprinttiä juoksevat Mårten Boström, Venla Niemi ja Marika Teini.

Simo-Pekka Fincke juoksi katsastuksen maajoukkuepaita päällä. Tummempi Kalevan Rastin seurapaita sai jäädä kotiin.

– Tämä oli ainoa valkoinen paita, joka löytyi. Vitsailin tuossa kavereille, että pitäähän tätä ainakin kokeilla, naurahti tyytyväinen katsastusvoittaja maalissa.

Fincke teki 18,4 kilometrin radalla muutaman pienen virheen, mutta keskittyi etenemään suunnistus edellä ja onnistui.

– Olin vähän selkä seinää vasten, kun keskimatkan katsastus meni niin penkin alle. Tässä oli vain yksi epävarma hetki kartanvaihdon jälkeen, kun eksähdin hetkeksi. Yritin alusta loppuun asti suunnistaa puhtaasti, enkä miettinyt vauhtia yhtään. Toivottavasti tämä riittää näytöksi, Fincke jäi jännittämään.

Tero Föhr jäi Finckestä 1.03 ja Jani Lakanen 14 sekuntia enemmän. Lakanen menetti lopussa aikaa lähdettyään suoraan suota pitkin.

– Kierto näytti liian pitkältä. Tossu alkoi lopussa jo painaa, myönsi Lakanen.

Petteri Muukkonen oli neljäs ja Jonne Lakanen viides.

Anni-Maija Fincke oli tyytyväinen suoritukseensa 12,8 kilometrin kisassa.

– Muutama pieni pysähtely tuli ennen rastia, mutta kokonaisuutena meni hyvin. Juoksu ei ollut kovin vauhdikasta, mutta sen menin, mihin pystyin, Fincke totesi maalissa.

Hän sanoi pyrkineensä suoraviivaiseen suunnistukseen, vaikka välillä piti isompia soita kiertää.

– Aika paljon pystyi kiertämään. Kartta oli selkeä ja muodoista sai hyvin selvää. Paljon siellä oli vaaranpaikkoja, joissa olisi isoja virheitä voinut tehdä, Fincke pohti.

Minna Kauppi manasi maalissa virheitä ja huonoa oloaan.

– Koko ajan teki mieli keskeyttää, sillä olo oli huono ja virheitä tuli sairaasti, puuskahti Kauppi.
Karoliina Sundberg teki jälleen ehjän katsastusjuoksun ja otti kolmannen sijan perjantain kakkossijan jatkeeksi.

– Rata oli raskas. Odotin kevyempää oloa, mutta raskas maastopohja esti loikottelun. Kunto on nyt ainakin hyvä. Kutsu kisoihin tulee, jos tulee, summasi Sundberg näyttönsä.

Riina Kuuselo oli katsastuksen neljäs, Maija Sianoja viides ja perjantaina pahasti pummannut Saila Kinni kuudes. Merja Rantanen aloitti hyvin, mutta oli jättää yhden rastin välistä ja menetti mahdollisuutensa kärkisijoihin. Rantanen oli lopulta kahdeksas.

Järjestäjien tulossivu