Pasi Ikonen palkittiin Vuoden suunnistajana

Vuoden parhaan valta vaihtui tällä kaudella Pasi Ikosen ja Minna Kaupin suunnistusperheessä, sillä Vuoden 2011 parhaana suunnistajana palkittiin lauantaina Jyväskylässä Pasi Ikonen. Kauppi oli ottanut kiinnityksen Vuoden suunnistajan palkintoon peräti neljänä viime vuonna. Ikonen otti Ranskassa pitkän matkan MM-hopeaa. Hänen edellisestä MM-mitalistaan ja Vuoden suunnistajan palkinnostaan ehti kulua jo kymmenen vuotta.

Ikosen tavoin myös muiden suunnistuslajien parhaat olivat tänäkin vuonna lajiensa kansainvälistä eliittiä. Vuoden hiihtosuunnistajana palkittu Staffan Tunis voitti maailmanmestaruuden keskimatkalla ja viestissä sekä EM-kultaa pitkällä matkalla. Pyöräsuunnistajien ylivoimainen ykkönen oli Samuli Saarela, joka MM-kisoista nappasi peräti kaksi maailmanmestaruutta. Tarkkuussuunnistaja Lauri Kontkanen puolestaan otti Suomelle lajin ensimmäisen MM-kultamitalin Ranskasta.

Vuoden valmentajana palkittiin Tunisin henkilökohtaisena valmentajana pitkään toiminut Roland Villför. Hänen suojateistaan kansainvälistä menestystä ovat hankkineet myös pitkän maajoukkueuransa tähän syksyyn lopettanut suunnistaja Mats Haldin ja hiihtäjä Matias Strandvall.

Vuoden seurana Suunnistusliitto palkitsi Helsingin Suunnistajat, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä lajin eteen jo 68 vuotta. Seura on ollut edelläkävijä mm. kuntorastitoiminnan järjestämisessä. Jukolan taustayhteisön Kaukametsäläisten puheenjohtajana pitkään vaikuttanut Reimo Uljas palkittiin Vuoden suunnistushenkilönä.

Vuoden PR-teosta palkittiin Minna Kauppi, joka on tuonut tänä vuonna suunnistukselle valtavasti medianäkyvyyttä mm. Vuoden urheilija 2010 -valinnan myötä. Vuoden ratamestarina Suunnistusliitto palkitsi Arvo Paulinin, joka toimi kesän Fin5-suunnistusviikon ratamestarina. Paulin tunnetaan suunnistuspiireissä myös taitavana ja arvostettuna kartantekijänä.

Vuoden suunnistustoimittajan palkinto myönnettiin tänä vuonna Huvudstadsbladetin urheilutoimitukselle, jonka työn kautta suunnistus on saanut näkyvyyttä ruotsinkielisillä alueilla. Vuoden ohjaaja löytyy tänä vuonna orimattilalaisen Rastivarsojen joukosta. Jussi-Petri Hirvonen on aktiivisella otteellaan kehittänyt Rastivarsojen nuorten toimintaa jo usean vuoden ajan. 1995 liikenneonnettomuudessa menehtyneen maajoukkuesuunnistajan Mika Kuisman mukaan nimetyn rehdin maajoukkuesuunnistajan palkinnon saa tänä vuonna Jonne Lehto.

Kiertopalkintojen lisäksi Suunnistusliitto muisti ansioituneita toimijoitaan kauden päätöstilaisuudessa Jyväskylässä kunniamaininnoin sekä erilaisin stipendein.

Suunnistusliiton palkitut 2011:
Vuoden suunnistaja: Pasi Ikonen, Vaajakosken Terä
Vuoden hiihtosuunnistaja: Staffan Tunis, IF Femman
Vuoden pyöräsuunnistaja: Samuli Saarela, Kokkolan Suunnistajat
Vuoden tarkkuussuunnistaja: Lauri Kontkanen, Selkien Sisu
Suunnistuksen PR-teko 2011: Minna Kauppi
Vuoden valmentaja: Roland Villför
Vuoden seura: Helsingin Suunnistajat
Vuoden suunnistushenkilö: Reimo Uljas
Vuoden ratamestari: Arvo Paulin, Hiidenkiertäjät
Vuoden suunnistustoimittaja: Hufvudstadsbladet, urheilutoimitus
Vuoden ohjaaja: Jussi-Petri Hirvonen, Rastivarsat
Mika Kuisman muistopalkinto: Jonne Lehto, Vehkalahden Veikot
SSL:n kunniamaininta:  Mika Tervala,  Nuorten Tiimi ja Jarmo Heiskanen