Miehet tavoittelevat kisojen toista kymppisijoitusta

Ennen MM-kisojen alkua epäiltiin, yltääkö kisoissa kukaan miessuunnistaja kymmenen parhaan joukkoon. Tuo ennustus mureni jo sprintin jälkeen, kun Tuomo Mäkelä juoksi kuudenneksi. Keskimatkalla Hannu Airila jäi kymppisakista vain sekunnin. Torstaina käytävällä pitkällä matkalla suomalaiskaksikolla Tuomas Tervolla ja Fredric Portinilla on onnistuessaan hyvät mahdollisuudet aina kymmenen kärkeen.

Sunnuntaina käydyissä pitkän matkan karsinnoissa Portin oli oman karsintaryhmänsä kahdeksas. Ennakkoluulottomasti suunnistanut MM-kisojen ensikertalainen lähtee hyvillä mielin finaaliin.

– Karsinta oli kokonaisuudessaan hyvä, sain pidettyä suorituksen hyvin kasassa. Finaaliin pitää petrata rastille tuloa, Portin kertoi.
Muutaman välipäivän hän on käyttänyt valmistautumalla finaalikoitokseen hieronnalla ja käymällä pari kertaa maastossa.

Tavoitteekseen Portin mainitsee sijoittumisen 15 parhaan joukkoon, mutta päävalmentaja Taini korjaa, että Portinilla on hyvät mahdollisuudet myös kymmenen sakkiin.

– Kaverin ensimmäiset MM-kisat niin liikaa ei voi paineita kasata. Mutta jos pitää suorituksen kasassa, niin sijoitus 10 joukkoon on realistinen, Taini kommentoi.

Sprintin erikoismies Tervo jäi sprinttifinaalissa sijalle 23:s. Pitkä matka tuli miehelle juostavaksi bonuksena ja hän onkin saanut hyvin käännettyä maastomatkavaihteen päälle.

– Yllättävän hyvin olen tottunut suunnistukseen, mutta olenhan junnukisoista lähtien, varmaan 10 vuotta, kiertänyt kisoja. Maastopuoli kaivettiin takataskusta. Eniten arvelutti mittakaava, kertoi Tervo kaupinkiympäristön vaihtumisesta metsään.

Karsinta meni vielä totutellessa erilaiseen maastoon. Hyvä, että tässä oli pari päivää aikaa treenata. Kävin sekä tiistaina että keskiviikkona maastossa, kertoi Tervo valmistautumisestaan.
– Maasto vaikuttaa sprinttimiehelle sopivalta; paljon polkuja ja sitten välillä puskasta läpi rastille, kuvaili Tervo.

Varsinaista sijoitustavoitetta Tervo ei ole itselleen asettanut, mutta Taini mainitsi sijan 15.

– Tervoltakin odotetaan muutakin kuin maaliin pääsyä, sillä hänellä on vuodelta 2008 EM-kisoista 15:s sija pitkältä matkalta.