Suomelle tuplasti kultaa MM-viestistä

Suomi otti komeat neljä mitalia pyöräsuunnistuksen MM-kisojen viestistä. Suomen miehet ottivat MM-kultaa kolmikolla Pekka Niemi, Samuli Saarela ja Jussi Laurila. Naisten MM-kultaan ajoi Suomi joukkueella Marika Hara, Ingrid Stengård ja Susanna Laurila. Nuorissa Suomen molemmat joukkueet ottivat MM-hopeaa.
Suomen edellisistä MM-viestivoitoista on ehtinyt kulua jo tovi, sillä miesten edellinen voitto tuli vuonna 2006 ja naisten vuonna 2008.

Suomi oli naisten viestissä kärkitaistelussa mukana alusta alkaen. Marika Hara tuli avausosuudelta toisena vain seitsemän sekuntia Sveitsin jälkeen.

– Vähän tein virhettä liikaa ja loppulenkillä kämmäsin vielä kahdella rastilla, siksi sveitsiläinen pääsi lopussa kuittaamaan. Viestikulta tuntuu todella hienolta, sillä alkuviikon kisoissa minulla oli huonoa onnea. Nyt meillä oli kaikilla hyvä päivä, Hara myhäili tyytyväisenä.

Suomen ja Sveitsin kultataisto jatkui tasaisena myös toisella osuudella. Ingrid Stengård vaihtoi toisena kuusi sekuntia Sveitsin jälkeen.

– Kun tajusin, että meillä on sama rata eli eroa ei synny hajonnalla, tiesin, että en pysty ajamalla jättämään, joten tulimme suosiolla yhdessä. Viestikulta on kyllä aina yhtä hienoa, varsinkin nyt, kun viime vuosina meillä on ollut muutama epäonninen viesti, kolmatta viestikultaansa juhlinut Stengård iloitsi.

Ankkuriosuudella Susanna Laurila suoriutui kovassa paikassa hienosti. Hän teki kylmänviileän reitinvalinnan kiertämällä kutosrastille kielletyn alueen takaa. Iso kierto kannatti, vaikka kilpailukeskuksessa gps-jälkeä seuranneet joukkuekaverit olivat jo vähän huolissaan. Laurilan etua lisäsi vielä Sveitsin ankkurin Christine Schaffnerin pidempi hajonta tällä ratkaisurastilla.

– En ajatellut siinä, että se olisi mikään ratkaisu. Kiersin vaan sitä mäkeä, muut oli ilmeisesti jo vähän hädissään, että mihin oikein olen menossa. Loppulenkille lähdettäessä kuulin, että olen kärjessä ja lopun muutama rasti meni sujuvasti, Laurila kertasi kisan ratkaisua.

Maaliin Sveitsi tuli lopulta yli kaksi minuuttia Suomen jälkeen.

Miesten kisassa Suomen alku oli hieman takkuisempi, sillä Pekka Niemen rengas tyhjeni, mutta täyttö ei vienyt liikaa aikaa.

– Neljännellä rastilla huomasin, että rengas on vajaa, ja pistin täyttöpatruunan sisään. Ehkä siinä meni 20-30 sekuntia, mutta pääsin kuitenkin samaan letkaan takaisin. Virheitä ei tullut, ja muutenkin oli aika hyvä ajo, vaikka hajonta oli minulla vähän pidempi, pohti ensimmäisen MM-mitalinsa viestistä saanut Niemi, joka vaihtoi ensimmäiseltä osuudelta kuudentena hieman yli kolme minuuttia kärjen jälkeen.

Samuli Saarela nosti Suomen toisella osuudella kärkitaisteluun mukaan. Hän vaihtoi 55 sekuntia ennen Venäjää.

– Sain tehdä yksin koko matkan omaa suoritusta ja pystyin rauhassa menemään. Koko ajan yritin potkia lisää vauhtia, mutta yritin rauhoittaa tarkkuutta vaativissa kohdissa, Saarela kertoi.

Ankkuriosuudella Suomen voitto ratkesi Venäjän Anton Foliforovin virheeseen kisan puolivälissä. Venäläinen ajoi noin minuutin karussa, mutta ajoi rastinsa ohi ja joutui palaamaan takaisin.

– Hän tuli vastaan mäessä ja näytti aika hukassa olevalta. Siinä vaiheessa tiesin, että nyt pääsee luukuttamaan edelle. Lopussa meinasi olla hankaluuksia pitää suunnistus kasassa, mutta heti kun epäilytti, otin jalan maahan ja luin tarkasti, kertasi Laurila jännittäviä hetkiä.

Nuorten MM-viestissä Suomi otti myös kaksi mitalia – väriltään hopeiset. Poikien joukkuessa ajoivat Andre Haga, Joakim Höstman ja Kare Kaskinen, joka nosti Suomen ankkuriosuudella hopealle. Tyttöjen hopeaa ajoi kolmikko Henna Saarinen, Ruska Saarela ja Eeva-Liisa Hakala, joka ratkaisi viimeisellä osuudella Suomelle hopean.

Pyöräsuunnistuksen MM-kisat, viestin tulokset:
Miehet: 1) FIN 2.16.03 (Pekka Niemi, Samuli Saarela, Jussi Laurila), 2) RUS 2.16.47 (Valeri Gluhov, Ruslan Gritsan, Anton Foliforov), 3) AUT 2.17.06 (Bernhard Schaching, Kevin Haselsberger, Tobias Breitschädel), 4) CZE 2.20.200, 5) FRA 2.24.13, 6) SUI 2.24.58.
Naiset: 1) FIN 2.15.12 (Marika Hara, Ingrid Stengård, Susanna Laurila), 2) SUI 2.17.31 (Maja Rothweiler, Ursina Jäggi, Christine Schaffner), 3) SVK 2.26.02 (Daniela Trnovcova, Stanislava Fajtova, Hana Garde), 4) AUT 2.27.48, 5) FRA 2.28.36, 6) CZE 2.28.45.
Nuorten MM-kisat, viesti:
Miehet: 1) CZE 2.01.12 (Krystof Bogar, Vojtech Ludvik, Tomas Stanek), 2) FIN 2.06.06 (Andre Haga, Joakim Höstman, Kare Kaskinen), 3) RUS 2.12.23 (Filipp Zhiharev, Vladimir Emelianci, Denis Tsarev), 4) FRA 2.14.59, 5) LTU 2.18.06, 6) LAT 2.18.45.
Naiset: 1) RUS 2.06.36 (Jelena Melihova, Tatjana Oborina, Svetlana Poverina), 2) FIN 2.10.25 (Henna Saarinen, Ruska Saarela, Eeva-Liisa Hakala), 3) CZE 2.11.36 (Anezka Parizkova, Eva Haltofova, Katerina Novakova), 4) POL 2.19.47, 5) FRA 2.25.12, AUT dsq.