Suunnistuksen Nordic Tour päättyy tähän vuoteen

Suunnistuksen pohjoismainen kiertue, Nordic Tour kilpaillaan kesäkuussa näillä näkymin viimeistä kertaa. NORTin järjestelyistä vastanneet Suomen, Ruotsin ja Norjan suunnistusliitot ovat päättäneet, ettei NORT jatku nykymuodossaan. NORTia on järjestetty vuodesta 2010 lähtien kolmen maan kiertueena, joka on ollut osa suunnistuksen maailmancupia.

– Keskeinen syy tähän päätökseen on se, että Norja ei ole pystynyt muiden maiden tapaan varmistamaan kisansa televisiointia. Norjan osakilpailuja ei televisioida tänäkään kesänä, eivätkä he voineet sitoutua siihen seuraavinakaan vuosina. NORT voi muutaman vuoden kuluttua palata ohjelmaan, jos tilanne muuttuu, kertoo Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Ilomäki myöntää, että NORTin konseptia ei onnistuttu rakentamaan muutenkaan tavoitteiden mukaiseksi. Yhteisen brändin ja markkinoinnin rakentaminen on vaikeaa, varsinkin jos järjestävät maat ovat erilaisissa lähtötilanteissa mm. televisioinnin suhteen. Myöskin Kansainvälisen suunnistusliiton päätös olla uudistamatta MM-ohjelmaa vaikutti päätökseen laittaa NORT vähintäänkin tauolle, Ilomäki summaa. NORTin tilalla Suomi haluaa järjestää aktiivisesti suunnistuksen maailmancupin osakilpailuja.

Suomi on anonut Kansainväliseltä liitolta järjestelytehtäviä vuosien 2014 ja 2015 maailmancupeille.

– Haluamme järjestää kesäkuussa 2014 Ruotsin tai Norjan kanssa maailmancupin toisen kierroksen, jossa tarjolla olisi MM-kisojen ohjelman mukainen kisavalikoima viestiä lukuun ottamatta. Näin urheilijat saisivat kokemusta myös sprinttiviestistä, joka tulee Italian MM-kisoissa 2014 matkavalikoimaan, kertoo Ilomäki.

Tulevana kesänä Nordic Tour kilpaillaan seuraavasti: 1.6. Oslo sprintti, 2.6. Oslo keskimatka, 4.6. Tukholma pudotussprintti, 7.6. Turku sprintti ja 8.6. Turku takaa-ajokilpailu. Näistä Ruotsin ja Suomen osakilpailut televisioidaan Ylen kanavilla.