Pohjoismaat jakaisivat suunnistuksen MM-kisat maasto- ja sprinttikisoihin

Suomi ja muut Pohjoismaat haluavat jakaa suunnistuksen MM-kisat kahteen, vuorovuosin järjestettävään osioon. Pohjoismaat ehdottavat yhteisesti Kansainväliselle suunnistusliitolle (IOF), että suunnistuksen MM-mitalit jaettaisiin jatkossa erikseen maastomatkojen ja sprinttimatkojen MM-tapahtumissa.

– Näemme kisojen jakamisessa paljon hyviä puolia. Näin pystyisimme tarjoamaan laadukkaammat MM-tapahtumat, useammat maat voisivat osallistua järjestelyihin ja sekä järjestely- että osallistumiskustannuksia saataisiin pienemmiksi, listaa Suunnistusliiton uusi toimitusjohtaja Mika Ilomäki Pohjoismaiden ehdotuksen perusteita.

Maastomatkojen MM-kisoissa kilpailtaisiin Pohjoismaiden ehdotuksen mukaan viidessä kisapäivässä keskimatka ja pitkä matka väliaikalähdöin, yhteislähtökilpailu sekä perinteinen 3-osuuksinen viesti. Sprinttimatkoilla mitaleita jaettaisiin Pohjoismaiden ehdotuksen mukaan pudotussprintissä, sprintissä sekä sprinttiviestissä.

Kansainvälinen suunnistusliitto haluaa uudistaa MM-suunnistusta, ja IOF:n hallituksen marraskuisen ehdotuksen mukaan MM-kisoissa olisi jatkossa viisi matkaa: nykymuotoiset viesti, pitkä matka ja sprintti sekä taka-ajomatkana keskimatka sekä sekajoukkuein kilpailtava sprinttiviesti. Pohjoismaiden ehdotuksessa sprinttiviesti olisi oma matkansa sekä miehille että naisille.

– Jos maasto- ja sprinttimatkat kilpailtaisiin eri MM-tapahtumissa vuoro vuosin, pystyisimme paremmin säilyttämään perinteitä ja uudistamaan samalla lajia, Ilomäki pohtii.

Pohjoismaiden ehdotuksen mukaan myös alueelliset mestaruuskilpailut kuten EM-kisat järjestettäisiin kahtena eri tapahtumana vuorovuosin, mutta päinvastaisessa tahdissa kuin MM-kisat.