MM-keskimatkan ennakko: Kaupin kultavuosi

MM-keskimatka suunnistetaan Juravuoristossa, jossa maaston kulkukelpoisuus vaihtelee alppiniityistä ja laidunmaista jyrkkiin kivisiin rinteisiin. Pasi Ikonen kuvailee maastoa nautinnolliseksi.

Minna Kauppi on voittanut keskimatkan MM-kultaa vuosina 2008 ja 2010. Kahden vuoden kultasykli tai ei, keskimatka on Minna Kaupin matka ja siten paras mahdollisuus voittaa Sveitsin Simone Niggli. MM-kotikisojen pitkä matka on ennakkoon Nigglin vahvin matka.

Suunnistajan ihannetyyppinä on pidetty aikaisemmin rauhallista ja pitkäjänteistä urheilijaa, joka tekee päätöksiä ja suunnistaa loogisesti ja rationaalisesti. Minna Kauppi ei sovi tähän muottiin ollenkaan. Kaupin suunnistus on fiiliksestä kiinni – välillä ei huvita ja ajatukset harhailevat. Kun kultainen flow löytyy, niin Kaupin impulsiivisuus ja spontaanius nostaa suunnistuksen intensiivisellä keskimatkalla tasolle, jolla kaikki onnistuu.

Kolmanneksi suosikiksi on nostettava Ruotsin Tove Alexandersson, joka voitti vastaavassa maastotyypissä maailmancupin finaalien keskimatkan viime syksynä. Alexandersson voitti viime torstaina nuorten keskimatkan MM-kultaa Slovakiassa ja teki karsinassa huippusuorituksen.

Merja Rantasen ja Saila Kinnin taso riittää kymmenen joukkoon ja oikein hyvänä päivänä kuuden joukkoon. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Juha Tainin mukaan Kinni hallitsee MM-kisojen keskimatkan maastotyypin suvereenisti.

Naisten keskimatkan veikkaus:
1) Minna Kauppi FIN, 2) Simone Niggli SUI, 3) Tove Alexandersson SWE, 4) Ida Bobach DEN, 5) Tatjana Rjabkina RUS, 6) Amélie Chataing FRA

Viimeinkin mestaruus Novikoville?

Venäläinen 38-vuotias Valentin Novikov on ollut viimeiset kymmenen vuotta maailman kiistatta kovimpia suunnistajia. Vain henkilökohtainen MM-kulta puuttuu ja nyt voi hyvinkin olla viimeinen tilaisuus. MM-kultaa Novikov on ankkuroinut venäjälle kolme kertaa ja hopeaa myös kolme kertaa. Novikov on voittanut EM-kultaa keskimatkalla 2000 ja 2010. Tälläkin kertaa vain yhtä miestä voi pitää ennakkoon Novikovia kovempana.

Thierry Gueourgioun Novikon haluaa voittaa ja nyt siihen on hyvä tilaisuus. Gueourgiou joutui jättämään EM-kisojen finaalit välin säärikivun takia, joka myöhemmin paljastui rasitusmurtumaksi vain vajaat kaksi kuukautta ennen keskimatkan MM-finaalia. Gueourgiou piti kuntoutumista mestaruuskuntoon uransa suurimpana haasteena ja ainakin karsinnan perusteella kaikki näyttää hyvältä mestaruuden puolustamiseen.

Viime vuonna Pasi Ikonen saavutti henkilökohtaisen MM-mitalin kymmenen vuoden tauon jälkeen. MM-kisojen esikisassa viime syksynä Ikonen oli neljäs keskimatkalla ja viikkoa aikaisemmin hän voitti maailmacupin keskimatkan Tšekissä. Ikosen fyysinen suoritustaso vaihtelee ja mies on aina ennen kisaa mysteeri. Ikosen hieroja totesi ennen MM-kisoja, jalkojen olevan ”parhaat koskaan.”

Ennakoitua vaativampi karsinta olisi pitänyt suosia Jarkko Huovilaa ja Hannu Airilaa. Toivottavasti finaaliin löytyy sujuvuutta ja kesän parasta vauhtia. Kumpikin voi olla kymppisakin miehiä.

Miesten keskimatkan veikkaus:
1) Valentin Novikov RUS, 2) Thierry Gueourgiou FRA, 3) Pasi Ikonen FIN, 4) Olav Lundanes NOR, 5) Fabian Hertner SUI, 6) Carl Waaler Kaas NOR.

-Juuso Metsälä-

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail