MM-kotikisoista positiivista innostusta

Suunnistuksen ensi kesän MM-kisoihin Vuokatissa on aikaa 156 päivää. WOC2013_100Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini haluaa ammentaa kotikisoista kotikenttäetua kaikin mahdollisin tavoin. Hän uskoo, että suurin hyöty suomalaisurheilijoille kotikisoista tulee tutuista maastoista ja kartoista.

– Me tiedämme, mitä odottaa maastojen ja karttojen suhteen. Jokainen suomalainen on tehnyt satoja toistoja vastaavissa maastoissa suomalaisilla kartoilla, mikä luo turvallisuuden tunnetta ja nostaa itseluottamusta, päävalmentaja Taini pohtii.

Itseluottamus tutussa maastotyypissä antaa urheilijalle enemmän uskallusta heittäytyä täysillä suoritukseen.

– Suoritus voi silloin olla vähän enemmän automatisoitua. Yleensä kotimaastoihin ei tarvitse muokata suunnistustekniikkaansa kuten ulkomaan arvokisamaastoihin, vaan rutiini on vuosien varrella muodostunut selkärankaan.

Varsinaisiin kisamaastoihin tai -karttoihin suomalaisetkaan eivät pääse tutustumaan, sillä maastot ovat harjoitus- ja kilpailukiellossa ja kartat ratasuunnitelmineen visusti salassa.

– Maastot sinänsä eivät Vuokatissa ole vaikeita omaksua, joten emme saa kotimaastoista sellaista hyötyä, että maastotyyppi jotenkin suosisi meitä. Toisaalta meillä riittää joka matkalle urheilijoita, joille se maastotyyppi sopii ja sitä kautta on menestyksen mahdollisuudet olemassa, Taini arvioi.

Kotietua myös tutusta kartoituksesta
Päävalmentaja arvioi, että kotihyötyä suomalaiset saavat myös tutusta kartoitustavasta.

– Suomalaiset suunnistuskartat ovat erittäin luettavia ja hyvin pelkistettyjä ja meidän urheilijat ovat suunnistaneet paljon MM-kartoittajien kartoilla. Yleisesti puhutaan ruotsalaisista kartoista tai korkeuskäyristä – siinä on iso ero suomalaisiin, Taini tietää.

Kartoittajan kädenjäljen tuntemuksen merkityksestä kertoo sekin, että Ruotsin maajoukkue tilasi MM-kartoittaja Jussi Silvennoisen tekemään maajoukkueen käyttöön harjoituskartan Vuokattia vastaavasta tyyppimaastosta.

Tainin mukaan kotikisojen hyötyihin on laskettava myös tuttu ympäristö, kieli ja kaikki toiminnot.

– Ulkomailla on aina enemmän erilaisia epävarmuustekijöitä. Yritämme kaikin tavoin ottaa hyödyn irti siitä, että kisat järjestetään Suomessa, ja saada siitä positiivista tsemppiä ja fiilistä. Yleisö kannustaa tietysti eniten suomalaisia ja siitä pitää saada kuudes mies kaukaloon, Taini vertaa.

Hänen mukaansa maajoukkue valmistautuu mentaalisesti kotikisoihin.

– Puhumme tästä paljon urheilijoiden kesken, jotta tehdään se, mitä osataan eikä varmistella tai pakitella. Kaikki urheilijamme tietävät, miten Suomessa onnistunut suoritus tehdään ja tutussa maastotyypissä onnistunut suoritus on helpompi tehdä, Taini luottaa.

Maajoukkueen panostus kotikisoihin on poikkeuksellisen suuri sekä yksilö- että liittotasolla. Päävalmentaja korostaakin maltin tärkeyttä.

– Positiivisessa innostuksessa on kuitenkin pidettävä järki kädessä eikä tehdä ylilyöntejä harjoittelussa. Kaikilla on iso panostus päällä, ulkomaan leiritys on vedetty isommalle kuin koskaan ja siksi iso haaste on säilyttää maltti panostuksen ja harjoittelun kanssa.